NB I

Nyugalom mindenekfelett

Vadicska Zsolt azt vallja: nem szabad elbizonytalanítani az edzőt és a játékosokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Legutóbb 12 éve kapott ki sorozat négy bajnoki meccsen a Debrecen, amely most ismét rossz sorozatot produkál. Nyeretlenségi sorozatból azonban nem ez a leghosszabb a hajdúságiaknál, mert a 2001–2002-es szezonban hét bajnokin nem tudott győzni, ám ebben a szériában volt öt döntetlen is. Akkoriban nehéz volt elképzelni a DVSC összeállítását Vadicska Zsolt nélkül, aki 1994-ben került a Lokihoz. A bronzérmes csapatban jobboldali középpályást és hátvédet játszott. Nagyon hamar beilleszkedett a fiatalok közé, nagy munkabírású, sokat futó, ütköző és jól fejelő labdarúgó volt. Bejátszotta az egész pályát, szinte alapvonaltól alapvonalig futballozott. A szíve vitte mindig előre.

Senki nem felejti el a váci kupadöntőn szerzett fejesgólját 1999-ben, amikor 12 ezer néző előtt 2-1-re nyert a Debrecen a Tatabánya ellen. Az állás 1-1 volt, amikor egyszer csak felé szállt a labda, ő pedig fejelt egyet, háttal a kapunak… A hajdúsági klub történetének egyik meghatározó pillanata volt, hiszen a csapat először nyerte meg a Magyar Kupát. Egészen 2002-ig volt a debreceniek játékosa, 226 alkalommal öltötte fel a piros-fehér mezt, sőt 2001-ben megkapta az Év Loki-játékosa címet.

A DVSC után külföldi játék következett Vadicska Zsolt életében, majd 2004-ben visszatért a klubhoz: a DVSC Utánpótlás Nevelő Kft. technikai vezetője lett, napjainkban pedig ő vezeti a Loki Focisulit. A Rangadó.hu érdeklődésére kifejtette, ilyen sorozatba minden együttes beleesik, de nehéz átvészelni vagy áthidalni.

– Megannyi siker mellett emlékszik még a tizenkét évvel ezelőtti rossz sorozatra?
– Kevésbé, bár a rossz dolgokra mindig emlékszik az ember, és átélni még nehezebb, de tizenkét év elegendő volt arra, hogy elfelejtsem – mondta a 43 éves Vadicska Zsolt.

– Mi lehet a gyengélkedés oka, és mi lehet a megoldás?
– Ilyen speciális eset minden csapat életében előfordul, legyen az jobb vagy rosszabb, illetve magyar vagy külföldi. Ilyen sorozatba minden együttes beleesik, nehéz átvészelni vagy áthidalni. A játékosok eddig is százszázalékosan koncentráltak, de most százkét százalékot kell nyújtania mindenkinek. Át kell értékelni az eddigi teljesítményt, és mivel szerdán jön egy Magyar Kupa-meccs, már ott is lehet szépíteni, hiszen ha győztesen jössz le a pályáról, az mindig pluszt ad. Ezen kívül meg kel találni az egyensúlyt az edzésekben is.

– Jelen helyzetben segíthet, hogy a DVSC-nél nincs kapkodás, pénzbüntetés, edzőkirugdalás?
– A nyugalom nagyon fontos, nem szabad elbizonytalanítani az edzőt és a játékosokat. Nyugalom mindenekfelett. Az edző is tudhatja, mik a problémák, és segíthet azokat kiküszöbölni. Valami egyszer megszakadt, de ő is keresi, kutatja, mi lehet az oka. Ez egy folyamat, amiből most így jött ki a csapat, ebben nyilván közrejátszik a többsorozatos terhelés is, és a sérülések miatt kényszerű cserék.

– A remekül sikerült előző idény ellenpólusa lehet a mostani?
– A szerencse forgandó, és tenni is kell érte. Most olyan periódus van, hogy megfordult. Tavaly nem érdemtelenül és véletlenül lett veretlenül bajnok a Debrecen, de lehet, hogy a sors most visszaforgatja azt.

– Meséljen a Loki Focisuliról, amelyben ön mostanság főszerepet vállal!
– Jól működő rendszerről van szó, amely megfelelő edzői állománnyal működik. Eljutottunk arra a szinte, hogy a húsz-huszonkét fős csoportjainknál egyaránt két edző dolgozik. Ez ideális, és elősegíti a gyerekek fejlődését. A körülmények is adottak, a célunk pedig az, hogy a DVSC különböző csapatai számára minél több fiatalt neveljünk. Elsősorban az akadémiának dolgozunk, a gyerekek hat és tizenkét éves kor között megkapják a megfelelő képzést, aztán csatlakoznak a DLA-hoz. A nálunk megszerzett tudást hasznosítják, és nincs törés a fejlődésükben, nincs kimaradó lépcsőfok.

– És mi a helyzet az ön játékos-pályafutásával?
– Tavaly befejeztem! Már nincs rá időm, sajnos, pedig jó lenne, mert hiányzik.

2000–2001

23. forduló: FC Sopron – Debrecen 2-1

24. forduló: Debrecen – Kispest-Honvéd 2-4

25. forduló: Ferencváros – Debrecen 2-1

26. forduló: Vasas – Debrecen 2-1

2012–2013

12. forduló: Videoton – Debrecen 3-1

13. forduló: Debrecen – Paks 0-1

14. forduló: Ferencváros – Debrecen 2-1

15. forduló: Debrecen – MTK 0-2

Olvasói sztorik