Hírek

Nem lenne helye az Interben

Megkérdeztük a volt szövetségi kapitányt, az olasz foci szakértőt, és két szurkolót.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dzsudzsák Balázs kapcsán szerdán ismét felvetődött, hogy Olaszországba igazol. Ezúttal is egy orosz lap, az izvestia.ru cikkezett arról, hogy az Internationale továbbra is szeretné megszerezni a magyar válogatott szélső középpályását, aki szívesen menne, hiszen Milánó a labdarúgás és az életstílus szempontjából is más, mint Moszkva.

A Rangadó.hu korábban már készített egy összeállítást arról, hogyan boldogulna Dzsudzsák az angol bajnokságban, a Liverpool csapatában. Ennek mintájára most azt vizsgáljuk, a habitusa, a játékstílusa, a fizikális adottságai és a technikai tudása lehetővé teszi-e, hogy sikeres legyen Itáliában? Vajon mennyire tudna kibontakozni, és a legjobbját nyújtani az olasz élvonalban? Ismét szakértőket és szurkolókat kérdeztünk.

A fejlődését szolgálná

Az olasz labdarúgás avatott szakértője idehaza Várhidi Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az Újpest legutóbbi bajnokcsapatának vezetőedzője, aki jelenlegi az NB II-es Szigetszentmiklós sportigazgatója. Érdeklődésünkre elmondta, szerinte az olasz közeg nagyban javítaná Dzsudzsák támadójátékát és a védekezését is.

– Huszonhat éves elmúlt, ezért úgy vélem, már elég érett hozzá. Felkészültnek tartom arra, hogy helyt álljon egy nívós bajnokságban, ahol elképesztően küzdelmes meccsek vannak – vélekedett Várhidi Péter. – Mindenképpen a fejlődését szolgálná, hogy Olaszországban nincsenek lefutott mérkőzések, az első is meg tud szenvedni az utolsóval, ezért az összes meccsen ennek megfelelő hozzáállásra van szükség. Az olasz közeg nagyban javítaná a támadójátékát és a védekezését is. Nem félteném, szerintem meg tudná oldani a rábízott feladatokat, miközben állandó eredménykényszerre lenne ítélve.

A szakmai kérdéseken túl egyáltalán nem mindegy a labdarúgáson kívüli közeg, hiszen Dzsudzsák közismerten igényli a reflektorfényt, a luxust, ami Milánóban sokkal intenzívebben jelen van, mint Moszkvában.

– Ebbe nehéz kívülről beleszólni, hiszen a szakmának nincs köze az emberi oldalhoz. Dolgoztam vele, ismerem őt, és tudom, hogy szereti, ha zajlik körülötte az élet, ezért szerintem mindenképpen jót tenne neki Milánó. Az európai futballban nőttünk fel, inkább arra figyelünk, mint kelet felé. Az Inter egy közismert, nagy múltú klub, nyilván javítaná a közérzetét, ha egy ilyen csapatban játszhatna – vélekedett Várhidi Péter.

Esetleg Spanyolország…

Az index.hu és a DigiSport televízió olasz foci szakértője, Mártha Bence meglehetősen szkeptikus az átigazolási pletyka hallatán. Szerinte csak egy újabb menedzseri trükkről van szó.

– Szerintem ez kacsa. Dzsudzsák soha nem lesz beilleszthető egy olasz csapatba, legkevésbé Mazzarri Interébe, ami ugye három védővel játszik, azaz két szárnyvédő van a két oldalon. Ott védekezni is kell, sőt elsősorban védekezni kell – magyarázta Mártha Bence. – Már idén nyáron is téma volt az Inter, de ezt szerintem csak a menedzsere dobta be. Olaszországban csak négy-három-háromban játszó csapatban jöhetne szóba, de ilyen is kevés van, és ott is sokat kellene védekeznie, amit viszont nem tud nagyon jól.

Dzsudzsák oroszországi teljesítményét látva sokan úgy vélekednek, hogy a holland bajnokság stílusa jobban illett az egyéniségéhez. A szakértő is osztja ezt a nézetet, de a spanyoloknál is el tudja képzelni a szélső középpályást.

– A PSV-ben isten lehetett volna… Esetleg még Spanyolország jöhet szóba, de nem valamelyik nagynál, hanem középtájon. Az a baj, hogy azért, mert magyar, mi már egyből kétszer annyit látunk benne, mint amennyi valójában van – mondta Mártha Bence.

Menjen inkább az AC Milanba!

A milánói klub magyar szimpatizánsai alkotják az Inter Club Ungheria elnevezésű csoportot, amelynek képviseletében Pap Gyula a Rangadó.hu megkeresésére elmondta, örülne Dzsudzsák érkezésének, de szerinte az anyagiak miatt nem jön létre az átigazolás.

– Magyar Inter-szurkolóként természetesen örülnék, ha egyszer egy honfitársunk újra meghatározó szerepet töltene be kedvenc klubom mezében. Ugyanakkor véleményem szerint ez a labdarúgó nem Dzsudzsák Balázs lesz – kezdte Pap Gyula. – Ha a dolgok anyagi oldalát nézzük: Balázs a tavaly téli átigazolási időszak során akkori rekordösszegért, 19 millió euróért igazolt a Dinamóba. Bár fenntartásokkal kell kezelni az orosz klubok között is ezeket az összeget, nem valószínű, hogy a moszkvaiak nagyon veszteségesen szeretnének kiszállni az üzletből. Balázsnak még két évig él a szerződése, így sok pénzbe fájna az Internek. A nyári pletykák szerint hiányposztokra szeretett volna igazolni a klub a magyar szélsőnél talán jobb képességű focistákat, és rájuk sem volt 13-15 millió eurója az Internek. Jön a kérdés: mi lesz, ha érkezik a pénzügyi befektető, és megnyílik a pénzeszsák? Akkor valószínűleg a stadionprojekt, a klub pénzügyi helyzetének konszolidálása lesz az első, illetve Mazzarri valószínűleg Lavezzikben fog gondolkodni.

Pap Gyula szerint is kérdőjel Dzsudzsák posztja, ami Mazzarri edző jelenlegi 3-5-1-1-es rendszerében egyszerűen nincs.

– A széleken két szélső védő fut fel és alá, segítve a támadásokat, kiemelten fontos védő feladatokkal, ami Balázsnak nem az erőssége – magyarázta az Inter Club Ungheria vezetője. – Ha esetleg váltana a mester három csatárra, két szélsővel, amire egyelőre nincs oka és embere sem nagyon, akkor kerülhetne képbe Balázs. De akkor ugye újra itt van a Lavezzi-kérdéskör. Ha megnézzük a kétezer-tízes Mourinho-féle Grande Inter-t, ott Pandev, illetve Samuel Eto’o játszott Milito mellett támadót, illetve gyakran jobb és bal védőt. Ebből is látszik, mennyire fontos a Calcioban a védekezés.

Pap Gyula stílszerűen mondójának végére hagyta a csattanót, ami főleg ahhoz képest meglepő, hogy nyilatkozata elején úgy fogalmazott: magyar Inter-szurkolóként örülne, ha egyszer egy honfitársunk újra meghatározó szerepet töltene be kedvenc klubjában.

– Ha pedig a pályán és a pályán kívüli válogatottbeli teljesítménye a fokmérője annak, hogy Balázst szeretném-e kék-feketében látni, akkor köszönöm szépen, nem. Igazoljon inkább a város másik, piros-fekete felébe – zárta sorait Pap Gyula.

Óriási hiba volt elmennie

Egy másik hazai szurkolói tömörülés, az FC Internazionale Hungary nevében Szitó Alex nyilatkozott a Rangadó.hu érdeklődésére. Ő is az anyagiakban látja az átigazolás akadályát, és a játékstílusa sem stimmel a milánóiak jelenlegi taktikai hadrendjébe.

– Mazzarri taktikájába nem tudnám elképzelni, nem is lenne neki helye… Wingbacknek nem lenne jó, mert védekezni nem nagyon járna vissza, így maximum a középpálya közepére vagy árnyékéknek lenne jó – mondta Szitó Alex. – Meglátásom szerint neki a szélen megy a legjobban a játék. A tizenhárommilliós áráért kétlem, hogy ez az üzlet valaha létre is jönne. Tizenhárom millióért olyan játékost igazolnánk, aki Mazzarrinak kell, például egy jó wingback. Hollandiában parádézott, óriási hiba volt elmennie Oroszországba… Én a helyébe, ha tehetném, minél előbb szabadulnék onnan egy jó európai csapatba, amely lehetőleg a BL-ben vagy az EL-ben vesz részt. Oroszországban néha lő gólt, a válogatottban nem annyira meghatározó. Persze, a rutinjával sokat segít a csapaton, de amikor a PSV-ben játszott, sokkal jobb volt a válogatottban is.

Szitó Alex szavaiból kiderül, hogy nem igazán kedveli Dzsudzsákot, és ezt nem is rejti véka alá. Ennek ellenére elismeri, hogy helye lenne egy Bajnokok Ligája-csapatban.

– Én annyira nem szeretem Balázst, mert elég nagyképűnek tartom. Az észtek elleni nyilatkozata is megerősít benne – folytatta az egyik legnagyobb magyar Inter-szurkoló. – Technikailag simán beférne egy stabilan a BL-ben induló csapatba. Fizikailag sem egy nádszál-vékony srácról van szó. Jó lenne egy magyar játékost az Interben látni, de ez az üzlet biztos, hogy nem fog megvalósulni, maximum ha átállnánk más taktikára, talán négy-három-háromra, ahol a szélen még kaphatna is lehetőséget. Egy szó, mint száz, ez a transzfer a meglátásaim szerint nem fog megvalósulni.