NB I

A történet folytatódik?

Dzsudzsák Balázs lehet a legendás angol klub történetének legeredményesebb magyar játékosa.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Eladták a legjobb magyar focistát a világ egyik legjobb csapatának!”

„Bombahír: Dzsudzsák fantasztikus csapatba igazolt!”

Csütörtök este a sport365.hu oldal írta meg elsőként, hogy Dzsudzsák Balázst állítólag eladta az orosz Dinamo Moszkva együttese az angol Liverpool FC-nek. A játékos menedzsere, Vörösbaranyi József cáfolta az értesülést, tehát egyelőre ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, tényleg Angliába költözik-e válogatottunk kulcsembere, vagy sem?!

Mi hiszünk a kollégáknak, és azt feltételezzük, hogy igen! Ennek apropóján készítettük az alábbi összeállítást azokról a magyar labdarúgókról, akik valaha megfordultak a legendás klubnál.

A legnagyobb terjedelem a pásztói születésű Kozma Istvánnak jár, aki a kilencvenes évek elején szerepelt a Liverpoolban. Az egykori negyvenszeres válogatott középpályás immár 48 éves, de a mai napig megkerülhetetlen figura, ha az angliai magyar labdarúgók kerülnek szóba. Az Újpesti Dózsa után megfordult a francia Girondins Bordeaux és a skót Dunfermline csapatánál, majd 1992-ben a Liverpool következett, amely kétségtelenül Európa egyik legpatinásabb, legsikeresebb és legnépszerűbb együttesének számít, és számított már akkoriban is.

Igaz ez még akkor is, ha a kilencvenes évek elején a klub korántsem volt olyan eredményes, mint egy évtizeddel korábban: Kozma leigazolása előtt a gárda hatodik lett a bajnokságban. A csapat mestere, Graeme Souness korábban a Rangers edzője volt, és a skót bajnokságból ismerte a magyart, akiért 300 ezer fontot fizetett az angol klub. A középpályás azonban nem igazán tudott profitálni remek technikai képességeiből az angol bajnokság gyilkos iramában, így két szezon alatt csak tíz alkalommal tudta magát beverekedni az első csapatba.

Kezdőként játszott a Norwich, a Southampton és a Crystal Palace ellen, csereként pedig az Ipswich (kétszer), a Notts County, az Aston Villa, a Leeds United, a Chesterfield és a Wimbledon ellen állt be, de például a Szpartak Moszkva elleni KEK-meccsen is a kispadon foglalt helyet. A Chesterfield ellen csereként két gólpasszt is adott. Bár nem lépett pályára, de ott volt a padon az FA Kupa fináléjában is, tehát kupagyőztesnek mondhatja magát. Kozma mellőzése azzal járt, hogy a munkavállalási engedélyét nem hosszabbították meg, így 1993-ban hazatért.

Mindezek ellenére nem véletlen, hogy mégis a futballtörténelmünk részének tekintjük őt, hiszen Kozma István volt az első magyar az angol élvonalban. Bár tény, hogy keveset játszott, de ne feledjük, hogy akkoriban még csak két cserelehetőség volt, ráadásul Liverpoolban huszonöt-harminc játékos alkotta a keretet, s ebből csak tizenötöt neveztek a meccsekre.

Újabb fejezetek

A történet folytatódott, de nem egyhamar, hanem 15 évvel később! 1992 után legközelebb 2007-ben került magyar labdarúgó az Anfield Roadra, akkor viszont hárman is! Németh Krisztián, Simon András és Gulácsi Péter is szerződést kapott.

Németh három évre írt alá, és mivel a tartalékcsapatban azonnal gólgyártásba kezdett, nem kellett sokat várni a játékosnak fényes jövőt jósló cikkekre. Első idénye végén elnyerte a korosztályos bajnokság gólkirályi címét, valamint a szurkolók is őt választották meg a tartalékok legjobbjának. A sikertörténet folytatódott 2008 nyarán, az első csapat felkészülése során is. Bekerült a felnőtt keretbe, edzőmeccseken gólokat is lőtt, 2009 januárjában mégis a másodosztályú Blackpoolhoz került kölcsönbe, ráadásul jött egy súlyos sérülés. Nyáron ismét a Liverpool kezdőcsapatának közelébe kerülni, ismét eredményes volt egy felkészülési mérkőzésen, mégis újabb kölcsön következett, ezúttal a görög AEK Athénba ment, majd 2010-ben eladták az Olympiakosz Pireusznak. Ezt követően a Volosz, majd az NB II-es MTK, illetve a holland RKC Waalwijk jött a sorban, napjainkban pedig a holland Roda JC színeiben rúgja a gólokat.

Simon András a Liverpool tartalékcsapata után a spanyol másodosztályú Córdobánál szerepelt kölcsönben, aztán visszatért az angol klubhoz, de a következő fél évben tétmeccsen nem lépett pályára, ezért közös megegyezéssel szerződést bontottak. A korabeli indoklás szerint azért, mert a Rafa Benítez távozása után vezetőedzővé kinevezett Roy Hodgson a külföldiekkel szemben az angol játékosokat részesíti előnyben, és ez a szemlélet a tartalékoknál is érvényesült. A magyar csatár ezután a holland Excelsior színeiben szerepelt, 2011-ben hazatért, de a Győri ETO-ban sem tudott gyökeret verni, játszott Sopronban, Pápán, most pedig Siófokon folytatja.

Gulácsi Péter is az MTK-ból került Angliába, a Sándor Károly Akadémia és a Liverpool között fennálló partneri viszonynak köszönhetően. A tartalékok között többször szóhoz jutott, de kölcsönben a Hereford, a Tranmere és a Hull City együttesében is megfordult, s közben néhányszor vissza is rendelték, ha egy-egy társa megsérült. Vele kapcsolatban a legfrissebb hír az volt, hogy néhány nappal ezelőtt győzelemmel kezdte az U21-es Premier League elitcsoportját a Liverpool, amely Gulácsi Péterrel és Adorján Krisztiánnal a soraiban 1-0-ra legyőzte a Southamptont.

2008-ban Ódé Norbert, Kelemen Dávid és Pölöskei Zsolt háromhetes próbajátékra érkezett Liverpoolba, de közülük csak utóbbi kapott szerződést. 2009-ben Abu Attila, Vass Patrik, Horváth Péter, Poór Patrik, és a már említett Adorján Krisztián mutathatta meg magát, és később Hajdú Ádámra is sor került.

Összeállításunkból kiderül, hogy bár hosszabb-rövidebb ideig több honfitársunk is megfordult az elmúlt években a Liverpoolnál, igazából egyiküknek sem sikerült az áttörés. Úgy tűnik, ez Dzsudzsák Balázsra vár, aki egy-két jó szezon után máris a legendás angol klub történtének legeredményesebb magyar játékosává válhatna!

Olvasói sztorik