Hírek

Milyen a jó kapitány?

Megkérdeztük Frank Tamás, Hrutka János, Hajdú B. István, Várady Béla, Kovács Zoltán és Kabát Péter véleményét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már megint kapitánykérdés van! Persze, ez nem meglepő, hiszen rossz eredmények esetén a sajtóban és a szurkolók körében mindig téma a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának távozása. Most talán még ennél is többről van szó, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök az észtek elleni világbajnoki selejtező után együtt vacsorázott Paulo Sousával, aki egy izraeli sportlap cikke szerint szinte biztos befutónak tekinthető. Nem mellesleg az egyik legismertebb nemzetközi fogadóiroda az ő kinevezését kínálja a legalacsonyabb szorzóval.

Egervári, vagy Sousa? Ez foglalkoztatja mostanság a szurkolókat és az újságírókat, de a romániai selejtező időszakában Mészöly Géza és Henk ten Cate nevét is bedobta a köztudatba az egyik hetilap, sőt többen a Litvániából távozó László Csabát is szívesen látnák a magyar kispadon.

Ki lesz a kapitány? Ez az egyik slágertéma manapság, a Rangadó.hu körkérdésében mégsem erre kerestük a választ. Szerintünk ugyanis nem az a legfontosabb, hogy magyar vagy külföldi, öreg vagy fiatal, illetve személy szerint kiről van szó. Úgy véljük, sokkal fontosabb, hogy milyen típusú embert, milyen típusú edzőt kell keresni egy válogatott élére. Vagyis: milyen a jó szövetségi kapitány? Ezt kérdeztük hat embertől!

Frank Tamás

a magyar teremlabdarúgó-válogatott előző szövetségi kapitánya, akit a közelmúltban menesztettek

Hogy milyen a jó szövetségi kapitány? Úgy néz ki, nem olyan, mint én vagyok, és nem olyan, mint Sanyi bácsi! Egervári Sándor annak idején a BVSC-ben az edzőm volt, nála debütáltam az NB I-ben. Emberileg csak pozitív élményeim vannak vele kapcsolatban, és szakmailag sincs ez másként. Bár tizennyolc évesen még nem annyira láttam át a dolgokat, tehát ez nem igazán mérvadó.

A jó kapitány szerintem motivált, ismeri a mezőnyt, tisztában van a hazai bajnokságban, illetve a külföldi csapatokban szereplőkkel is, tájékozott, keménykezű, illetve játékosként és edzőként is volt karriere, eredménye az adott sportágban. Nem mellesleg a politikát is a háta mögött kell tudnia, ha a magyar labdarúgásról van szó. Nem vagyok biztos benne, hogy jobb lenne a válogatott, ha idehoznák Paulo Sousát. Futsalban is külföldi edzőt hoztak, de nem tudom, hogy ettől eredményesebb lesz-e a csapat.

A válogatási elvekkel lehet vitatkozni, ez a mindenkori kapitány dolga. Nem majmolni, utánozni kellene a külföldi szokásokat, hanem a saját házunk táján kell rendet tenni, és tisztában lenni azzal, mi a maximum és a minimum, amit elvárhatunk. A válogatott szerintem most a csúcs közelében van, hiszen a világranglista harmincadik helyén áll. Én Egervári Sándorra voksolok! A szememben ő a jó szövetségi kapitány összes tulajdonságával rendelkezik.

Hrutka János

a Ferencváros egykori válogatott védője, napjainkban menedzserként tevékenykedik

A kapitány nagyon kevés időt tölthet együtt a játékosokkal, kevés ideje van arra, hogy egy adott keretből a legjobbat kihozza, ezért a pedagógiai és a pszichológiai érzékének magas fokon kell lennie. Az edzői szakma legmagasabb fokán áll, tehát legyen szakmailag is megkérőjelezhetetlen. Magyarországon azért nagyon nehéz a mindenkori kapitány helyzete, mert kevés nemzetközi szintű játékosunk van, körülbelül húsz-harminc. Általánosságban az határozza meg a sikert, hogy közülük mennyien játszanak, vagy nem játszanak rendszeresen a klubcsapataikban. Azért beszélek elsősorban a külföldön játszókról, mert zömégben ők azok, akik megüti a válogatott szintet.

A kapitányt hívhatják Matthäusnak, Koemannak, Mourinhónak, vagy Egervárinak, mindenki ugyanazokból a játékosokból tud válogatni, azt pedig a megérzések, a pillanatnyi forma, és a sérülések döntik el, milyen lehetőségei kínálkoznak a csapat összeállításakor.

Bicskei Bertalan tudása, fegyelmezettsége és precizitása megkérdőjelezhetetlen volt, ennek is köszönhető, hogy két évig nem kapott ki a válogatott. Ettől függetlenül annak a csapatnak sem sikerült kijutnia semmilyen világeseményre. A Lothar Matthäus mellett eltöltött idő is sok tapasztalattal szolgált számomra. A profizmusa miatt nagyon szerettek a válogatotthoz jönni a játékosok, mert a klubjukban nyújtott teljesítményük alapján kapták meg a figyelmet és a szakmaiságot. Ő azt vallotta, hogy inkább játsszunk a brazilokkal, az argentinokkal és a németekkel felkészülési mérkőzést, mert bár valószínűleg kikapunk, ettől tudunk fejlődni. Persze, a világranglista nem mutatta, hogy fejlődünk, de ez őt nem is érdekelte.

Egervári Sándor nyugodt, visszafogott ember, bár az érzelmek néha nála is megmutatkoznak. Az ő irányításával harminc helyet javított a csapat a világranglistán. Ez annak is köszönhető, hogy más szemléletet vall, és nem olyan kvalitású ellenfelekkel játszik a válogatott a barátságos meccseken, mint korábban.

Hajdú B. István

sportriporter

A jó szövetségi kapitány legfontosabb ismérve, hogy eredményes, hiszen nyilvánvalóan azért viszik oda valamelyik válogatotthoz, hogy jó eredményeket érjen el. Nyilván más a cél a magyar vízilabda-válogatottnál, ahol már az is csalódás, ha nem dobogós a csapat egy világversenyen, és más a cél a futball-válogatottnál, ahol már az is siker, ha a kijutás küszöbére érünk az aktuális selejtezősorozatban. Ez a helyzet a kosárlabdában és a röplabdában is.

A jó szövetségi kapitány szakmailag nagyon képzett, minden kerettagot kiválóan ismer, illetve rendelkezik komoly és felkészült stábbal, hiszen egyedül nem tud minden feladatot ellátni, az ellenfelek feltérképezésétől az orvosi háttér biztosításáig. Nem baj, ha kommunikatív, hiszen az ő személyében jelenik meg az adott sportág, nem ritka, hogy többet nyilatkozik, mint egy játékos.

Magyarországon a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya teljesen más helyzetben van, mint Angliában vagy Németországban, ahol a megfelelő taktika kidolgozása a legfontosabb feladata. Itthon kis túlzással még a játékosok képzésével is foglalkoznia kell. Kicsit pszichológusnak kell lennie, kicsit szónoknak kell lennie, és empatikus készséggel is rendelkeznie kell. Voltak olyan szövetségi kapitányok, akiket nem feltétlenül szerettek a játékosok, de azt az érmet, amit vele nyertek, nagyon szerették.

Hogy magyar vagy külföldi kapitány kell-e egy csapat élére, azt sportága váltogatja. Van, hogy ilyenre, van, hogy olyanra van inkább szükség. De nem véletlen, hogy olyan kapitányok nem jutnak eszünkbe, akiknek semmi eredményük nem volt. Aki három olimpiát nyer egy csapattal, mint Kemény Dénes, az önmagáért beszél. Pedig klubedzőként egy olasz kis csapatnál nem tudott emlékezetes eredményt elérni, nem is állt rendelkezésére olyan játékoskeret. Vagy mondhatnánk Benedek Tibort, aki sehol nem volt edző korábban, mégis sikerült világbajnokságot nyernie kapitányként. De ott van Pat Cortina, akiért tűzbe mentek a jégkorong-válogatott játékosai, s az irányításával feljutottak a világ élvonalába. Pedig korábban talán azt sem tudta, hogy Magyarország létezik.

A jó szövetségi kapitány egy szakács, akinek az a feladata, hogy a rendelkezésére álló alapanyagból a legjobbat főzze. Nagyon fontos a megfelelő fűszerezés, de nem neki kell kapálnia a krumplit! Nálunk viszont a labdarúgásban a vetőmagot is ő szórja, és kombájnt is ő vezeti, rengeteg energiája megy el arra, ami nem feltétlenül az ő dolga lenne.

Várady Béla

a Vasas és a válogatott egykori ezüstcipős csatára

Nagyon fontos, hogy a szövetségi kapitánynak legyen tekintélye, mindenki felnézzen rá, és tudja fanatizálni a játékosokat. Mindenkinek van hibája, de például Baróti Lajost, Lakat Károlyt, Illovszky Rudolfot vagy Mészöly Kálmánt megbecsülés, tisztelet övezte. Óriási dolog a futballmúlt, és fontos is, mert könyvből ezt nem lehet megtanulni, de nem biztos, hogy egy világklasszis játékosból jó edző lesz. Aki háromszázhatvan NB I-es mérkőzést játszott, tíz évig volt válogatott, ezüstcipős volt, és ott élte az életét a pályán meg az öltözőben, mint én, annak szakmailag nem kell semmit elmagyarázni. Persze, biztos vannak pszichés dolgok, amit meg kell tanulni, hogy edzőként egy társaságot megfelelően össze tudjon fogni valaki, de a tiszteletet, a tekintélyt ki kell vívni. Nem szabad túl engedékenynek lenni.

Az edzőt a csapat csinálja, tehát egyáltalán nem mindegy, milyen kerettel dolgozhat valaki. Egervári Sándor nagyon rendes ember, és intelligens. Annak idején játszottam ellene, a futballpályán is az volt, de valami hiányzik belőle. A magyar válogatottnak szerintem magyar kapitánya legyen. Nem vagyok külföldi ellenes, de a magyar pályákon már így is annyi idegen szót hallunk, nem biztos, hogy jó dolog, ha a szövetségi kapitány is tolmács segítségével beszél a játékosaival.

Kovács Zoltán

az Újpest egykori válogatott csatára, a Diósgyőr sportigazgatója

A jó szövetségi kapitány klubedzőként jó eredményekkel és megfelelő tapasztalattal rendelkezik. Jó pedagógus, jó pszichiáter, kluboktól és ügynököktől független. Nagyon szívesen emlékszem vissza Csank Jánosra, hiszen nála mutatkoztam be a válogatottban, és tagja voltam a mindmáig utolsó pótselejtezős magyar csapatnak, amelyre még akkor is szívesen emlékszem vissza, ha a párharc szerencsétlenül sikerült. Gellei Imrénél is válogatott lehettem, és korábban nála mutatkoztam be az NB I-ben. Lothar Matthäust sok támadás érte, hogy milyen elvek alapján válogat. Engem 32 évesen is behívott, márpedig harminc fölött már csak a teljesítmény számít, nem az, hova lehet eladni az embert.

Kabát Péter

az Újpest korábbi válogatott csatára

A jó szövetségi kapitány eredményes, tehát ki tudja juttatni világversenyre a csapatát. Játékospárti, csapatszerető, és össze tudja kovácsolni a játékosokat egy csapattá, ami nem könnyű dolog, hiszen a nagyon fontos meccsek előtt is csak néhány napra jönnek össze. Látja őket a klubjaikban, de közösen nem sok időt tölthetnek el, mégis össze kell gyúrnia őket egy ütőképes egységgé. Bicskei Bertalannak nagyon sokat köszönhetek, mert nála mutatkoztam be a válogatottban, nagyon szeretett és számított rám, Bozsik Péterrel pedig a Vasasban és a válogatottnál is együtt dolgozhattam, őket tudnám kiemelni a saját pályafutásomból. A külföldiek közül Fatih Terimet említeném, mert az elszántságát, a stílusát, a futballszeretetét, a fanatizmusát képes átadni a játékosainak, akik tisztelik és szeretik. Nem véletlen, hogy minden alkalommal ütőképes csapatot tudott csinálni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik