Hírek

„Tisztázni kell a helyzetet”

Egervári Sándor szerint a megfelelő személyeknek kell választ adniuk arra, tényleg Paulo Sousa lesz-e az utódja?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar labdarúgásnak nem sikerült végleg megszabadulnia Paulo Sousától. A Videoton előző edzője jelenleg Izraelben dolgozik, de a magyar válogatott romániai kudarca után azonnal repülőre ült, és meg sem állt a Puskás-stadion díszpáholyáig. Onnan nézte a mieink Észtország elleni sikerét, majd tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Egy izraeli internetes lap már kész tényként közli, hogy jövő nyártól a portugál edző lesz Egervári Sándor utódja nemzeti csapatunk kispadján, ha kijutunk a világbajnokságra, ha nem…

De mit tehet ilyenkor a hivatalban lévő szakvezető? Ezt kérdezték tőle a SportKlub televízió szerda esti adásában is, de túl sok okosat – érthetően – nem tudott mondani. Közölte: szerinte ezek csak feltételezések, és nem szeretné, ha ez megzavarná a következő két mérkőzésre való felkészülést, ezért a megfelelő személyeknek tisztázniuk kell a helyzetet.

– A romániai mérkőzéshez visszakanyarodva volt olyan meccs az edzői, vagy kapitányi pályafutásában, amikor ennyire nem sikerült semmi, amit elterveztek?
– Volt egy hollandokkal szembeni mérkőzés, amikor a meccs jelentős részében nem tudtuk megoldani a feladatainkat. Nem arról szólt a játék, amit mi szerettünk volna, az ellenfél akarata érvényesült. Talán mondhatom, hogy ez a két mérkőzés lógott ki az eddigi harmincháromból, amit ebben a három évben lejátszottunk – nyilatkozta Egervári Sándor.

– Mit gondol, ha nincs ekkora érzelmi töltete ennek a mérkőzésnek, vagy ha nem a románoktól kapunk ki ilyen simán, akkor is így éreznének az emberek?
– Tudtuk a sorsolás pillanatában, hogy a csoportban a második helyet elfoglalni nagyon nehéz lesz. Tudtuk, hogy ez egy hosszú, másfél éves folyamat eredménye lesz. Két fordulóval a vége előtt, az utolsó hónapban még mindig a továbbjutást jelentő második helyen vagyunk, ezt azért kevesen várták tőlünk, azt hiszem. Ez mindenképpen jobb, mint amire a korábbi eredményeink alapján vártuk volna a magyar csapatot.

– Azért is lehet fájó ez a vereség, mert alapjában nem jobb jelen pillanatban ez a román válogatott a magyarnál…
– A budapesti mérkőzés kapcsán meg is állapítottuk ezt, de minden meccs másról szól. Egy olyan találkozón, ahol fantasztikus hazai közönség előtt nagyon komoly presszió érte a csapatot, és a második percben gólt kapni az borzasztó hátrány, sajnos mi ebből nem is tudtunk igazán már felépülni.

– Három nap alatt több fajsúlyos döntést is meg kellett hoznia a csapat összeállítását tekintve. Nehéz döntések voltak ezek, vagy magától értetődőek?
– Voltak magától értetődőek, hiszen rendkívül sok játékos hiányzott ezen a két találkozón. Rutinos, érett csapatkapitányaink hiányoztak, mint Gera Zoltán és Juhász Roland, ha csak a legmeghatározóbbakat említsem. Nyilván az ő pótlásuk kapcsán kerültünk olyan helyzetbe, hogy megint egy picit felforgatott, össze nem szokott játékosokból álló védekezést játszottunk. Nyilván ennek vannak kihatásai, de bizonyos esetekben kényszerpályán voltunk e tekintetben, és megpróbáltuk a legjobb megoldást megtalálni. A mérkőzések jelentős részében sikerült, hiszen ott vagyunk a második helyen. De nem minden esetben, és ez természetesen fájó.

– Felvetődtek hírek, miszerint Paulo Sousa követi önt a válogatott kispadján. Mennyire érdemes ezzel foglalkozni, vagy mennyire tudja kívül helyezni magát, ha egy ilyen hírt olvas, pont egy győzelem után?
– Kívül helyezni természetesen nem tudom magam, hiszen a későbbi együttműködésünkről dönthetnek, értem ez alatt a csapat és a szövetségi kapitány együttműködését. Én ezt nem tartom valószínűnek, ezt a fajta bizalmat én folyamatosan érzem az elnökség és az elnök részéről. Ha van ilyen szándéka a szövetségnek, akkor természetesen ezt közölni fogja velem. Eddig ez nem történt meg, úgyhogy ezek csak feltételezések szerintem. Nem is szeretném, ha ez megzavarná a soron következő két mérkőzésünkre való felkészülést. A játékosoknak és az edzőknek sem túl szerencsés ilyen feltételezések mentén együtt dolgozni, tehát tisztázni kell a helyzetet. A megfelelő személyeknek kell választ adniuk erre.

Az MLSZ nem egyeztet Paulo Sousával

A szövetség határozottan cáfolja azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint esetleg a Videoton FC korábbi vezetőedzője, Paolo Sousa lehet a magyar válogatott következő szövetségi kapitánya.

Miután az érintett szakember nem cáfolta a sajtó nyilvánossága előtt a híreszteléseket, így az MLSZ feladatának érzi leszögezni, hogy nem állt és nem áll egyeztetésben Paulo Sousával.

A szövetségi kapitány, Egervári Sándor – a szövetség hagyományainak megfelelően – az MLSZ főtitkára számára köteles leadni azt a részletes beszámolót, amelyet aztán a szakmai bizottság és az MLSZ elnöksége hivatott kiértékelni és megvitatni. Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ezt kedden a sajtó nyilvánossága előtt elmondta, így lesz ez az elmúlt időszak mérkőzéseivel kapcsolatban is, amelyekről a következő, októberi ülésén tárgyal a szövetség vezető testülete – áll a szövetség közleményében.

(zárójeles megjegyzés: a konkrét hír izraeli forrása sem azt állítja, hogy az MLSZ egyeztetett a portugállal, hanem azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt vele a kapitányi posztról…)

Olvasói sztorik