Hírek

„Ez komoly mélyütés volt”

Egervári Sándor nem mond le, és még mindig hisz a világbajnoki selejtezőcsoport második helyének megszerzésében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korcsmár Zsolt eltiltás, Varga József pedig sérülés miatt biztosan nem léphet pályára a magyar válogatottban a kedd esti, Észtország elleni világbajnoki selejtezőn. A többiek elvileg bevethetőek, de Egervári Sándor szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón leszögezte, hogy csak teljesen egészséges és százszázalékosan motivált játékosokat fogja szerepeltetni. Magyarul a kezdőcsapat kihirdetésekor kiderül, kik azok, akiket az edző nem tart teljesen motiváltnak, hiszen ők hiányozni fognak a névsorból a pénteki, bukaresti összeállításhoz képest.

Egervári hangsúlyozta: nem mond le posztjáról, és továbbra is hisz a csoport második helyének megszerzésében, bár ehhez már a keresztbeverések is szükségesek.

– A romániai vereség után mi a tétje az Észtország elleni mérkőzésnek?
– Semmiképpen nem szeretnék mentegetőzni, meg ígérgetni a bukaresti mérkőzés után. Szeretnénk javítani a hibáinkat, a három pontot itthon tartani, és hitünk, hogy megmaradhat a második hely elérésének esélye októberre. Ehhez nyilván szükségesek a keresztbeverések, akár egy török győzelem, ami nem kizárható Bukarestben. Ebben az esetben akár úgy is nekiindulhatunk az utolsó két mérkőzésünknek, októberben, hogy a pótselejtezőt érő második helyen vagyunk. Nekünk ennek érdekében semmi másra nem szabad koncentrálnunk, csak arra, hogy ezt a három pontot itthon tartsuk – mondta Egervári Sándor.

– Nem gondolkodott a lemondáson?
– Nem. Nekem az a feladatom, hogy ameddig bíznak bennem, és hiteles vagyok az elnök és az elnökség számára, illetve nem kevésbé a játékosok előtt, addig alapvető feladatom, hogy segítsem őket a felkészítésben, és ezt teljesen természetesnek tartom. Vannak bőven kapaszkodóink az elmúlt három év eredményei és játéka kapcsán. Elvesztettünk egy nagyon fontos mérkőzést, de az összkép pozitív a csapat megítélése, vagy akár a FIFA-ranglistán történt előrelépés kapcsán. Ez egy rendkívül kellemetlen vereség. Elvesztettünk egy csatát, de a háborút még megnyerhetjük, és rendkívül bizakodóak vagyunk, hogy sikerül saját magunkat legyőzni a keddi napon. Meglehetősen mélyre húztuk le magunkat ezzel a mérkőzéssel. A bizalomvesztés a szurkolók részéről rendkívül fájdalmas, természetesen szeretnénk kiköszörülni a csorbát ezzel a meccsel, és versenyben maradni.

– Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni, illetve amire a legnehezebb magyarázatot találni a bukaresti meccsel kapcsolatban?
– Beszéltem a romániai mérkőzésről éppen eleget, sok újat nem tudok hozzátenni. Nem tudtuk megvalósítani azt a játékot, amit szerettünk volna. Voltak fordulópontjai a mérkőzésnek. A második percben kapott gól meglehetősen lenyomta a csapatot, de ez semmiféleképpen nem mentség számunkra. A második gól után a pontszerzésbe vetett hitünket is elvesztettük, amit persze nem lett volna szabad megtennünk, de a meghatározó játékosaink sem tudták maguk után húzni a csapatot, és teljesen megérdemelten nyert a román csapat.

– Mit lehet tudni a sérültekről?
– Korcsmár Zsoltot elvesztettük a második sárga lapja miatt, rá sajnos nem számíthatunk. Varga József sérülése sajnos nem jön rendbe. A másik két sérültünk, Vanczák Vilmos és Koman Vladimir vasárnap már teljes értékű munkát végzett, az ő játékukra számíthatok.

– Dzsudzsák Balázs?
– Dzsudzsák Balázs sérüléséről nem tudok.

Szerzői közbevetés

Részlet az MLSZ honlapjának szombati cikkéből: „Az edzést néhányan sérülés miatt kénytelenek voltak kihagyni. Orvosi vizsgálaton kezdte a napot a mérkőzésen lecserélt Varga József és Koman Vladimir, valamint a kilencven percet végigjátszó, de húzódás vagy rúgás miatt fájdalomra panaszkodó Dzsudzsák Balázs és Vanczák Vilmos.”

Kérdéseink: az MLSZ honlapja tévesen írta, hogy Dzsudzsák orvosi vizsgálaton vett részt? Vagy Egervári Sándor nem tud róla? Akár így van, akár úgy, legalább a szövetség weboldalát olvasgathatná…

– Van-e olyan szakmai döntés, amelyet utólag megbánt?
– A mérkőzés előtt, sőt már a szerdai edzésen hihetetlenül éles helyzetben volt a csapat, mindenki tudta a feladatát, a helyét. Nyilván a meccs után ezt egy kicsit másként látjuk. A törekvéseinket felborította a kapott gól, mert a románok utána már a szokásos, nagyon zárt védekezésükkel tudták hozni a saját játékukat, amihez a legjobban értenek. Az első félidő közepén megpróbáltam egy olyan középpályást beküldeni, aki jobban ért a szervezéshez, de ha nem két belső védekező típusú középpályás játszik a két ék mögött, akkor nagyon kinyíltunk volna. Rohantunk az eredmény után, de ehhez kellett az első gól, ami a világon minden csapatot letaglózott volna, de a magyart ebben az esetben jobban, mint kellett volna.

– Milyen fogadtatásra számítanak a szurkolóktól?
– Nagyszerű sportemberek a játékosaim, kértem is őket, hogy próbáljuk meg függetleníteni magunkat a külső környezettől. Lehet, hogy ezen a mérkőzésen türelmetlen lesz a közönség, és már az első negyedórában gólt vár a csapattól. Remélem, nem így lesz. Én nagyon türelmes, fegyelmezett játékot kérek, hiszen a nyolcvanadik percben is meg lehet szerezni a három pontot jelentő gólt. Nekünk nagyon hidegfejű és motivált játékosok kellenek a győzelem érdekében. Az esetleges türelmetlenséget is ki kell zárnunk a játékunkból. Bíznunk kell saját magunkban, és biztatnunk kell egymást, különben sokkal nehezebb mérkőzés kerekedhet ki ebből.

– Hogyan élte meg az elmúlt két-három napot?
– A győzelmet jobban szeretjük, természetesen, és könnyebb feldolgozni, bár akkor sem alszom azon az éjszakán. Ez egy komoly mélyütés volt valamennyiünk számára, edzőnek, játékosnak egyaránt. Én azért alapvetően optimista ember vagyok, ezért azokra az értékekre támaszkodom, amelyeket a játékosok képviselnek, és amelyeket meg tudtak jeleníteni az elmúlt három évben. Abszolút bizakodó vagyok a csapatom előrelépésével, motivált játékával és győzelmével kapcsolatban.

– A középpálya közepén, a belső posztokon nem sikerült megoldani azokat a feladatokat, amiket kellett volna. Valóban ez okozza a legfőbb problémát?
– A mérkőzés után is nyilatkoztam, hogy sajnos minden tekintetben fölénk tudott kerekedni a román csapat, támadójátékban és védőjátékban egyaránt, ezt el kell ismerni. Gondolom, a sportszerűség és a látottak is erről győztek meg mindenkit. Nem feltétlenül a középpályán láttam a problémát. Sokkal több volt az olyan játékos, aki a hitét vesztette, különösképpen a második gól után. Ez volt a problémánk. Nem voltunk képesek mozgósítani azokat az energiákat és a képességeket, amelyek pedig megvannak. Ennek a hiányát éreztem elsősorban. Ebben az esetben hiányzott a meghatározó játékosainknak a vállalkozása, hogy magukkal húzzák a többieket. Nem a csapatrészek közötti különbség volt a döntő. Természetesen voltak hibák, de egymás segítéséből láthattunk kevesebbet ezen a napon.

– Ilyen mérkőzésen kell legalább egy vezéregyéniség is a pályán. Volt valaki, aki megfelelt ennek a szerepnek?
– Kétségtelen, hogy három évvel ezelőtt, amikor a játékosok csapatkapitányt választottak, akkor Gera Zoltán, Juhász Roland és Király Gábor lett megjelölve, a sorrendiséget is eszerint állítottuk fel. Sajnos ezek a meghatározó játékosaink most nem voltak a pályán. Hiányzott Gera szemlélete, aki ha kell, csúszik-mászik a társai előtt. Ebben az esetben többet tudtak volna segíteni, mert a mentalitás ebből a szempontból hiányzott. Bár voltak ilyen játékosok, de nem a meghatározók közül.

– Hisz még a második hely megszerzésében?
– Természetesen valamennyiünk álma, vágya, amit megfogalmaztunk. A lehetőséget nyilván a második hely jelentheti számunkra, hogy elérjük az álmainkat. Nem szeretnénk lemondani róla. Egy héttel ezelőtt még a második helyen voltunk, és szép reményeket tápláltunk. A matematikai esélyünk még most is megvan. Azok a keresztbeverések, amelyek jósolhatóak voltak, segíthetnek minket. Ami örömteli, hogy nem csak én hiszek ebben, hanem a játékosaim is. Más cél nem lehet a keddi összecsapáson, csak a győzelem, és egymás segítése.

– Mit vár a Románia–Törökország selejtezőtől?
– Számunkra akkor alakulna a legkedvezőbben, ha a törökök nyerni tudnának. A török játékosállományt ismerve, és a pillanatnyi hangulatukból ítélve számítok is erre az eredményre. Bár hozzá kell tennem, hogy a rendkívül masszív román csapatnak nagyon nehéz gólt rúgni. A hollandok rúgtak nekik négyet-négyet, de a többi mérkőzésen összesen kettőt kaptak. Azt a kettőt mi rúgtuk. Nagyon nehezen megbontható együttes, de a törököknél vannak olyan klasszisok, akik a támadó-harmadban képesek gólerősek lenni egy ilyen fegyelmezett román csapattal szemben. Ez a kívánságlistám, de nem biztos, hogy így fog alakulni, de ahhoz, hogy befussunk a második helyre, a többi között erre is szükségünk lenne.

– A Korcsmár, Varga páros kiesett. De várható, hogy több poszton is lesz csere?
– Igen! Az alapkoncepció az, hogy csak a teljesen egészséges és százszázalékosan motivált játékosok lépnek pályára a kezdő-tizenegyben. Nem feltétlenül a képességek mentén választok, mert most ebben a helyzetben sokkal fontosabb a csapatjáték egységének a visszaállítása. Azok a játékosok kellenek, akik képesek egymást húzni és segíteni. Egészséges lelkületű és fizikailag egészséges emberek fogják alkotni a kezdő-tizenegyet.

– Az észtek korábban botladoztak, pénteken viszont döntetlent játszottak a hollandokkal. Vajon minek köszönhető ez a javulás?
– Folyamatosan mondtam, hogy a keresztbeveréseknek lesz jelentősége a csoport végeredményét illetően. Az észtek kevesebb meglepetést okoztak eddig, és egyszer sem tudták a papírformát felborítani, de elérkezett az idő, hogy egy rendkívül fegyelmezett játékkal elvettek egy pontot a hollandoktól. Jelentősen nem változtat ez a csoport második helyét illetően, de megmutatta ennek a csapatnak az erejét. Rendkívül fegyelmezettek, és nagyon nehezen lehet a védelmük mögé kerülni, ezt bizonyították Hollandiával szemben is, és a korábbi, Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéseken, amikor csoport-másodikként pótselejtezőt játszottak. Kellemetlen csapat, amelyen mi is nehezen tudtunk felülkerekedni idegenben, Hajnal Tamás okos góljával. Akkor rendkívül fontos három pontot szereztünk. Tudjuk, hogy különösképpen a bukaresti mérkőzés eredménytelensége miatt még nehezebb játék vár ránk. Rendkívül türelmesnek kell lennünk annak ellenére, hogy a körülöttünk lévő világ türelmetlen.

Olvasói sztorik