Hírek

Csalódás

Világbajnoki selejtezőn: Románia–Magyarország kiábrándító, harmatgyenge 3-0.

Kapcsolódó cikkek

Világbajnoki selejtező, D-csoport, 7. forduló
Románia–Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, 42 ezer néző. Játékvezető: Mallenco (spanyol)
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (Popa, 64.) – Marica (Hoban, 80.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár T. – Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics G., 68.), Dzsudzsák – Böde – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerzők: Marica (2.), Pintilii (33.), Tanase (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar szurkolók „ki nem ugrál, büdös román” rigmussal, illetve cigányozással hergelték magukat a rendkívül fontos összecsapásra, de a házigazdák oldaláról sem maradt el a válasz, „kifelé, kifelé, a magyarokkal az országból kifelé” hangzott a legtöbbször. A kölcsönös tisztelet hiányzott, a románok elképesztő füttykoncertet adtak a magyar himnusz alatt, válaszul a vendég drukkerek háttal állva tüntettek a román himnusz közben.

Nagy várakozás előzte meg a meccset, de mint később kiderült, a második percben eldőlt minden. Guzmics odapasszolta a labdát az ellenfélnek, aki a hálóba gurított. A potyagól ténye, és a nyomasztó hangulat padlóra küldte a magyarokat, akik csak kóvályogtak a pályán. Bő fél óra elteltével jött egy bombagól. Bár addig sem úgy nézett ki a meccs, hogy a mieinknek komoly esélyei vannak, de ezzel végleg pontot tett a mondat végére Románia. Az első félidő a tragédia és a katasztrófa keresztezése volt, magyar módra. A második felvonásban sem történt semmi különös, a játék képe nem változott, a végén a románok megint bolondot csináltak a magyar védőkből, és lőttek még egy gólt.

Bár matematikailag még nem dőlt el a magyar válogatott sorsa, de a most látottak után mindenkinek be kell látnia, hogy csapatunknak végképp el kell felejtenie a 2014-es brazíliai világbajnokságon való részvételt, mert ez a csapat még a pótselejtezőig sem fog eljutni. A péntek esti produkció sajnos harmatgyenge és kiábrándító volt. Talán ez a realitás…

A románok a győzelmükkel megelőzték a magyarokat, s a második helyre léptek előre a D-csoportban. Egervári Sándor együttese – amelynek hátránya így két pont a románokkal szemben – kedden az észt csapatot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.

A magyar válogatott több mint 32 éve nyeretlen a románok ellen, ráadásul idegenben csaknem ötven éve nem tudott győzni.

– Nehéz erről a meccsről indulatok nélkül beszélni. Nem örülök, hogy beletrafáltam, de már korábban megmondtam, hogy az fogja eldönteni a meccset, hogy a magyar csapat játékosai hogyan viseli el ezt a terhet, ezt a környezetet, ezt a hangulatot. Sajnos a többség nem tudta elviselni. Önbizalomhiánnyal, megilletődötten játszottak – mondta a Rangadó.hu szakértője, Hrutka János, a Ferencváros egykori válogatott védője. – Három olyan védő szerepelt a válogatottunkban, akinek nincs nemzetközi tapasztalta, ráadásul ezt a környezetet is fel kellett volna dolgoznia. Ezért volt Guzmics hibája is, mert nincs önbizalma. A félelem okozta a rengeteg hibás passzt is. Akiktől az ember elvárnál, hogy teljesítsenek, és a nemzetközi tapasztalatukkal átlendítsék a holtponton a csapatot, azok is egytől egyig csődöt mondtak. Nyilván nem Bogdán Ádámra gondolok, mert ő hozta, amit elvártak tőle, és Hajnal Tamás is hozott egy pici lendületet, amikor beállt. Sok helyzete volt az ellenfélnek, sokszor a magyarok hibájából adódóan. Nagyobb arányú is lehetett volna ez a vereség egy olyan csapat ellen, amely egyáltalán nem tartozik Európa élmezőnyébe. Fájó elengedni a reményt, pont egy olyan ország válogatottja ellen, amely ősi riválisnak számít, de tény, hogy helyzet nélkül zárta a meccset a magyar együttes.

Kapitányi értékelések:

– Nem szeretném, ha magyarázkodásnak tűnne, ezért nem is bontanám ki az okokat ilyen hamar a meccs után. De túl azon, hogy ilyen hangulatban sokan még nem léptek pályára, az első gól lélektanilag nagyon mélyre taszított minket, mélyebbre, mint amilyenre kellett volna. Súlyos a vereség, ezt elismerjük. Lényegesen jobban játszottak a hazaiak, mint Budapesten. Ugyanazok a román játékosok sokkal jobban teljesítettek ma, míg mi visszaestünk. Nagyon sajnálom, hogy a velünk szimpatizálók csalódottak, fontos, hogy kijavítsuk ezt, már ha egy észt sikerrel ezt meg tudjuk tenni. Nehéz lesz négy nap múlva felállni, de ebben hiszek. A második helyhez nagy bravúrra lenne szükség a hátra levő három találkozón. A mai mérkőzést sajnáljuk, de a három év eredményeit tekintve nem szabad megkérdőjelezni az előrelépésünket – mondta a meccs után Egervári Sándor, akit a Sport Plusz című hetilap pénteki cikke szerint Mészöly Géza vált a szövetségi kapitányi poszton.

– Ami a célunk volt, azt elértük, ezzel a győzelemmel megnőttek az esélyeink a második hely megszerzésére – jelentette ki a román szakvezető, Victor Piturca. – A mérkőzés nagyon jól sikerült, nem akarok dicsekedni, de ez az eredmény magáért beszél, szinte tökéletesen játszottunk. Ugyanakkor még nem örülhetek maradéktalanul, hiszen a törökök elleni meccs hátravan. Úgy gondolom, azt a találkozót is meg fogjuk nyerni, és akkor meglesz a második hely.


Vége, 3-0.

A 88. percben Tanase bolondította meg a magyar védőket, majd Bogdán mellett a hálóba lőtt (3-0).

A 82. percben Szalai Ádám lőtt a kapu fölé egy szabadrúgást. Tatarusanu kapusnak ezzel sem volt dolga…

A 74. percben Rat leterítette Böde Dánielt a tizenhatoson belül, de a bíró ezúttal sem adott büntetőt.

Románia ismét magához ragadta az irányítást, a mieinknek momentumuk sincs.

A hetvenedik percben Koman vesztett labdát a felezővonalnál Guzmics-módra, Stancu a magyar kapuig nyargalt, de Bogdán bravúrral védett. Egy perc múlva Popa tört be a tizenhatoson belülre, de a mieink kapusa ezúttal is nagy bravúrt mutatott be.

A második felvonás kezdetén is lendületesen, veszélyesen játszottak a hazaiak, de végre a magyarokban is van némi élet…

Egyelőre ég és föld a különbség a két csapat között, ebben nyilván közrejátszik a hangulat, illetve a másfél perc után kapott potya…

A 43. percben Szalai Ádám lőtt volna kapura a tizenhatoson belül, de Böde Dániel beleért a labdába, ami így már nem volt jó a csapattársának…

A negyvenedik percben Hajnal távoli lövését védte Tatarusanu.

Korcsmár Zsolt megsérült, ezért Hajnal Tamás állt be a helyére a 34. percben.

A 31. percben Böde Dániel került a földre gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, pedig ígéretes helyzetben volt. A játékvezető nem látott szabálytalanságot, az ellentámadás pedig ezúttal is akadálytalanul futott végig a pályán. A románok egy szempillantás alatt a magyar kapu előtt voltak, Piturca passzát Pintilii bombázta a hálóba (2-0).

Már 25 perc telt el, de nagyon úgy tűnik, hogy a magyarok még mindig nem tértek magukhoz a gyors potyagól okozta sokkból. De lehet, hogy ezúttal alapjáraton ilyen tompa a csapatunk… A hazaiak irányítják a játékot, és továbbra is veszélyesen futballoznak.

A várakozásoknak megfelelően a folytatásban is támadásban maradtak a románok, és sorra végezhették el a szögleteket, és a 15. percben volt egy veszélyes szabadrúgásuk is. A magyarok próbáltak támadni, de próbálkozásaik erőtlennek, pontatlannak bizonyultak.

A második percben a védővonal közepén Guzmics Richárd eladta a labdát, amire Ciprian Marica lecsapott, elhúzta Bogdán Ádám mellett, majd a hálóba gurított (1-0).

A magyar himnuszt a román szurkolók dübörgő hangorkánnal zavarták meg. Hátborzongató hangulatban kezdődött a nagy mérkőzés!

Botrány a lelátón

Verekedés tört ki a magyar szurkolók szektorában a világbajnoki selejtező előtt.

A vendég drukkerek megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek, és gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével visszaszorították a randalírozókat.

A rendőrség ezután sorfalat alkotva figyelte a magyar szurkolókat.

Így látta a mérkőzést Fehér György, a mifocink.com szerzője. Érdemes elolvasni, ide kattintva!

Ide kattintva olvasható egy cikk, amely Egervári Sándor sorsát firtatja, szintén érdemes elolvasni!

Olvasói sztorik