Hírek

Nem a város esett ki!

A polgármester szerencsétlen egybeesésnek tartja, hogy néhány nap különbséggel kiesett az élvonalból a ZTE labdarúgó- és kosárlabdacsapata is.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Mint közismert, a ZTE FC sorsa már matematikailag is eldőlt, a korábbi Manchester-verő bajnokcsapat a szezon végén búcsúzik az élvonaltól. A zalai megyeszékhely polgármestere szerint megbukott a klubmodell, ezért mindenképpen gyökeres változásokra van szükség. Gyutai Csaba a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, hogy ha a tulajdonos világos, átlátható jövőképet tenne le a város asztalára, akkor készek az együttműködésre.

– A labdarúgás sokkal nehezebb történet, mint a kosárlabda. A focihoz mindenki ért, a szakmai munkáról is, meg mindenről alaposabb véleményem van, mint ami a sajtóban eddig megjelent – magyarázta a Rangadó megkeresésére Gyutai Csaba. – Ez a fajta klubmodell, ami itt volt, megbukott. A város nem lesz partner abban, hogy azt folytassák, ami eddig volt. Helyi kötődésű, magyar fiatal játékosokra kell építeni a jövőt, az utánpótlást rendbe rakva. Ötszáz gyerek futballozik a városban, nem hiszem, hogy ebből nem lehet annyit beépíteni a felnőtt közé, hogy ők alkossák a csapat gerincét. A közelmúltban idegenlégiósok, balkáni országokból érkezett, meglehetősen gyenge játékosok alkották az együttes jelentős részét, a zalai szerethető szív elveszett! Ha ezt sikerül visszaépítenie a tulajdonosnak, akkor a város is oda fog állni a csapat mögé.

A polgármester elárulta, a város a legnagyobb támogatója az együttesnek, hiszen kétezer-öt óta, amióta Nagy Ferenc a gazdasági társaság tulajdonosa, 1,3 milliárd forintot fordítottak a klubra.

– Megítélésem szerint ez első osztályú szint volt, tehát nem a város esett ki ilyen értelemben az első osztályból – vélekedett Gyutai Csaba. – Ebbe beletartozott a pályaépítés, a létesítményfejlesztés és üzemeltetés, a ZTE Akadémia fenntartásának költségei is, és a közvetlen pénzügyi támogatás. Jelenleg kilencvenmillió forint kézpénzt adunk, ezt hajlandóak vagyunk az NB II-ben is biztosítani. Ez az összeg eddig leginkább a korábbi hitelek fedezésére ment. Talán jövőre már valamennyivel kevesebbet kell erre a célra fordítani. Szeretnénk, ha a tulajdonos világos, átlátható, számvitelileg adatolt jövőképet tenne le a város asztalára. Ha ezt a jövőképet látjuk a tulajdonostól, akkor készek vagyunk az együttműködésre.

A polgármester megjegyezte, hogy ezt hetek óta várják, de még mindig nem érkezett meg.

– A kosárlabdában látom mi a jövő, de a fociban semmit nem látok. El kell dönteni, a tulajdonos mit akar. A városon nem múlik. Nagyon szeretjük a focit, ennek a városnak NB I-es labdarúgócsapatra is szüksége van – mondta a városvezető.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik