Hírek

A kitartás jutalma a folytonosság

A pályaedzőként és technikai vezetőként is dolgozó Márton István a folytonosság megtestesítője a Nyíregyháza Spartacusnál.

Kapcsolódó cikkek

Hosszú hónapokon keresztül kétséges volt a tekintélyes múlttal rendelkező nyíregyházi labdarúgóklub sorsa. Hogy hol kezdődött a történet, arra talán már senki nem emlékszik, mindesetre tény, hogy tavaly nyáron a Vasasnál is szerepet vállaló Híd Akvizíciós Zrt. szerezte meg a Spartacust, de a vállalatnak az élvonalbeli angyalföldieknél is komoly financiális problémái voltak, az NB II Keleti-csoportjában szereplő szabolcsiakat pedig teljesen elhanyagolta. A játékosok egy része szétszéledt, és Gálhidi György vezetőedző is távozott. Sokáig azt sem lehetett tudni, mi lesz a csapattal, ki tud-e állni a meccsekre, be tudja-e fejezni a szezont, illetve ha igen, képes lesz-e bennmaradni a másodvonalban.

A téli szünetben aztán lassacskán minden rendeződött, visszatért az egyik korábbi tulajdonos és edző, Brekk János, megmozdultak a helyi, illetve környékbeli vállalkozók, illetve az önkormányzat is a klub mellé állt. Kialakították az új vezetőséget és szakmai stábot, amelyben csak egyetlen olyan ember kapott szerepet, aki a közelmúltban is a csapat mellett dolgozott: Márton István! Ahogy eddig, ezután is technikai vezetőként segíti az együttest, de immár ő a vezetőedző, Németh Károly szakmai segítője is. Korábban az NB I-es Spartacusban, aztán Ibrányban, Nagykállóban, Sényőn, Nyírbátorban, Mátészalkán, Kéken, illetve Nyírvasváriban is futballozott, mostanság pedig a megyei harmadosztályban szereplő Nyíregyházi Old Boys FC igazolt játékosa, hiszen még csak 34 éves! Tudatosan készült az edzői pályára, először Nagykállóban játékos-edzőként volt lehetősége a bizonyításra, majd a Mátészalka trénere lett.

– Egyrészt remek labdarúgó, A-licences edző, és dolgozott már játékosként Németh Károllyal. Ráadásul mivel igen szűk stábban gondolkodom, a technikai vezető feladatát is tovább fogja vinni. Ő egyfajta folytonosságot képvisel most a klubnál – mondta Márton István szerepvállalásával kapcsolatban Brekk János.

– Hogy viselték az elmúlt félévet, a válságos időszakot?
– Az utolsó néhány hónapot már csak becsületből tudtuk le, azért, hogy végigjátsszuk a bajnokságot – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Márton István. – Olyan fiatal játékosok, valamint edzők és vezetők dolgoztak, dolgoznak a klubnál, akik kötődnek a városhoz, és nem akarták, hogy esetleg ne tudjunk lejátszani meccset. A játékosok hozzáállása nagyon pozitív volt, például a Vác ellen is úgy készültek, hogy lesz mérkőzés. A kérdés csak az volt, hogy lesz-e pálya, hogy rendezve lesz-e az addigi tartozás. Végül az is megoldódott, és összejött a győzelem!

– Mikor derült ki végérvényesen, hogy megoldódik a nehéz helyzet?
– Mindenki tudott róla, hogy a háttérben voltak tárgyalások. De csak akkor lehetett elhinni, hogy tényleg rendeződnek a dolgok, amikor konkrétumok hangzottak el a városházán Dr. Kovács Ferenc polgármester részéről. Előtte egy-két nappal már lehetett tudni, hogy valószínűleg minden rendbe jön.

– Ön az egyetlen, aki a folyamatosságot képviseli a klubnál!
– Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy rám esett Brekk János és Németh Károly választása. Próbálok megfelelni nekik. Örömmel tölt el, hogy itt lehetek, és elhiszik, hogy én vagyok az, aki segíteni tud nekik.

– Milyen edzésmunkát lehet végezni ilyen rövid idő alatt, ilyen alakulófélben lévő csapattal?
– Klasszikus alapozásról nem lehet beszélni. Próbáljuk a játékosokat egy szintre hozni. Voltak néhányan, aki magukban edzettek, de voltak, akik semmit nem csináltak. Most az a cél, hogy mindenkit megismerjünk, és egy jó szellemiségű, jó mentalitású társaság alakuljon ki. Taktikailag kell összeállni, az erőnléti dolgok fejlesztésén pedig majd a bajnokság közben dolgozunk. A biztos bennmaradás az elsődleges célunk, hiszen nem könnyű a téli átigazolási időszak végén igazolni. A minimális terv, a magabiztos bennmaradás mellett egy olyan csapat alapjait szeretnénk lerakni, amely a következő idényben már jelentősebb célokért szállhat harcba.

Minczér Tibor is visszatér!

A 27 éves középpályást furcsa körülmények között adta kölcsön a Nyíregyháza Spartacus előző vezetése augusztus legvégén, az átigazolási időszak utolsó napján a harmadosztályú Hajdúböszörménynek. Úgy tűnik, most Minczér Tibor kényszerű száműzetése is lejárt, hiszen visszarendelték a szabolcsi megyeszékhelyre, bár ő a Rangadónak azt mondta, az elmúlt félévben sem érezte rosszul magát!
– Érvényes szerződésem van a klubbal, de egy évre kölcsönadtak, ami félévkor megszakítható – magyarázta Minczér. – Mivel rendeződött a helyzet, visszarendeltek. Bár még csak az NB II-es bennmaradás a cél, de komoly háttérrel, komoly szponzori körrel, megbízható vezetőséggel és komoly kihívásokkal, NB I-es tervek rendelkezik a klub. Igazándiból csak az elmúlt félévben volt itt az új vezetőség. Jót nem tudok róluk mondani, akkor rosszat minek mondjak? Inkább nem mondok semmit, csak azt nem értem, mire volt ez jó nekik?! Bár nem is rám tartozik… A mostani egy teljesen új vezetőség, semmi közük az előző brigádhoz. Brekk Jánossal dolgoztam korábban is, volt edzőnk, és a tulajdonosi körben is szerepet vállalt. Hajdúböszörményben, az NB III-ban sokkal nyugodtabb voltam, mint azok a játékosok, akik itt maradtak a másodosztályban. Azt mondom, jót is tett egy kis környezetváltozás, most megújult lendülettel tértem vissza!

Olvasói sztorik