Futsal

Reménykeltő vereség

A magyar válogatott 2-1-re kikapott Ukrajnában, a világbajnoki pótselejtező első mérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

Teremlabdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező, 1. mérkőzés
Ukrajna–Magyarország 2-1 (1-1)
Harkov, 800 néző. Játékvezetők: Janosevics, Tomics (horvátok)
Ukrajna: Ivanjak – Szimka, Fedorcsenko, Valenko, Kiszejov. Csere: Razuvanov, Bilocerkivec, Szviridov, Szirij, Bondar, Zsurba, O. Szorokin, D. Sorokin. Szövetségi kapitány: Jevgenyij Rivkin
Magyarország: Balázs Z. – Lódi, Harnisch, Dróth, Gyurcsányi. Csere: Andorka, Szeghy, Szabó P., Kun G., Trencsényi, Lovas, Rábl, Dávid R. Szövetségi kapitány: Tomas Rivera Amoros
Gólszerzők: Szimka (2., 34.), illetve Dávid R. (12.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ukrán csapat a 2000-es világbajnokságról lemaradt, azóta viszont egyik nagy tornáról sem hiányzott. A mieink bő öt évvel ezelőtt, 2008 áprilisában, a világbajnoki pótselejtezőben már megvívtak egy párharcot Ukrajnával, akkor idegenben 3-1-re kikaptak, Gyöngyösön 4-3-ra nyertek, így az ellenfél jutott tovább. Érdekesség, hogy akkor is Harkovban és Gyöngyösön játszottak a csapatok, és az ukrajnai első meccsen akkor is a horvát Janosevics volt az egyik játékvezető.

A magyar válogatott új szövetségi kapitány a győri sornak szavazott bizalmat a kezdőcsapat összeállításakor. Már a második percben hátrányba kerültek a mieink: egy szöglet után Szimka üresen maradt a kapunk előtt, remek ütemben kapta a labdát, és könnyedén a hálóba passzolt (1-0).

A hátrányba kerülő magyarok ezután már komolyabban vették a házigazdák agresszív játékát, letámadását, és többször is eljutottak ellenfelük kapuja elé. Dróth, Trencsényi, majd Rábl egyenlíthetett volna, az ötödik percben pedig Lódi bombázta telibe a kapufát.

A nyolcadik percben Rábl lövését védte Ivanjak kapus, nem sokkal később Harnisch lövése tévesztett célt. A 12. percben Olekszandr Szorokin szép cselekkel tisztára játszotta magát, de lövését Balázs Zoltán kivetődve védte. Az ellentámadás során két magyar iramodott meg egy ukrán ellenében, Trencsényi János remek ütemben passzolt Dávid Richárdhoz, aki a hálóba lőtt (1-1).

A magyar csapat egyenrangú partnere volt magasabban jegyzett ellenfelének, de a hazaiak szinte minden akciója veszélyt hordozott magában. A 16. percben Bondar távoli lövését védte Balázs Zoltán, a másik oldalon pedig Rábl elől mentett kivetődve a kapus. A 19. percen Valenko távoli lövése a kapu mellé ment. A szünet előtt a magyar kapu előterében szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak, de Bondar kísérletét Balázs Zoltán kivédte, majd Bilocerkivec, és ismét Bondar próbálkozott, de a magyar kapus mindent védett.

Az utolsó percben egy támadás erejéig vészkapus-játékra állt át a magyar válogatott, de nem járt sikerrel. Feltűnő volt, hogy az első félidőben a mieink milyen hatékonyan blokkolták az ukrán támadásokat.

A 21. percben Kiszeljov távoli bombája süvített el a kapunk mellett. A másik oldalon Harnisch próbálta meg átemelni az ukrán kapust, sikertelenül. A második félidő elején letámadással próbálkoztak a házigazdák, és kapujukhoz szegezték a mieinket. A 25. percben egy szabadrúgás után Zsurba találta el a kapufát.

A folytatásban előbb Kiszeljov, majd Szimka veszélyeztetett, de a kettő között Gyurcsányi, egy perccel később pedig Gurcsányi is gólt szerezhetett volna. A harmincadik percben ismét Kiszeljov kísérletezett, de ezúttal közelről, ám Balázs most is hárított. Nem sokkal később Dróth lövése ment mellé. Az ukránok továbbra is erőltették a támadásokat, a magyarok pedig a kontrákban bíztak.

A 31. percben egy magyar labdavesztés után Szirij lőtt közelről a kapufa mellé. Két perccel később Valenko bombáját Balázs a kapufa segítségével hatástalanította. Érett a hazaiak újabb gólja, és a 34. percben meg is született: Kiszeljov passzát Szimka értékesítette (2-1).

A játék képe ezután sem változott, a 36. percben Szimka lőtt közelről a kapu mellé. Amikor a mieink hosszú idő után ismét helyzetbe kerültek, Dróth Zoltán kísérletezhetett, de nem járt sikerrel. Ezután újra lehozta a kapust Sito Rivera kapitány, ám újabb magyar gól nem született.

A szoros vereség így sem rossz eredmény a visszavágó előtt, amit szeptember 25-én, szerdán rendeznek Gyöngyösön. Az első félidőben remekül játszottak a mieink, a második felvonásban viszont nyomasztó fölényben voltak a hazaiak, de csak egy gólt szereztek. A látottak alapján a párharc második találkozója is pokolian nehéz feladat lesz a magyarok számára.

Olvasói sztorik