Futsal

Kinevezték a spanyol kapitányt

Ahogy már egy hónappal ezelőtt is írtuk: Tomas Rivera Amoros lett a magyar futsal válogatott edzője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az 57 éves Tomas Rivera Amoros, lett a magyar teremlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A hírt a Rangadó.hu már július 24-én közölte, de a Telkiben tartott sajtótájékoztatón csak csütörtökön hangzott el hivatalosan. Az új tréner célja az, hogy a magyar válogatott stabil tagja legyen a világ élvonalának – írja Fehér György, a mifocink.com szerzője.

– Futsalban közelebb vagyunk a világ élvonalához, mint nagypályán, hogy mást ne mondjak, kétezer-ötben és kétezer-tízben bejutottunk Európa legjobb nyolc csapata közé, sőt kétezer-tízben csodálatos kontinensviadalt rendezhettünk – mondta Vági Márton, az MLSZ főtitkára. – De ahhoz, hogy ennek az elitnek állandó tagjai lehessünk, komoly fejlesztésekre van szükség. Éppen ezért olyan szakemberre bízzuk a válogatottat – és mellette a női és az U21-es csapatot is – aki már a nemzetközi színtéren is letette a névjegyét. Nem azért fejlesztjük a futsalt, hogy ettől a nagypályás futballunk jobb legyen, bár a nemzetközi tapasztalatok szerint – a spanyol, portugál, olasz vagy épp a brazil példát nézve – ahol jó a futsal, ott jó a nagypályás foci is. Az MLSZ célja az, hogy a futsalon keresztül még több gyerek kerüljön kapcsolatba a sporttal.

Sito Rivera 1987 óra edzősködik, öt különböző országban dolgozott eddig. Csapataival kétszer megnyerte a Katalán Kupát, volt Japán Kupa-győztes, UEFA Futsal Cup-negyeddöntős, a román válogatottat pedig Európa-bajnoki negyeddöntőbe vezette. 2010-ben a világválogatott edzőjeként két magyar játékost – Balázs Zoltánt és Lódi Tamást – is meghívott a legjobbak közé.

– Négy dologban kell fejlődnie a magyar futsalnak, hogy előrébb léphessen a mostani szintnél – mondta a spanyol szakember, az új szövetségi kapitány. – Fontos a bajnokság színvonalának emelése, és fontos, hogy minden hónapban néhány napot edzőtáborban tölthessünk a válogatott játékosokkal. Emellett az edzőképzésben és az utánpótlás-nevelésben is fejlődni kell. Ez utóbbihoz annyit, hogy Barcelonában minden gyerek tizenkét éves koráig futsalozik, onnan mennek nagypályára. Ismerem a magyar válogatott játékosokat, magas szinten játsszák ezt a játékot, de van még hova fejlődni. Leginkább mentálisan. A futsalban négy mezőnyjátékos játszik, ha közülük egy ember nem dolgozik rendesen, akkor az a csapat huszonöt százalékát jelenti. Az olyan, mintha a nagypályás fociban négy játékos nem tenné rendesen a dolgát egyszerre. Ezen kell változtatnunk.

A sportvezető az MTI kérdésére elmondta, az augusztus 20-án életbe lépett szerződés 2015 végéig szól, ezalatt lesz egy teljes Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezősorozat, s ha bármelyikre nagy tornára kijut a férfi válogatott, akkor automatikusan meghosszabbítják az új szakvezető kontraktusát.

Lódi Tamás, a nemzeti csapat világválogatott erőssége azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy nem dolgozott még a szövetségi kapitánnyal, de sok jót hallott róla, és kifejezetten örül, hogy spanyol szakembert választott a szövetség a posztra. A győri játékos szót ejtett a szeptemberben esedékes, Ukrajna elleni Európa-bajnoki pótselejtezőről is: szerinte reálisan a rivális az esélyesebb, 65-35 százalékos arányban, mert futsalkultúrája magasabban jegyzett. Hozzátette, jelenleg nem elsősorban ennek a párharcnak a sikeres megvívása a cél, sokkal inkább hosszú távon kell eredményeket várni az új kapitánytól, mert új mentalitást hoz a csapathoz, s idő kell ahhoz, amíg ezt átveszik a játékosok.

– Ez nem azt jelenti, hogy nem teszünk meg mindent az Európa-bajnoki részvételért. Hinni kell magunkban és akkor sikerülhet legyőzni az ukránokat – mondta Lódi.

Az ukránok elleni első meccset szeptember 17-én Harkovban rendezik, míg a visszavágó egy héttel később Gyöngyösön lesz. A párharc győztese kijut a 2014. január 28. és február 8. között Belgiumban sorra kerülő, 12 csapatos kontinensviadalra.

Ahogy a Rangadó.hu előre jelezte: a spanyol szövetségi kapitány segítője Korolovszky Gábor lett.

Olvasói sztorik