Futsal

Magyar pályán angolul

Nem egyszerű feladat a kommunikáció a Rába ETO csapatánál, de Balázs Zoltán ezt is megoldja.

Kapcsolódó cikkek

Immár háromszoros magyar bajnoknak mondhatja magát a Rába ETO Futsal Club színeiben Balázs Zoltán, ráadásul megszakítás nélkül harmadik alkalommal választották a bajnokság legjobb kapusának. A győri együttes legutóbb a Szuperkupát hódította el, miután a salgótarjáni mérkőzésen 6-2-re legyőzte a Berettyóújfalut. A magyar válogatott hálóőre a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, természetesen idehaza továbbra is az egyeduralkodás a céljuk, a nemzetközi szintéren pedig szeretnének legalább olyan messzire eljutni, mint az előző idényben.

A bajnokság alapszakasz augusztus 27-én, hétfőn kezdődik, a címvédő Rába ETO az Üllő FC Cső-Montage vendége lesz. Az UEFA Futsal Cup selejtezőtornáját szeptember 4-9. között rendezik Győrben, a magyar együttes ellenfele az azerbajdzsáni Araz Naxcivan, a holland CF Eindhoven és az ír EID Futsal lesz.

– Bár hat-kettő lett a vége, egy-két helyen azt lehetett olvasni, hogy nem is volt olyan sima a Szuperkupa-meccs…
– Tény, hogy nem a legjobb játékunkat mutattuk. Az UEFA Futsal Cup-on sokkal több kell majd, az a fő célunk, hogy onnan továbbjussunk – vélekedett a Rangadó.hu érdeklődésére Balázs Zoltán. – Nem ez volt a legjobb játékunk, de így is sikerült hat-kettőre nyernünk. Ebből is látszik, milyen erős a csapatunk. Lényeg a győzelem! Idehaza az elmúlt három évben is a bajnokság, a Magyar Kupa és a Szuperkupa megnyerése volt a célunk, és nem titok, hogy továbbra is ezt szeretnénk elérni, a nemzetközi porondon pedig legalább megismételni azt, ami tavaly összejött.

– Milyen felkészülésen vannak túl?
– A felkészülésünk jól sikerült, sok erőnléti és taktikai edzésünk volt. Többé-kevésbé sikerült problémamentesen megúsznunk ezt az időszakot, bár a spanyol Juanra összeszedett egy kisebb sérülést, de az UEFA Futsal Cup-ra ő is rendben lesz.

– Európa-, sőt világszerte ismert játékosokkal erősödtek. Tőlük még önök, a tapasztalt magyarok is tudnak tanulni?
– A más országból, más bajnokságból érkező játékosoktól mindig lehet tanulni a mentalitás és a technikai megoldás szintjén, de ez oda-vissza érvényes. Juanra például már elmondta, hogy szeretné megismerni a kelet-európai játékot és stílust. A pályán angol nyelven megy a kommunikáció a játékosok között, de már a csapattársaim anyanyelvén is próbálom elsajátítani a kulcsszavakat. Nehezebb a kommunikáció, de ezek a rutinos játékosok már tudják, milyen szituációban mit kell csinálni.

A kapusutánpótlás is fontos

A világválogatott Balázs Zoltán a győri klubnál edzőként a legkisebb kapusokkal is foglalkozik. Tanítványa, Pintér Roland az U11-korosztály legjobb hálóőre lett az országban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik