Futsal

Három a magyar igazság

Még rengeteg hely van az érmeknek és trófeáknak Balázs Zoltán, a Rába ETO és a futsal-válogatott kapusának szekrényén.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rába ETO-nál már évek óta követik a mondást, jó csapathoz végy egy jó kapust! Balázs Zoltán harmadik éve felel meg ennek a kitételnek, hiszen az ő világklasszis teljesítményével már háromszoros magyar bajnoknak mondhatja magát az ETO Futsal Club, és Balázs zsinórban már harmadszor a bajnokság legjobb hálóőre.

– Szinte minden évben a legjobb kapus cím birtokosa vagy. Mi motivál újra meg újra a bajnokság kezdetén?

– Ezt nem lehet megunni! Külön öröm számomra, hogy az edzők választása alapján lettem a legjobb, ez komoly elismerés. Hogy mi motivál? A rengeteg hely a polcomon, amit szeretnék érmekkel, serlegekkel megtölteni. De komolyra fordítva a szót, a legnagyobb motiváció a győzni akarás, és a győzelem megunhatatlan mámora.

– Mit tud Balázs Zoltán, amit a többi kapus nem?

– Gondolom, az edzők, akik rám adták a voksukat, meg tudnák indokolni, hogy miért rám szavaztak. Én úgy gondolom, hogy a teljesítményem nagyban függ az előttem védekezők munkájától, a csapategységtől. Jó csapatban védeni is könnyebb.

– A nemzetközi porondon, hazai pályán játszik az ETO. Mit vársz a selejtező körtől az ellenfelek ismeretében?

– Bár nehéz ellenfeleket kaptunk, lehetett volna nehezebb is a csoportunk. Az azeri csapat elég jó, már Székelyudvarhely színeiben is játszottam ellenük, az azeri válogatottat is szinte csak ők alkotják, és tele vannak brazil játékossal. A hollandoknál nagyon jó a bajnokság, így aki azt megnyeri, szintén nehéz ellenfélnek számít. A harmadik ellenfelünket még nem ismerjük. Lesz egy előselejtező csoport, ahol az ír, a svájci, az osztrák és a török bajnok csap össze, közülük kerül ki a csoportunk negyedik csapata. Külön érdekesség, hogy az osztrák bajnoknál játszik volt csapattársunk, Peczár Csaba is. Szép lassan kialakul a keretünk, úgy gondolom, a Győr lesz olyan erős, hogy hazai pályán tovább tudjon jutni az Elit körbe.

– Kapusedzőként a legkisebb kapusokkal foglalkozol a klubnál. Tanítványod, Pintér Roland az U11-es korosztály legjobb kapusa lett. Lesz-e belőle vagy a többiekből, akikkel együtt dolgozol egy új Balázs Zoltán?

– Pintér „kis” Roland nagyon ügyes kapus, és nagyon szorgalmas, megérdemelte a legjobb kapus címet! A többiek (Németh Roland, Csonka Kristóf) akik járnak a kapusedzésekre, szintén nagyon sokat fejlődtek, ami számomra külön öröm, mert amikor a meccseiket látom, azokat a védési technikákat, amiket edzésen gyakoroltunk, versenyhelyzetben is be tudják mutatni. Szeretném, ha minimum annyit, de inkább sokkal több sikerélményt adna nekik ez a sportág, mint amit nekem adott. Ha szorgalmasan edzenek és csak a futsalra koncentrálnak, fiatal korukból adódóan, a mostani Balázs Zoltánnál sokkal jobbak is lehetnek majd a jövőben.

– Milyen terveid, céljaid vannak az elkövetkező évekre, marad-e győri a „legjobb kapus”?

– Győr egy csodaszép, élhető város, a családommal együtt nagyon megkedveltük. Jól érzem magam, és a szerződésem megújítása után továbbra is a győri sikerekért fogok küzdeni.

Molnár Attila

Olvasói sztorik