Nemzetközi foci bajnokok ligája

Filozofikus meccs vár a Videotonra

Rendkívül elszántak a walesiek a keddi találkozó előtt; ezer nézőt jelent a telt ház a műfüves stadionban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A jövő héten is három magyar csapat lép pályára a nemzetközi kupák selejtezőiben, hiszen az MTK kiesett az Európa Ligából a szerb FK Vojvodina ellen, a Videoton azonban csak most, a második körben mutatkozik be a Bajnokok Ligájában.

VIDEOTON

A walesi The New Saints elleni párharc első meccsére kedden este, magyar idő szerint 20 órától kerül sor Oswestry-ben (a Duna TV élőben közvetíti). A műfüves talajú, Park Hall elnevezésű stadionban minden bizonnyal telt ház fogadja a két csapatot, ami mindössze ezer nézőt jelent… A játékvezető a 38 éves szlovák Ján Valásek lesz, aki a filozófiatudomány doktora. Zsolnán futballozott, a felnőttek között a másodosztályig jutott, majd 19 évesen úgy döntött, hogy abbahagyja, és játékvezető lesz. Hazája élvonalában 2005-be mutatkozott be, a FIFA-keretnek pedig 2010 óta tagja.

A székesfehérváriak keretében nincs meglepetés, egyedül Arturo Álvarez hiányzik, de ő mostanság Salvador válogatottjával az Arany Kupán vesz részt, és a Kanada elleni 0-0, valamint a Costa Rica elleni 1-1 során is végigjátszotta a mérkőzést a csoportküzdelmek során. A továbbjutásuk a magyar idő szerint szerdán 0 órakor kezdődő, Jamaica elleni meccsen dől majd el, tehát a légiós minden bizonnyal a jövő hétvégi bajnoki rajtról is lemarad.

A walesi klubról a közelmúltban már írtunk, a vidi.hu oldalról viszont most azt is megtudhatjuk, hogy mindenki rendkívül bizakodó az ellenfélnél, hiszen a feröeri B36 Tórshavn ellen története során először győzött kétszer egymás után, és jutott tovább kettős győzelemmel a TNS bármilyen európai kupasorozatban.

A The New Saints csatára, Michael Wilde a klub honlapjának és más walesi portáloknak is nyilatkozott. Az interjúkból nemcsak az derül ki, hogy a támadó – aki csupán a második, aki walesi csapat színeiben európai kupamérkőzésen mesterhármast ért el – szeretné megvásárolni emlékezetes estéjének meccslabdáját, hanem az is, hogy a Videoton legyőzését újabb nagy lépcsőfoknak találná, valamint reményét fejezte ki, hogy sikerül majd betalálnia a fehérváriak kapujába is, ám biztos benne, hogy komoly ellenállásba ütközik.

A TNS edzője, Craig Harrison elmondta: a B36 legyőzése egyben azt is jelenti, hogy két és fél éve senki nem tudta őket legyőzni hazai pályán, ami nagy önbizalmat adhat a Videoton elleni találkozóra.

DEBRECEN

Az Európa Liga első selejtezőkörében a Debrecen a montenegrói FK Szutjeszka ellen lépett tovább (3-0, 0-2), a második fordulóban pedig a lett Skonto Riga vár rá. Csütörtökön, magyar idő szerint 18 órától lesz az első találkozó. A játékvezető személyéről és a tévéközvetítésről egyelőre nem született döntés.

Ami a DVSC keretét illeti, a kapusok közül továbbra is hiányzik az érműtéten átesett Nenad Novakovics, valamint a sérült Balogh János, de bevetésre vár Verpecz István és Bozsidar Radosevics. Ludánszki Bence hosszabb kihagyásra kényszerül, az ő hiánya érhető, viszont az újonnan igazolt Szilvási Pétert, illetve a holland Geoffrey Castilliont sem nevezték a meccsre.

FERENCVÁROS

A Ferencváros a holland másodosztályú Go Ahead Eagles búcsúztatása (1-1, 4-1) után az FK Zeljeznicar együttesével találkozik. Az első mérkőzést csütörtökön 20.30-tól rendezik a Groupama Arénában. A független Bosznia-Hercegovina legsikeresebb klubjáról van szó, amely egy alkalommal, a hetvenes évek elején a jugoszláv bajnokságot is megnyerte. A máltai Balzan FC elleni továbbjutás miatti öröm már a múlté, hiszen ezen a héten az egész ország a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulójára emlékezett. A klub Facebook-oldalán látható fotók tanúsága szerint ebből a Zeljeznicar is kivette a részét.

A fradi.huoldal cikkéből kiderül, hogy a két szarajevói klub közötti rivalizálás miatt különösen pikáns, hogy az előző szezonban második helyezett Zeljeznicar éppen a bajnok FK Sarajevo arénájában, a 37 500 férőhelyes Asim Ferhatovic Hase Stadionban fogadja majd a Ferencvárost, mivel saját arénája, a Grbavica nem felel meg az UEFA-előírásoknak.

A szarajevói vasutasok legnagyobb nemzetközi sikersorozatainak rendre magyar klubok vetettek véget. Az 1963–1964-es Mitropa Kupa elődöntőjében az MTK 2-1-es összesítéssel búcsúztatta a bosnyák klubot. Az 1971–1972-es UEFA Kupa negyeddöntőjében a Ferencváros 3-3-as összesítés után tizenegyesekkel lépett tovább. Az 1984–1985-ös UEFA Kupa elődöntőjében pedig a Videoton jelentette a végállomást a szarajevói együttes számára (4-3-as összesítés).

Az FTC új szlovák légiósa, Stanislav Sestak továbbra sincs benevezve, és hiányzik a sérült Batik Bence, ott van viszont a keretben a spanyol David Mateos, aki a hollandok elleni visszavágóról lemaradt, de hogy miért, arról azóta sem derült ki semmi. Állítólag a távozását fontolgatja, amiről a klubvezetés értelemszerűen hallani sem akar.

Ami a légiósainkat illeti: az EL-selejtezőben Kovács Péter norvég klubja, a Strömsgodset a cseh Mladá Boleslav ellen, Priskin Tamás szlovák csapata, a Slovan Bratislava az ír University College Dublin AFC ellen, Nikolics Nemanja együttese, a lengyel Legia Warsawa pedig a román FC Botosani ellen lép pályára. A BL-selejtezőben Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő és Holman Dávid klubja, a lengyel bajnok Lech Poznan ellenfele a már említett FK Sarajevo lesz.

Olvasói sztorik