Nemzetközi foci bajnokok ligája

Eddig ártalmatlan szentek várnak a Vidire

A walesi bajnokságot toronymagasan nyerő The New Saints számára mostanáig nem termett sok babér a különböző kvalifikációs sorozatokban Európában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Félig angol, félig walesi csapat a The New Saints (TNS), amely az újságírók és sportriporterek szerencséjére nem használja teljes nevét. Nyilván walesi sportbarátaink szörnyülködnek egy sort Székesfehérvár nevének olvastán, de mit mondanánk mi, ha az angliai Oswestry és pláne a walesi Llansantffraid-ym-Mechain csapata, amelyek egyesüléséből született a klub, egyszerre jelen lenne a névben? E két csapat a határ két oldalán, egymástól nyolc mérföldre található Powys (Wales) és Shropshire (Anglia) helyiség klubjai voltak eredetileg, a TNS pedig 1959-ben Llansantffraid FC néven alakult meg. Azért írjuk le teljes nevét (először és utoljára): The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid!

A szép nevű egylet az ottani negyedosztályból indulva lépkedett egyre feljebb, egészen a Walesi Kupa 1996-os megnyeréséig. Ekkor indulhattak először európai kupában, a KEK selejtezőjéből a lengyel Ruch Chorzów verte ki őket. És ha már szép nevek: a nemzetközi porondon egy új szponzor kedvéért Total Network Solutions Llansantffraid néven játszották le azt a két meccset…

Oswestry városának csapatát 2003 nyarán olvasztotta magába a walesi egyesület, addigra túl volt már több próbálkozáson a nemzetközi porondon, a BL-ben is – első bajnoki címét ugyanis 2000-ben nyerte Walesben. Egészen 2007-ig kellett azonban várnia az első győzelemre a kvalifikációs körökben (értelemszerűen az első forduló mindig a végállomást is jelentette számukra), akkor a lett Ventspils elleni hazai 3-2 majdnem továbbjutást ért, a visszavágón azonban kikaptak 2-1-re és idegenben lőtt góllal kiestek.

Odahaza ellenben az ezredforduló óta nagyon megy nekik, 2000 után mostanáig kilenc bajnoki címet nyertek. 2005 óta csak háromszor nem őket koronázták meg a szezon végén. Fölényük az idei bajnokságban is meggyőző volt, tizennyolc pontot vertek a második Bala Townra, és csak egy vereséget szenvedtek 32 meccsen. Az utolsó előtti fordulóban, biztos bajnokként.

Visszatérve a nemzetközi szereplésre: 2010-ig nem volt sikerélményük, akkor azonban a BL-kvalifikációban kiütötték az ír Bohemianst (4-0, 0-1), a következő körben pedig tisztességgel helytálltak az Anderlecht ellen. Az EL-selejtezőben még volt egy párharcuk a bolgár CSZKA Szófia ellen, hazai pályán 2-2, idegenben 0-3. Egy évvel később az északír Cliftonville-t kiverték az első EL-selejtezőkörből, de a brit szigeteken kívül egészen mostanáig nem termett babér nekik, a feröeri B36 Tórshavn ellen kettős győzelem után jöhet a Vidi.

Az eddigi legmagasabban jegyzett ellenfelük Európában a Liverpool volt, de valószínű, hogy csak a walesiek emlékeznek ma már a kétszer sima 3-0-ra, a győztes vörösök kevésbé.

Az otthon a Celtic-mezére hajazó felszerelésben játszó gárda Oswestryben, a Park Hallban játssza hazai meccseit, a stadion kétezer néző befogadására alkalmas, ülőhely azonban csak ezer van. Sztárjaik természetesen nincsenek, az új-zélandi válogatott Greg Draperre, illetve a feröeriek elleni két meccsen négy gólt szerző 31 éves Michael Wide-ra azért érdemes odafigyelni. Draperen kívül a csapatnak egyetlen, szigetországon kívüli légiósa van, a 18 éves albán Fisnik Hajdari.

Olvasói sztorik