Nemzetközi foci bajnokok ligája

Fradi: sasok a sasok ellen

A Videotonra feröeri vagy walesi ellenfél vár; az FTC holland, a Debrecen montenegrói, az MTK szerb riválist kapott. Megvan a lehetséges folytatás is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hétfőn 12 órakor kezdődött az UEFA svájci székházában a Bajnokok Ligája-selejtező sorsolása, amelyen a Videoton is érintett volt. A kalapokat ide kattintva tekinthetik meg. Az Európa Liga első selejtezőkörének sorsolása 13 órakor kezdődött, a második forduló párosításait pedig 14.30-tól készítették el.

16.12: Kondás Elemér vezetőedző bízik benne, hogy a hazai első meccsen megfelelő eredményt tudnak elérni az utóbbi három év montenegrói sikercsapata, az FK Szutjeszka ellen az Európa Liga első selejtezőkörében.

– A sorsolás így alakult, nem érdemes azzal foglalkozni, hogy kaphattunk-e volna könnyebb vagy nehezebb ellenfelet – mondta a klub honlapján Kondás Elemér vezetőedző. – Néhány információt már tudunk a montenegróiakról. Az biztos, hogy jó csapat, az elmúlt három évben produkált eredményeik is ezt igazolják, hiszen nem sok hiányzott ahhoz, hogy most nyáron zsinórban a harmadik bajnoki címüket hódítsák el. Azon leszünk, hogy még inkább feltérképezzük ellenfelünket, és a lehető legjobban felkészüljünk belőlük, hiszen a továbbjutás a célunk. Tudom, hogy a következő fordulóban a lett FC Skonto és az ír Saint Patrick győztesével mérkőznénk meg, ezzel azonban még semmiképpen sem akarunk foglalkozni. Mint mindig, most is csak a soron következő feladatra koncentrálunk, az pedig a jövő hét kedden Debrecenben rendezendő Szutjeszka elleni meccs lesz. Olyan eredményt kell elérnünk, hogy jó eséllyel várhassuk a visszavágót.

16.03: Mint ismert, a DVSC a montenegrói bajnokság második helyezettje, az FK Szutjeszka ellen játszik az Európa Liga első selejtezőkörében. Ahaon.hu a debreceni kapus, Verpecz István véleményére volt kíváncsi a hétfői sorsolást követően.

– Éppenséggel kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, úgy látszik, mostanában nincs túl nagy szerencsénk ezen a téren, hiszen két éve a Strömsgodset, tavaly pedig az északír Cliftonville után a BATE Boriszov következett – kezdte Verpecz. – Mi tűnünk esélyesebbnek a montenegróiak ellen, de nem szabad lebecsülnünk őket, főként úgy, hogy a délszlávokkal szemben nem nagyon megy a magyar csapatoknak. Nagyon oda kell tehát figyelnünk, mert ellenkező esetben könnyen kellemetlen meglepetést okozhatnak nekünk. Örülök neki, hogy itthon kezdjük a párharcot. Fontos, hogy ne kapjunk gólt a Nagyerdei Stadionban és próbáljunk minél nagyobb előnyre szert tenni. Nagyon bízom benne, hogy sok néző jön ki a mérkőzésre és jó teljesítménnyel tudjuk majd megörvendeztetni őket.

A kapus az NB I-ben többször is összefutott már a montenegróiak gólvágójával, Goran Vujoviccsal.

– Amikor az Eger csatára volt, kivédtem a tizenegyesét, de sajnos ennek ellenére kikaptunk azon a mérkőzésen, egyszer pedig gólt lőtt nekem a Videoton játékosaként. Mozgékony, veszélyes csatár és a huszonegy rúgott gólja önmagáért beszél. Koncentráltan és nagy akarattal kell futballoznunk a továbbjutás érdekében.

15.52: Dühösek a Fradi holland ellenfelének szurkolói

A hollandiai Deventerben is nagy várakozás övezte a hétfői kupasorsolást. Nem is csoda, hiszen a Go Ahead Eagles ötven év után léphet ki újra a nemzetközi porondra. Ennek fényében már azért is csalódottak voltak, hogy a Fradit kapták, amelyről egyöntetűen úgy vélekedtek az internetes hozzászólásokban a szurkolóik, hogy erős csapat, kemény ellenfél. Az igazi dühöt azonban az okozta, amikor a klubjuk közölte, hogy az UEFA döntése alapján a budapesti visszavágót zárt kapuk mögött rendezik. A drukkerek elkeseredettsége érthető, hiszen lehet, hogy a másodosztályba kiesett csapat szimpatizánsainak újabb évtizedekig nem lesz lehetőségük szeretett csapatukat külföldre, egy nemzetközi kupameccsre elkísérni, főleg nem a világ egyik legszebb városába.

Egyik szurkolójuk röviden csak ezt írta: „Rohadjon meg a FIFA maffia!”

Bár ezt a döntést az UEFA hozta… – írja az ulloi129.hu

15.29: Az első fehérvári vélemények a BL-sorsolásról

A magyar bajnok Videoton FC a feröeri B36 Tórshavn és a walesi The New Saints párharcának győztesével játszik majd a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében. A vidi.hu a vezetőedzőt, a klubigazgatót és a csapatkapitányt is megszólaltatta.

Bernard Casoni vezetőedző: – Természetesen az edzőtáborban nyomon követtük a sorsolást. Nem rendelkezünk túl sok információval a két lehetséges ellenfelünkről, úgyhogy a következő hetek egyik fő feladata az lesz, hogy minél jobban feltérképezzük a feröeri és a walesi együttest is. Mindenesetre bizakodó vagyok, úgy vélem, jó esélyünk van arra, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.

Burcsa Győző, klubigazgató: – Úgy gondolom, számunkra nagyon kedvezően alakult a sorsolás. Két olyan csapat közül kerül ki az ellenfelünk, amelyek ellen jó eséllyel tovább léphetünk a következő körbe. Mindkét csapat vezetőivel elkezdtük a tárgyalásokat a mérkőzéseink technikai részleteiről. Az is nagyon fontos tényező, hogy amennyiben továbbjutunk további lehetőségünk lesz arra, hogy még jobban megerősítsük a keretünket.

Juhász Roland, csapatkapitány: – Az Anderlecht játékosaként már játszottam a BL-ben a walesi The New Saints ellen, és igen jó emlékeim vannak róluk, hiszen összesítésben 6-1-re sikerült nyernünk ellenük 2010-ben. A feröeri csapat ellen még nem játszottam, de a válogatottal éppen tavaly októberben játszottunk Európa-bajnoki selejtezőt a Feröer-szigetek ellen idegenben, és mivel ott is sikerült nyernünk, így róluk is csak jó emlékeim vannak. Az biztos, hogy nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy idegenben mindenképp műfüvön kell majd futballoznunk, bármelyik együttes is legyen az ellenfelünk. Ugyanakkor véleményem szerint a továbbjutás sorsa a mi kezünkben lesz.

15.08: Az MTK és a szerb Vojvodina párharcának első mérkőzésére július 2-án kerül sor a Szusza-stadionban, míg a visszavágót július 9-én játsszák Újvidéken.

14.47: Továbbjutás esetén a Debrecen ellenfele a lett Skonto FC vagy az ír Saint Patrick’s Athletic FC lesz.

14.42: Továbbjutás esetén az FTC a máltai Balzan FC és a bosnyák FK Zseljeznicsar továbbjutójával játszik, az MTK pedig a lett FK Spartaks Jurmala és a montenegrói Buducsnoszt Podgorica továbbjutójával találkozik.

14.30: Elkezdődött az EL-selejtező második fordulójának sorsolása.

14.29: Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője óva int mindenkit, hogy könnyű ellenfélként tekintsen a Go Ahead Eagles-re.

– A Go Ahead Eagles tavaly egy erős holland élvonalban játszott. Ebből a szempontból nem számít, hogy kiestek, biztos, hogy sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint tavaly volt az első körben. Annak azért örülünk, hogy nem kell sokat utaznunk. Remélem, hogy élvezni fogjuk a meccset. Nagyon várjuk az Európa Liga-találkozót – mondta a klub honlapján Thomas Doll.

14.17: Az Európa Liga-keretek meghatározására ma éjfél a határidő a klubok számára.

14.15: Az ulloi129.hu cikkéből kiderül, hogy a Fradi holland ellenfele, a Go Ahead Eagles négyszeres bajnok ugyan, de az elmúlt fél évszázadban nem voltak komoly sikerei. A deventeri csapat „fair-play ágon” jutott a selejtezőbe, a többi között a West Ham Unitedhez hasonlóan. A nemzetközi kupában eddig mindössze egyszer játszottak, 1965-ben a Celtic búcsúztatta őket az első körben. A fair-play indulás jogát Hollandiában idén is a Twente kapta, de pénzügyi okokból visszalépett.

1902-ben alakult a klub, Be Quick néven, hamarosan azonban Go Aheadre váltottak. Az Eagles – amely a város címerében szereplő sasra utal – a név végére 1971-ben került. Addigra már túl voltak a sikereiken: négy bajnokságot nyertek 1917 és 1933 közt. 1965-ben pedig kupadöntőt játszhattak.

Az elmúlt évtizedekben a holland élvonal és másodosztály közt ingáztak, inkább a második vonalban időzve. Az elmúlt 25 év legjobb eredménye a 12. helyezés volt 1994-ben, és a 13. helyezés 2014-ben. Az előző bajnokságban 17. lettek, ezzel osztályozóra kényszerültek és a másodosztály hatodik helyezettje, Vida Krisztofer együttese, a De Graafshap jutott fel a kárukra.

A csapat teljesen átalakul a nyáron, tizenketten távoztak, köztük a csapatkapitány Marnix Kolder, és eddig nyolcan érkeztek. Főképp a másodosztályból és az élvonal csapatainak utánpótlásából erősítettek. Az is feltűnő, hogy fiatalodik a csapat, a tapasztaltabb, értékesebb játékosaik távoztak.

A csapat stadionja az 1920-ban megnyitott De Adelaarshorst, jelenleg nagyjából 8000 fő befogadására alkalmas, kis vidéki stadion, felépítése kinézetre kicsit hasonlít például az új mezőkövesdi létesítményre. A kihasználtsága a bajnokságban igen jó, a sasoknak az előző évadban 7900 fős átlagnézőszámuk volt, a következő idényre is 5000 eladott bérlet felett járnak. A kabalaállatuk versenyre kellhet a Fradi-sassal…

14.07: Gera Zoltán annak ellenére továbbjutást vár a Ferencvárostól a holland másodosztályú Go Ahead Eagles ellen, hogy a visszavágót egy korábbi UEFA-büntetés miatt zárt kapuk mögött, nézők nélkül játsszák majd. Kattintson ide, és olvassa tovább!

14.02: A magyar csapatoknak négy párharcot kell nyerniük a főtáblára jutáshoz.

13.54: A Debrecen az első mérkőzést hazai pályán játssza június 2-án, a visszavágót pedig a montenegrói Niksics városában, július 9-én. Az FK Szutjeszka a montenegrói bajnokságban a második helyen végzett a legutóbbi szezonban. Érdekesség, hogy ebben a csapatban nevelkedett a DVSC, a Kecskemét és a Pécs korábbi kapusa, Vukasin Polekszics, és az AS Roma, majd később a Juventus csatára, Mirko Vucsinics is – írja a dvsc.hu.

13.53: Az FK Szutjeszka jelenleg éli a fénykorát. Kétszeres bajnoknak mondhatja magát: a 2012–2013-as szezonban lett első, majd egy évre rá megvédte címét. Nem sok hiányzott a triplázáshoz, legutóbb mindössze három ponttal maradt le a bajnok Rudartól. Története során négyszer indult a nemzetközi kupában: 2003-ban két fordulót ment az Intertotó Kupában, 2009-ben már az Európa Liga-selejtező első fordulójában búcsúzott. A legutóbbi két szezonban egyaránt az FC Sheriff Tiraspol ellen kellett pályára lépnie a BL-selejtezőben, és mindkétszer a moldovaiak bizonyultak jobbnak – írja a dvsc.hu.

13.52: Az FK Szutjeszka az 5200 férőhelyes Gradszki Stadionban játssza a mérkőzéseit. Keretében jelenleg három légiós található, két szerb és egy japán, a többiek montenegróiak. Az egyik legerősebb játékosuk a montenegrói válogatott Goran Vujovics, aki korábban a Videotonban is futballozott. Most 21 góllal gólkirály lett a bajnokságban – írja a dvsc.hu.

13.25: Kovács Péter norvég csapata az albán Partizani, Priskin Tamás szlovák együttese pedig a gibraltári Europa FC ellen játszik. A második selejtezőkör sorsolása 14.30-kor kezdődik.

13.12: A Debrecen a montenegrói FK Sutjeska együttesét kapta, vagyis a lehető legközelebbi ellenfelet. A Fradinak rendkívül nehéz rivális, a holland Go Ahead Eagles jutott. Az MTK-nak sem kell sokat utaznia, ugyanis az újvidéki Vojvodinát kapta, amely a közelmúltban kiejtette a Bp. Honvédot.

13.06: Az első selejtezőkörben Kovács Péter és Priskin Tamás csapata, a norvég Strömsgodset és a szlovák Slovan Bratislava, a második fordulóban pedig Nikolics Nemanja klubja, a lengyel Legia is érdekelt lesz.

13.00: Pillanatokon belül kezdődik az Európa Liga-selejtező sorsolása. A magyar klubok már az első körben pályára lépnek. A mieink közül először az MTK, majd a Debrecen, végül a Ferencváros kap ellenfelet.

12.40: A The New Saints FC félig walesi, félig angol csapat, amely az Oswestry Town FC és a Llansantffraid FC összevonásával jött létre, 1997 és 2006 között Total Network Solutions FC-ként néven szerepelt.

2006-ban a Total Network Solutions céget felvásárolta a British Telecom, ezért új nevet kellett választani, amely történelmi okokból végül a The New Saints FC-re esett. A Llansantffraid FC-t mindig is Szentek (angolul: The Saints) becenéven emlegették, Oswerstry történelme pedig szorosan összefügg Szent Oswalddal. A TNS új címert kapott, amelyen fölül a The New Saints név szerepel, alul pedig egy sárkány és egy oroszlán látható, előbbi Llansantffraid-ym-Mechainre, utóbbi pedig Oswerstryre utal.

12.37: A B36 Tórshavn hivatalos neve Fótbóltsfelagio B36. Már 1935-ben is játszott mérkőzéseket, de hivatalosan csak 1936-ban jegyezték be, erre utal a csapat nevében a 36-os szám. A csapat a 8000 férőhelyes Gundadalur Stadionban játssza hazai meccseit. 1946-ban szerezte első bajnoki címét. 1997-ben Tomiszlav Szivics játékosedző irányítása mellett nyerte meg a bajnokságot.

12.33: A Csepel, a Slovan Bratislava, a Dunaferr, a Sopron, a Győri ETO, a Tatabánya és a REAC korábbi játékosa, Nagy Tamás személyében 2008-ban magyar légiósa is volt a B36 Tórshavn együttesének!

12.31: Bár a B36 Tórshavn tavaly bajnok volt Feröeren, a mostani szezonban 16 forduló után a második helyen áll, az NSI Runavik csapatával azonos pontszámmal. A TNS az alapszakaszt és a felsőházi rájátszást is simán nyerte Walesben.

12.26: A feröeri és a walesi csapat június 30-án vagy július 1-jén, illetve július 7-én vagy 8-án játszik egymás ellen.

12.25: Az első mérkőzést idegenben rendezik, a másodikat pedig Székesfehérváron. Fontos információ, hogy csapatunk egyik mérkőzésére sem kell szurkolói kártya a belépőjegy megváltásához – írja a vidi.hu.

12.19: A szlovák bajnokot elkerülte a Videoton, nyilván nagy megkönnyebbülés ez a fehérváriaknak, akik a B36 Tórshavn (feröeri) – The New Saints (walesi) továbbjutójával mérkőznek.

12.15: Lovrencsics Gergő, Holman Dávid és Kádár Tamás csapata, a lengyel bajnok Lech Poznan a bosnyák FK Sarajevo ellen lép pályára.

12.13: A B36 Tórshavn (feröeri) – The New Saints (walesi) és a Crusaders északír) – Levadia Talinn (észt) párharcok továbbjutói kerültek be a Videoton lehetséges ellenfelei közé.

Az Európa Liga-selejtezőben a Ferencváros, a Debrecen és az MTK lesz érdekelt, annak a sorsolása 13 órakor kezdődik.

Cikkünk hamarosan frissül!

Olvasói sztorik