Nemzetközi foci

A Debrecen és a Fradi is megizzadt volna

Kereki Zoltán szerint nem szabad keseregni az MTK Vojvodina elleni Európa Liga-búcsúja miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök este három magyar csapatból kettő továbbjutott az Európa Liga első selejtezőköréből. A Debrecen megizzadt Montenegróban, 2-0-ra kikapott az FK Szutjeszkától, de mivel az első meccset 3-0-ra megnyerte, így összesítésben jobbnak bizonyult. A Ferencváros az idegenbeli 1-1 után esélyt sem adott a holland másodosztályú Go Ahead Eagles-nek (4-1), az MTK-nak viszont nem sikerült a bravúr: bár három perc elteltével 1-0-ra vezetett a szerb FK Vojvodina otthonában, végül 3-1-re veszített, így kiesett.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője az MTK mérkőzését értékelte a lefújás után, de kitért a magyar csapatok nemzetközi helyzetére is.

– Be kell vallanunk, hogy a nemzetközi porondon egy MTK-szintű csapat kevés. Nagyon sok a luk, olyan értelemben, hogy olyan játékosok is tudnak szerepelni ebben a csapatban, akik nemzetközi szinten kevésnek számítanak. A szerbek agresszivitásban, technikai tudásban, ahogy mondtam, a labdarúgás minden elemében jobbak voltak csapatszinten, mint az MTK. Annak örülhetünk, hogy két magyar csapatunk is továbbjutott. Keseregni nem kell, az MTK kiesése sajnos eléggé borítékolható volt – vélekedett Kereki Zoltán.

Nincs könnyű dolguk a magyar együtteseknek a selejtezőkben, de Kereki szerint mind klub-, mind válogatott szinten nagyon fontosak a sikerek.

– Bízom benne, hogy ebben az évben jobban szerepelnek a kupacsapataink. Ketten is továbbjutottak, de azt hozzá kell tenni, hogy nagyon nehéz ilyen ellenfelekkel versenyezni. Talán a válogatottunknak is lesz esélye a nemzetközi porondon, igazán ez lehet döntő. A labdarúgás elfogadtatása tekintetében feltétlenül nemzetközi eredmény kell, e nélkül nagyon nehéz lenne a futballunkat szinten tartani.

A legutóbbi nyáron a Diósgyőr három selejtezőkört játszhatott, a Ferencváros a második körben a Rijeka ellen búcsúzott, a Győri ETO pedig a második selejtezőkörbe beszállva esett ki a Göteborg ellen. 2013-ban már se híre, se hamva nem volt magyar együttesnek a nemzetközi kupákban augusztusban, 2011-ben pedig mindössze a Paksnak jutott egy párharc a selejtezők hajrájában, a többiek elfogytak július végére.

– Az elmúlt években is több csapatunk kiesett már az első körben, de nincs okunk a panaszra a csütörtöki eredmények után. Két együttesünk továbbjutott a háromból. Nem merem kijelenteni, mert bizonyíthatatlan, de ez a Vojvodina a Fradinak és a Debrecennek is komoly ellenfele lett volna. Pech az MTK számára, hogy ő kapta a legnehezebb riválist.

Olvasói sztorik