Nemzetközi foci

Vezetett, de kiesett az MTK

A fővárosiak 3-1-re kaptak ki a szerb Vojvodina vendégeként az Európa Liga-selejtező visszavágóján.
Európa Liga-selejtező, 1. forduló, visszavágó
FK Vojvodina (szerb) – MTK 3-1 (2-1)
Novi Sad, játékvezető: Hansen (norvég)
MTK: Hegedüs L. – Bese, Vukmir, Grgics, Vadnai – Thiam, Vass Á. (Gera D., 94.) – Strestík (Szatmári L., 63.), Kanta J., Varga Sz. (Ramos, 53.) – Torghelle. Edző: László Csaba
Gólszerzők: Sztaniszavljevics (14.), Mrdakovics (40.), Ivanics (51.), illetve Strestík (3.)
Továbbjutott: Vojvodina 3-1

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Vojvodina elleni Európa Liga-selejtező visszavágón lépett pályára az MTK csütörtök este. A két együttes Budapesten 0-0-ra végzett az első forduló első mérkőzésén. Azt már a találkozó előtt tudni lehetett, hogy a párharc győztesére a lett Spartaks Jurmala vár a második körben.

Nagyon jól kezdett az MTK: a harmadik percben már másodszor veszélyeztette a hazai kaput, és Marek Strestík ezúttal senkitől sem zavartatva a kapuba fejelt öt méterről (0-1). A gól igencsak meglepte a Vojvodinát, percekig nem tudta rendezni sorait. Lassan csörgedezett a játék, egészen a 14. percig, amikor a semmiből egyenlített a hazai csapat: Alekszandar Sztaniszavljevics oldalról elvégzett szabadrúgása érintés nélkül hullott a hosszú sarokba – Hegedüs sajnos benne volt (1-1).

Irányította a mérkőzést a Vojvodina, nem sokat volt a labda az MTK-nál, de Hegedüs kapuja sem volt nagyobb veszélyben, mint a hazai ketrec. A 27. percben ismét Sztaniszavljevics készülődött szabadrúgáshoz veszélyes helyről, de sikerült a kapu torkából kifejelni a labdát. Továbbra is hazai lábakon járt a labda, az MTK a védekezésre koncentrált.

A 36. percben ismét kapura ment egy Vojvodina-beadás, de Hegedüs ezúttal hibátlanul semlegesítette a löketet. Bár a Vojvodina jelentősen többet birtokolta a labdát, a tizenhatos előterében elfogyott a hazaiak tudománya, tartotta az 1-1-et az MTK. Egészen a negyvenedik percig, amikor is Miljan Mrdakovics négy méterről fejelt a hálóba egy éles beadást két védő és a kapus között (2-1). Két perccel később centiken múlt a harmadik szerb gól, azonban Hegedűs magához ölelte a kapu felé csorgó labdát. Bár jól kezdett az MTK, a félidőben már a Vojvodina állt továbbjutásra.

A második félidő elején sem változott a játék képe: a Vojvodina járatta a labdát, az MTK-ból viszont még Torghelle is a saját térfelén tartózkodva segítette a védekezést. Annak ellenére, hogy jelentős létszámú játékossal védekezett az MTK, az 51. percben Mirko Ivanics újabb gólt szerzett csapatának: egy bal oldalról keresztbe lőtt labdát mindenki elvétett, így a szerb könnyedén lőhette ki a hosszút (3-1).

A 62. percben szögletből szépíthetett volna az MTK, de Ramos fejese Thiam hátát találta telibe. Tíz perccel később Sztaniszavljevics lőhetett volna újabb gólt, beadása ezúttal azonban kipattant a kapufáról. Az utolsó tíz percben is hajtott az újabb gólért a hazai együttes, de érezhetően már nem olyan intenzitással, mint előtte. Az MTK becsülettel igyekezett a szépítésért, de nem sikerült áttörni a Vojvodina hátsó falát, így maradt a 3-1 – továbbjutott a szerb csapat, az MTK pedig búcsúzott a nemzetközi porondtól.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte.

Nem vagyok nehéz helyzetben, mert ez a meccs teljesen egyértelmű volt. A három magyar csapat közül magasan az MTK kapta a legnehezebb ellenfelet. Ennek ellenére a mérkőzés hihetetlenül szerencsésen indult az MTK szempontjából, de a vezetés adta remény olyan tíz percig tartott. Utána a Vojvodina a labdarúgás minden elemében jobb volt. Az egyenlítő gól kimondottan potya volt. Függetlenül attól, hogy a meccsen jól védett, itt Hegedűs durván hibázott. A második és harmadik szerb gól hihetetlenül szép támadásvezetés végén esett, szinte lenullázták az MTK védelmét.

Összességében számíthattunk erre az eredményre, mondhatni papírforma volt. Aki labdarúgással foglalkozik, az mind tudja, hogy a Vojvodina egy jobb csapat, mint az MTK. Nem volt nagyon esélyünk a továbbjutásra. Nem voltunk pariban. Az MTK-ból senkit nem tudnék kiemelni, a szerbektől viszont két nevet jegyeztem fel magamnak: Mrdakovicsot és Sztaniszavljevicset. Mindketten kiváló teljesítményt nyújtottak, gólt rúgtak, a jobb oldali beadások, mély beívelések élményszámba mentek.

Kettő-egynél már érezhető volt, hogy egyértelművé vált a mérkőzés. Már az első félidőben is komoly különbség volt a labdabirtoklásban, hatvanöt-harmincöt volt a szerbeknek. Igazán nem tudtunk kontrázni. Ha végiggondoljuk a mérkőzést, egy helyzetünk volt, amiből Strestík gólt is szerzett. Ezen kívül igazán helyzetünk nem volt, kontrát nem tudtunk vezetni, a középpályán rengeteg labdát elvesztettünk, agresszivitásban jobb volt a Vojvodina. Kettő-egynél én már úgy éreztem, hogy onnan semmi esélyünk. A kapott gólokon kívül is volt még jó pár helyzete a hazaiaknak. Van ilyen. Ez egy jobb csapat, mint az MTK.

Kereki Zoltán beszélt a többi csapatunk nemzetközi szerepléséről is, erről egy későbbi cikkünkben olvashatnak.

Olvasói sztorik