Nemzetközi foci

Tovább bonyolódik a Besics-ügy

Egyelőre azért nem tud az angol Evertonhoz szerződni a Fradi védője, mert nincs EU-s útlevele.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több mint gyanús, hogy még mindig nem zárult le Muhamed Besics átigazolási ügye. A bosnyák válogatottal a világbajnokságot is megjárt hátvédet már hetekkel ezelőtt hírbe hozták az angol élvonalbeli Evertonnal, többször is megírták már, hogy napokon belül bejelentik a szerződtetését, de erre továbbra sem került sor.

A bhdragons.com cikke szerint a Ferencváros védője azért nem váltott még klubot, mert nem az Európai Unió állampolgára. Bár Németországban született, azt az állampolgárságát fel kellett adnia, hogy Bosznia-Hercegovina válogatottjában szerepelhessen. Ez azért probléma, mert az EU-n kívüli futballistákra szigorú szabályok vonatkoznak Angliában.

Akkor kaphat játékengedélyt, ha a válogatott mérkőzések legalább háromnegyedén pályára lépett az elmúlt két évben, amikor bevethető volt (sérülés vagy eltiltás nem akadályozta), illetve a válogatott átlagban legalább a hetvenedik helyen állt a FIFA világranglistáján az elmúlt két esztendőben.

Ha egy labdarúgó nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, a klub csak akkor szerződhet vele, ha úgy gondolják, hogy ő egy különleges tehetség, és képes jelentős mértékben hozzájárulni a labdarúgás élvonalának fejlődéséhez az Egyesült Királyságban. A cikk megjegyzi: a Premier League szabályai azért ilyen szigorúak, mert így próbálják védeni a hazai tehetségeket az EU-n kívüli fiatalok dömpingjétől.

Ha a bosnyák válogatott őszi meccsein Besics pályára lép, esetleg már szeptemberben csatlakozhat az Evertonhoz, addig a Ferencvárosnál maradhat kölcsönben.

És ez még nem minden! Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója korábban elmondta, hogy az angol klub által fizetett átigazolási díjnak mindössze a harminc százaléka maradhat náluk, a többi a német Hamburgé, ahol a fiatal hátvéd előzőleg játszott. Mint kiderült, ez sem teljesen így van. A HSV ugyanis annak idején nem fizetett Besics nevelőegyesületének, a Tennis Berlinnek, márpedig ez kötelező.

A szerző szerint az Everton nem siet, nem kapkod, a felvetődő nehézségek ellenére sem tett le a bosnyák játékos szerződtetéséről, és hajlandó kivárni, amíg rendeződik a helyzet.

További érdekesség, hogy bár korábban négymillió fontos vételárról volt szó, a goal.com legfrissebb értesülése szerint az Everton hatmilliót sem sajnálna kifizetni. Az elmúlt napokban napvilágot látott egy információ, miszerint egy meg nem nevezett ukrán klub többet kínál Besicsért, mint az angolok, vélhetően ezért dobtak rá még kétmilliót az összegre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik