NB II

Keneseire mindenhol szükség van

Varga Endre, az angyalföldiek cégvezetője egyeztetett Illés Bélával a rutinos csatár átigazolásáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Minden klubnál zajlik az élet az átigazolási időszak kellős közepén, nincs ez másként a Vasasnál sem. A kurta-furcsa edzőváltás hullámai talán már elcsendesedtek, és ismét az átigazolási híreké a főszerep a zuhanyhíradóban.

– Amíg tart az átigazolási időszak, mindig jöhet váratlan fordulat, én például még nem mondtam le Kenesei Krisztiánról sem – nyilatkozta Varga Endre, a Vasas Futball Kft. cégvezetője, aki a Rangadó.hu érdeklődésére megerősítette mindezt. A klubvezető a Varga Szabolcs-ügyön kívül Lázár Pál és Bajzát Péter esetéről is mesélt, illetve kifejtette, még mindig reménykedik benne, hogy sikerül valahogy megszerezniük a szombathelyiek rutinos csatárát, mert bár négy csatár van már a Vasas csapatában, de egy jó Kenesei Krisztiánra minden klubnál szükség van…

– Azt nyilatkozta, hogy nem tettek le Kenesei Krisztián leigazolásáról. Milyen fejlemények vannak az ügyben, illetve rajta kívül kik érkezhetnék még a csapatba?
– Leigazoltuk Popovics Bertoldot, aki Újpesten az egyik, hanem a legtehetségesebb játékos volt. Tizenhét évesen mutatkozott be a NB I-ben. Reméljük, nálunk még tovább tud fejlődni, mert Újpesten nem kapta meg a rendszeres játéklehetőséget, így egy kicsit megrekedt a fejlődése. Reméljük, ami nála elindult, az itt a Vasasnál fog beérni – magyarázta Varga Endre, a Vasas Futball Kft. cégvezetője. – Rajta kívül biztosan érkezik még Bastian Hohmann, Shane Racklet, és Jacob Wilson. Valamint szeretnénk leigazolni Igor Pisanjukot is, vele már nagyon közel állunk a megállapodáshoz. Számomra a legnagyobb favorit Kenesei Krisztián, ő volt az, akit nagyon szerettem volna leigazolni a csapatba. Beszéltem is ez ügyben Illés Bélával. Ő azonban jelezte felénk, hogy mivel több sérültjük is van, ezért igényt tartanak rá, szükségük van a játékosra, így nem szeretnék kölcsönadni és eladni sem. Természetesen még reménykedem benne, hogy sikerül valahogy megszerezni, igaz, négy csatár van már a csapatban, de egy jó Kenesei Krisztiánra minden klubnál szükség van.

– Bajzát Péter érkezéséről is hallani lehetett, ez miért nem valósult meg?
– Csapatban gondolkozunk, nagyon jó közösségünk van, amely ősszel is bizonyította, hogy a megállja a helyét a pályán. Már korábban is jeleztem, hogy nem lesz nálunk nagy jövés-menés, mert csak és kizárólag posztra szeretnénk igazolni. Voltak terveink, NB I-es, sőt válogatott labdarúgóval is tárgyaltunk, de élő szerződésük volt, így nem tudtunk megegyezni velük. Kivéve Lázár Pál esetét. Ellentétben a történetgyártásokkal, vele úgy szólt a szóbeli megállapodásunk, hogy amennyiben január huszadikáig nem talál magának külföldi csapatot, akkor nem igazol más magyar klubba, hanem fél évre a Vasashoz szerződik. Ennek ellenére Pécsre igazolt… Legutoljára Bajzát Péterrel beszéltünk. Ő szívesen jött volna hozzánk, azonban még egy korábbi ügyből kifolyólag egy nagyobb összeget kellett átutalnunk a Pécsnek, így nem maradt keretünk arra, hogy kifizessük a vételárát, ezért csak kölcsönbe tudtuk volna idehozni. Sajnos a Nyíregyháza gyorsan lecsapott rá, és kifizette a vételárat érte. De voltak más játékosok is NB I-es együttesekből, neveket azonban nem szeretnék mondani, mert nem akarom bajba keverni őket. Volt olyan nagyon tehetséges, nagyon jó játékos, aki szívesen jött volna. Nagy segítséget jelentett volna nekünk, a klubjában nem kapta meg a rendszeres játéklehetőséget, le szerettük volna igazolni, de a csapata közölte vele, hogy bárhova mehet, csak a Vasasba nem! Volt egy másik fiú is, neki nyáron lejárt volna a szerződése, szintén szerettük volna idehozni, de olyan irreális kivásárlási árat mondtak rá, amit eszünkbe sincs kifizetni. De ott van például Beliczky Gergő esete is példának. Ez ügyben meg kell jegyeznem, hogy a Fradi nagyon korrektül járt el. Szerettük volna kölcsönvenni a játékost, a Ferencváros adta volna, mondván, nekik is fontos, hogy rendszeres játéklehetőséghez jusson. Amikor beszéltünk a játékossal, ő teljesen elzárkózott, közölte, hogy jól érzi magát a zöld-fehéreknél és eszébe sincs eligazolni az FTC-től. Két, vagy három napra rá olvastam, hogy Pápára igazolt…

– Mitől lehet ilyen ellenszenv a Vasas iránt?
– Nem beszélnék ellenszenvről. Igazából, ahogy említettem, egy klubnál volt ez, de őket is meg lehet érteni. Nem akarják, hogy jövőre legyen még egy erős riválisuk az NB I-ben. Mert azt mindenki tudja, ha sikerül kivívnunk a feljutást, ott is meghatározó, erős csapat lenne a miénk. Úgy gondolkoznak, hogy még egy erős riválissal a saját dolgukat nehezítenék meg, így próbálnak taktikázni. Azt azért tudni kell, hogy mi semmilyen támogatást nem kapunk! Nem kapunk állami pénzt, nálunk csak a tulajdonos van, semmilyen más segítségre nem számíthatunk. Nem úgy, mint például a Békéscsaba, amelyről tudni lehet, hogy hátszele van…

– A felkészülés közepén tart a csapat. Mi a véleménye az új edzőről, Dirk Bergerről?
– Úgy gondolom, hogy nagyon jó edző, nagyon jó szakember és nagyon jó ember is egyben. A játékosok is maximálisan elfogadták, ami nem is csoda, hiszen nagyon jó felfogása van a futballról, igazi profi szakember. Nem hagytam, és ezután sem hagyom, hogy bárkinek előítélete legyen az edzővel, de mással szemben sem, nem fogom hagyni, hogy bárki bárkit bántson. Nálunk nyáron elkezdődött egy profi szakmai munka, ami most télen ragyogóan, folytatódik.

– Várhatóak még változások a keretben?
– Az átigazolási időszakból még hátra van három hét. A csapat február nyolcadikán elutazik Törökországba, edzőtábora. Természetesen figyelni fogjuk a játékospiacot. Ha lesz olyan játékos, aki a finanszírozásba, a csapategységbe beleillik, szakmailag is megfelelő, esetleg még piacképes is, akkor megpróbáljuk leigazolni. De a legfontosabb számunkra hogy a csapategységbe illeszkedjen. Csak azért nem fogunk ide hozni játékost, mert egykor hatvan gólt rúgott, de három éve nem játszott és hatalmas játékhiánya van. Ilyenekre nincs szükségünk. Nekünk nagy előnyünk a csapategység! Az, hogy a srácok tudnak egymásért küzdeni a pályán, az, hogy nagyon jó a hangulat az öltözőben. Az átigazolások során maximálisan törekszünk arra, hogy ez megmaradjon. Ennek ellenére lesznek távozók is. Salem Reidant a Biatorbágynak adtuk kölcsön, de Balogh Bence, Matolcsi Marcell is a távozók között lesz. Mundi Roland, mint ismeretes Szolnokra igazolt. További távozókra is lehet még számítani, de ezek kiléte egyelőre nem publikus. Nem akarunk nagy kerettel dolgozni, ismét a csapategységet próbáljuk szem előtt tartani. Egyre közelebb kerülünk, hogy megkössük az új szerződést az akadémiával, amellyel nagyon jó a kapcsolatunk. Jelenleg is a csapattal készül Ádám Martin, Cseke Benjamin valamint Berecz Zsombor is. A későbbi elképzeléseinkben is inkább a saját nevelésű fiatalok szerepelnek. Egy fiatalt sem fogunk beáldozni azért, hogy a helyére idehozzunk esetleg egy-két idősebb játékost akár külföldit akár magyart, aki talán két góllal többet rúg majd. Inkább játszatni fogjuk az akadémistánkat, a magyar fiatalt, aki nem csak nekünk, de idővel az egész magyar labdarúgásnak hasznára válhat. Lehet is látni a keretünkben, hogy sok a fiatal és a saját nevelésű játékosunk is.

– Ez a szerződés a későbbiekben megakadályozhatja az olyan ügyeket, mint például a Varga Szabolcsé volt?
– Nem, Varga Szabolcs azt a helyzetet használta ki, hogy az MLSZ bevezette azt a szabályt, hogy csak egyéves lehet az amatőr szerződés. Ha nem hozzák ezt a szabályt, akkor Varga Szabolcs még mindig nálunk lenne, és arról beszélnénk, hogy bal, vagy esetleg jobb szélen szerepeljen. Ő és a menedzsere sajnos kihasználták ezt a lehetőséget, és eligazolt tőlünk. Az akadémia az AS Romának akarta eladni a továbbfejlődése érdekében, de nekünk is megvolt a lehetőségünk arra, hogy leigazoljuk. Szerettük volna, ha nálunk marad, meg is hívtuk a keretbe, az édesanyával személyesen beszéltem negyven percet. Mi megadtuk a lehetőséget, de ők annyit nem tettek meg, hogy visszahívjanak, és visszautasítsák azt a lehetőséget, amit kínáltunk nekik. Egy klubnál, ahol olyan legendák játszottak, mint Várady Béla, Farkas János vagy éppen Illovszky Rudolf, akik tényleg a szívüket-lelküket adták a piros-kék színekért, nehogy már egy Varga Szabolcsról keljen nekünk beszélni… Ha valakinek nem dicsőség egy ilyen tradicionális klubban játszani, azzal nem is szabad foglalkoznunk. Ezért is mondom azt, hogy Varga Szabolcs vesztette el a Vasast, nem pedig a Vasas vesztette el őt. Megvolt a lehetősége hogy itt focizzon, ahogy a többi akadémistának is megvan.

– Nehéz helyzetben vette át a Vasas irányítását. Hogy állnak a múlt lezárásával.
– Sajnos továbbra is vannak nyitott ügyek, de tovább dolgozunk azon, hogy a klub jogilag, könyvelésileg és mindenhogy tiszta legyen, százszázalékosan. Vannak még olyan ügyek, amelyek nincsenek lezárva, de arra törekszünk, hogy ezt a lehető leghamarabb lezárjuk. Augusztus óta nagy problémát okozott, hogyan közöljük a szurkolókkal a klubot érintő eseményeket. Szerencsére elmondhatjuk, hogy immár a mi kezünkbe került, és immár mi üzemeltetjük a labdarúgás honlapját a vasasfc.hu-t. Nagyon jó viszonyt ápolunk a Vasas SC-vel és annak elnökével, Markovits Lászlóval is. Biztos lesznek olyan dolgok, amikben nem fogunk egyetérteni még, de emberek vagyunk, és kijelenthető, hogy jó a viszonyunk. Nehéz helyzetben vettük át a Vasast, örülünk, hogy sikerült jó útra terelni, rengeteget dolgozzunk Christian Krauttal, nagyon sokat teszünk ezért a klubbért. Szeretnénk, ha vissza tudnánk állítani régi hírnevét.

Olvasói sztorik