NB II

Nem esett hasra az eredményektől

A Vasas német tulajdonosa szerint a nyugati profi közegben számtalanszor kirúgják a sikeres edzőket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú interjút közölt a Vasas FC tulajdonosával a klub honlapja. Mint köztudott, Michael Budzinski vasárnap úgy döntött, hogy az NB II Keleti-csoportjának második helyén telelő, a Magyar Kupában is versenyben lévő csapat éléről meneszti Szapor Gábor vezetőedzőt, akivel egyébként egy hónappal korábban hosszabbítottak szerződést a megbízott emberei, és helyette honfitársát, egy német trénert nevezett ki.

– Mindenekelőtt köszönettel tartozom Szapor Gábornak, hiszen remek partnernek bizonyult abban, hogy egy pozitív folyamat beindulhatott a Fáy utcában. A döntés nem volt egyszerű, hiszen remekül teljesített, személyiségével, szakmai tudásával, s nem utolsósorban az eredményeivel tiszteletet parancsolt, s ezért feltétlen rászolgálna a teljes bizalomra – szögezte le a külföldi tulajdonos. – Más típusú gondolkodást hozunk a magyar labdarúgásba, s ez a lépés csak azoknak meglepő, akik nem ismerik a nyugati profi labdarúgás közegét. Ott számtalanszor előfordul ilyesmi. Nagyobb futballkultúrájú helyeken nem esnek hasra az eredményektől, de ne is ebből induljunk ki, hanem abból, hogy mik a terveink, hova szeretnénk eljutni, milyen stílust és közeget tudunk elképzelni a csapat körül, s ebben a folyamatban és látásmódban érdemes foglalkozni az edzőkérdéssel.

Michael Budzinski leszögezte, végső soron nem Szapor Gábor személyével, eredményeivel vagy felkészültségével volt probléma.

– Ezek alapján biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül dolgozott a válogatottnál és az élvonalban, mint ahogy minden bizonnyal még fog is. Tudom jól, ez nem öröm, elsősorban az edzőnek, de higgye el, nekem sem, akinek egy személyben kellett mérlegelni és döntést hozni, természetesen meghallgatva azokat, akiknek a véleménye számíthat egy ilyen kérdésben – magyarázta a Vasas tulajdonosa. – Az adott helyzetben nagyon jól átgondolt lépés volt Szapor Gábor szerződésének meghosszabbítása, hiszen az eredmények is arra sarkalltak minket, hogy akkor ne változtassunk. Történt azonban valami az elmúlt héten, aminek a következtében átértékeltem a helyzetet. Újra meg kellett vizsgálnom azt, hol tartunk a folyamatban, mi várható rövidebb távon, nem tévesztve szem előtt a végső célunkat, s a jelenlegi helyzetnél tudok-e várhatóan jobbat teremteni a csapat és a klub számára.

A német üzletember a cikk folytatásában azt is elárulta, hogy Fernando Festa pályaedző helyett Fekete János rehabilitációs és regenerációs szakember került be az angyalföldiek stábjába.

– Voltaképp Dirk Berger már a nyáron érkezett volna vezetőedzőként a csapathoz Joaquim Machado előtt, azonban akkor éppen lemaradtunk róla, hiszen szerződés kötötte német Regionalligában szereplő csapathoz. A múlt héten azonban egyik pillanatról a másikra szabaddá vált, így nagyon rövid mérlegelés után úgy döntöttem, hogy ismét felkérem őt a Vasas vezetőedzői posztjára, s amennyiben elvállalja, a Vasas a felkészülést vele folytatja tovább – mesélte Michael Budzinski. – Berger vérprofi, amolyan csibészes szakember, egyik kezében a korbács, másikban a kalács, de mindig igazságos és saját magával szemben is igényes. Kérlelhetetlen, nem engedi magát befolyásolni, magasabb futballkultúrából érkezve rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyekre nekünk nagy szükségünk van, hiszen az állóvíz számunkra nem mérce. Mindez nem jelenti azt, hogy Szapor Gábor a fentiek alapján alkalmatlan lenne erre a feladatra, bizonyította azt, hogy vele sikeres lehet a csapat, hiszen a hetedik helyen vette át az irányítást, s a második helyen áll a Vasas a félidőben.

A teljes interjú ide kattintva elolvasható!

Olvasói sztorik