Hiányzik egy-két „írástudó”

A bajnoki szünetben is a keleti listavezető csapat jobbításán dolgozik Dajka László vezetőedző.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a Magyar Kupából kiesett, az NB II Keleti-csoportjának tabelláját vezeti a Békéscsabai Előre együttese. A viharsarkiak érdekes módon idegenben jobban szerepelnek, mint otthon. A klub anyagi háttere a nyár folyamán stabilizálódott, így a szakmai stáb nyugodt körülmények között dolgozhat. A cél a másodosztály átszervezése miatt elsődlegesen a legjobb öt közé kerülés volt, de már a rajt előtt elmondták, hogy az idén százéves klubnál lehetőség szerint megcélozzák az élvonalat, amire már régóta várnak a szurkolók. A Rangadó.hu érdeklődésére Dajka László vezetőedző kifejtette: legalább annyira fel kellene kötniük a gatyát nyugaton, mint a nyugatiaknak keleten.

– Milyen tapasztalatokkal szolgált a pénteki NB II-es gálameccs, amelyen a keleti válogatottat irányította?
– Folytatódott az a remek kezdeményezés, amely néhány évvel ezelőtt Kutasi Róbert jóvoltából indult – kezdte Dajka László. – Ez nagyon jó alkalom arra, hogy a fiatalok megmutassák magukat, hiszen ezt a mérkőzést több edző is láthatja, bár ezúttal nem sok NB I-es szakember volt ott Telkiben, bizonyára azért, mert a hétvégén még bajnoki fordulót rendeztek. A jövőben erre is oda kell majd figyelni. Az én csapatom egészen jól futballozott, aminek külön örülök.

– Örök dilemma, hogy a Keleti-, vagy a Nyugati-csoport, illetve országrész az erősebb…
– Ezt nagyon nehéz eldönteni. Ezeket a mérkőzéseket emlékezetem szerint inkább a nyugatiak nyerték, de ismerve mindkét csoportot, talán játékstílusban különbözik a két országrész. Nyugat játszósabb, kelet agresszívebb, erőszakosabb. Legjobban úgy tudnám megfogalmazni, hogy szakmai véleményem szerint a Puskás Akadémián kívül, amely magasan vezeti a tabellát, és amelynek átlagon felüli játékosai vannak, senki nem tudná megverni a keleti éllovast, tehát a Békéscsabát! Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy lehetnek különbözőek a stílusok, de legalább annyira fel kellene kötnünk a gatyánkat nyugaton, mint a nyugatiaknak keleten. De véleményem szerint ez a kérdés örök dilemma marad.

– Ha a Magyar Kupa-eredményeket is figyelembe vesszük, idegenben eredményesebb volt ősszel a Békéscsaba. Vajon miért?
– A szezon kezdetétől folyamatosan érett össze és alakult a csapatunk, de a mai napig hiányzik egy-két olyan „írástudó”, aki képes eldönteni a hazai mérkőzéseinket, amikor a riválisok visszaállnak ellenünk. De arra törekszünk, hogy tavasszal ezen is próbáljunk kicsit javítani.

– Tavasszal is a Vasassal lesznek nagy csatában a feljutásért?
– Ebben a hárompontos rendszerben, ahogy tudjuk és látjuk, nyolc-tíz pont egyáltalán nem biztos előny, az NB I-ben és a másodosztályban sem. Ebből kifolyólag azt mondanám, hogy szakmailag a Vasasnak nagyon jó állománya és jó csapata van, amely ott lehet a végelszámolásnál, de van még két-három együttes, amely ha elkap egy jó sorozatot, bármikor beleszólhat a bajnoki címért folyó versenybe.

– Az előttünk álló egyhónapos időszak szünet lesz a játékosok számára. Ilyenkor az edző is pihen?
– Kénytelen vagyok. Nekem is muszáj kizökkennem ebből a monotóniából, hogy újratöltődjek. Az ünnepek időszakában találkozom a testvéremmel, a szülőkkel és a barátokkal, de már most, ezen a héten leülünk az elnökkel, a tulajdonossal és a menedzserrel, hogy átbeszéljük a csapat tervezett jobbítását.

Kolumbiai erősítés várható

Dajka László a beol.hu oldalon elmondta, hogy játékosai hozzáállásával egy-két kivételtől eltekintve elégedett volt. Kiemelte: a csapatkapitány, Sorin Botis végig kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

– A fiúk december hatodikáig edzésben maradnak, majd szabadságot kapnak. A felkészülést várhatóan január elején kezdjük. A keretben három-négy poszton szeretnénk erősíteni. Várhatóan a télen néhány kolumbiai labdarúgó is érkezik próbajátékra. Velük együtt öt-hat új embert szeretnénk megnézni, és majd ezután döntünk a leigazolásukról – mondta a vezetőedző.