NB I

Kovács Zoltán listáján Carrillo neve is ott van

A fehérváriak még nem tettek hivatalos ajánlatot az Újpestnek a bosnyák Szuljicsért.

Kapcsolódó cikkek

Hárman mehetnek

A Videoton FC új sportigazgatója, Kovács Zoltán a vidi.huoldalon elmondta: lehetnek olyan játékosok, akik most az NB I-es kerethez tartoznak, de a közeljövőben távoznak.
– Semmit nem zárok ki, tehát előfordulhat, hogy lesz olyan, aki jelen pillanatban az első csapat kötelékébe tartozik, ám megválunk tőle. A helyzetünket nem könnyíti meg, hogy egy külföldi helyünk van. Elképzelhető tehát, hogy csúnya szóval élve, helyet kell csinálnunk olyan nem magyar játékosnak, aki nagyobb hasznára lehet a csapatnak – magyarázta Kovács Zoltán. – Marko Pajaccsal és Alvaro Brachival meg szeretnénk egyezni és nem gördítenénk akadályt a távozásuk elé. Kleinheisler Lászlóval és a menedzserével is többször egyeztettem személyesen, ám nem tudtunk egyességre jutni. A játékos egyértelműen jelezte, hogy nem a Vidiben képzeli el a jövőjét. Nem örülök ennek, szerettem volna, ha nálunk folytatja, de nem találtunk megoldást.

Hivatalosan is bemutatták a már javában dolgozó új Videoton-sportigazgatót; Kovács Zoltán a szerdai sajtótájékoztatón az újpesti Aszmir Szuljics érkezéséről, illetve a spanyol Joan Carrillo esetleges visszatéréséről is beszélt.

– Köszönöm a türelmet, eddig nem kommunikáltuk a váltást, mert a poznani mérkőzés volt az első számú teendő – kezdte bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Videoton nemrég kinevezett sportigazgatója, Kovács Zoltán. A volt újpesti futballista, aki klubvezetőként dolgozott a lila-fehéreknél, valamint Diósgyőrben és Siófokon, a bajnokságot pocsékul kezdő, jelenleg kiesőhelyen álló bajnoknál Burcsa Győzőt váltotta.

– A legfontosabb feladatom a keret átalakítása, a csapat megerősítése. Ennek nem mond ellent, hogy a Videotoné az egyik legerősebb állomány Magyarországon. Sosem lehet elég erős egy csapat, főleg, ha olyan komoly célokért harcol, mint mi – mondta Kovács Zoltán. A nagy fáról és a fejszéről szóló, kissé költői kérdésre a következő választ adta:

Érdekli Szuljics leigazolása

– Egy feladatot látok, ami nagyon megtisztelő és nagy kihívás. Nem könnyű, mert a csapat nem az őt megillető helyet foglalja el a tabellán. Előre kell nézni, el kell kezdenünk nyerni. A kupameccs és a legutóbbi bajnoki sem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Remélem, már a Lech Poznan elleni visszavágón megindulunk felfelé. Ami pozitívum, hogy ennél a klubnál minden adott a munkához – ennek megfelelően persze nem is lehet más cél, mint a nemzetközi kupaszereplést érő helyek megszerzése.

A szép általánosságok után jöttek a konkrét személyi kérdések, amelyek közül az egyik legaktuálisabb az Újpest bosnyák szélsője, Aszmir Szuljics esetleges leigazolása. A minden portálon megszellőztetett tranzakcióval kapcsolatban a sportigazgató nem nagyon cáfolta a várakozásokat.

– Szuljics az egyik, ha nem a legjobb szélső Magyarországon. Ha nem érdekelne, mint sportigazgató, akkor rosszul végezném a munkámat, ahogy a klub is rosszul gondolkodna, ha nem keresné. Ezzel nem szeretném cáfolni és megerősíteni sem a mendemondákat, ugyanakkor nem titok, még nem tettünk hivatalos ajánlatot a játékosért. Mivel még nem a mi játékosunk, nem tudok sokat arról, vannak-e problémái a klubjánál, de a találgatásokkal nem szeretnék foglalkozni.

Edzőkérdésben nem kapkodna

– Egyszemélyes döntéseket kell hoznom, bár Pető Tamással egyeztettem. Nem könnyű a helyzet, de szerencsére nem először csinálok ilyet életemben. Szerintem már az első két igazolás is komoly erősítés, remélhetőleg hétfő éjfélig jönnek még új játékosok. Jelen állás szerint egy légiós hely van a keretben, a szabályozásnak köszönhetően. Több játékossal is tárgyalásban állunk, elsősorban a támadójátékot szeretnénk megerősíteni. Lehetnek távozók is, minden szituációra nyitottnak kell lenni – tette hozzá Kovács Zoltán, akit ezek után természetesen az új edzőről kérdeztek, de egyelőre csak a jelenlegi, megbízott szakemberrel kapcsolatban tudott konkrétumot mondani:

– Pető Tamás kezében jó helyen van a pálca, jól nyúlt a csapathoz. Objektív tény ugyanakkor, hogy nem dolgozhat hosszú távon, mert nincs megfelelő papírja. Kapkodni nem szabad, hosszútávú megoldást kell keresni – fogalmazott Kovács.

A Rangadó.hu feltette a kérdést, ha egykori játékosként gondolkodik, milyen trénerre szavazna jelen helyzetben: olyanra, aki a korábbi oldott hangulatot hozza vissza a csapathoz, vagy aki ha nem is „haver”, de megkérdőjelezhetetlen szaktekintély.

– Hogy a magyar játékosok milyen edzőt szeretnek? Bármennyire nézem a világ futballját, azt látom, hogy a sikeres edzőket imádják a játékosaik, nem okvetlenül a magyar klubokra gondolok. A diktátor típusú edzőknek nem sok babér terem. Ha játékosként kellene gondolkodnom – részben így is kell, hiszen játéksokkal dolgozom –, azt mondom, fontos, hogy jól érezze magát a futballista, mert akkor fog jól teljesíteni. Az pedig az edző dolga, hogy szakmailag is kihozza belőlük a legtöbbet – magyarázta a sportigazgató, de egyelőre még nem tudni, mikor érkezik az új tréner.

Joan Carrillo is esélyes

– Nincs határidő az edzőkérdésben. A prioritás most az, hogy fokozzuk a versenyhelyzetet a csapaton belül, új játékosok érkezésével, az edzőkérdés utána következik. Nem a nemzetiség számít. Dolgoztam külföldi edzőkkel és magyarokkal is, mindenkivel jól kijöttem. Az a fontos, ki mennyire tud azonosulni a klub céljaival és mennyire tudja használni a játékoskeretet. Azt a keretet, amit most nekem kell kialakítanom, mivel nincs még végeleges edző, így a szakembernek, bárki lesz az, majd ehhez kell alkalmazkodnia. Nincs megkötve a kezem.

A jelöltek listáját tehát már Kovács Zoltán állította össze és ezen a listán, mint elismerte, valóban szerepel a bajnokcsapat mestere, az azóta még csapat nélküli Joan Carrillo neve is. Valószínűleg őt látnák legszívesebben a kispadon a fehérvári szurkolók (és játékosok).

– Joan Carrillo mindenképpen tiszteletet érdemel, remek csapatot alkotott és bajnoki címet nyert. Meglátjuk, mit hoz a jövő, az ő neve is rajta van a listán – de nem szeretném az egész listát elmondani, néha én is csak kapkodom a fejem a sajtó találgatásain. Anyagi akadálya nem lehet az edzőválasztásnak – jelentette ki Kovács Zoltán.

Az előző menedzsment tevékenységével kapcsolatos kérdésre udvarias, kitérő választ adott, nem ment tehát bele olyan üzengetésbe, mint Pető Tamás az MTK elleni vereség után, amikor nyíltan kritizálta a francia Bernard Casoni edzői munkáját.

Burcsa Győzőről egy rossz szót sem

– Annál sokkal jobban tisztelem Burcsa Győzőt, hogy minősítsem, a klub legendás játékosa, ráadásul a bajnoki címben az ő munkája is benne volt. Pető Tamás legutóbbi nyilatkozata egy vereség után azon melegében hangzott el, nem tisztem, hogy megvédjem, de nem is kell. Mindenki láthatja, milyen állapotban van a csapat, de a közelmúlt történéseiről én nem tudok nyilatkozni – fogalmazott az utód. Aki végül persze magkapta a „kötelező” kérdést is, újpesti kötődéséről és a szurkolói elfogadottságról. Kovács, aki játékosként – még a Pécs színeiben – első bajnoki gólját épp a Videoton ellen szerezte 1996-ban, egyenes választ adott, a bajnoki feltámadással kapcsolatban viszont csak a reményeit fejezhette ki:

– Azt kérem, hogy a munkám alapján ítéljenek meg, ne a kötődésem alapján. Diósgyőrben volt egy minimális probléma az újpesti múltammal, de ott is szinte mindenkivel jól kijöttem. Újpesti kötődésemet sosem tagadtam, büszke vagyok rá, de most itt dolgozom a legjobb tudásom szerint. Jelenleg tizenöt ponttal vagyunk a Ferencváros mögött, így most felelőtlenség lenne bármit ígérni a bajnoki címmel kapcsolatban, de nyilván senki nem lenne szomorú, ha később úgy alakulna, hogy téma lehessen a dolog – mondta végül Kovács Zoltán.