NB I

Itt az MLSZ újabb őrült ötlete

Kapaszkodjanak! A kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győri ETO köztartozását a szövetség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a győri klub köztartozását az MLSZ, és mivel ezzel az NB III-as tartalékcsapatot is megmentené, az továbbvihetné az ETO nevet. A pénzt csak kölcsönbe adná a szövetség, fedezetnek pedig azt szánja, hogy a jelenlegi tartalékcsapat hátha feljut a másod-, vagy az első osztályba – írja az origo.hu.

A többi NB I-es klubtól vár hozzájárulást a szövetség ahhoz, hogy a közös marketingbevételből hitelt adhasson a Győri ETO 150 millió forintos köztartozásának kiegyenlítéséhez – derül ki egy, az Origo birtokába került levélből.

A portál információi szerint minden első osztályú klubnak elküldték azt az e-mailt, amit Vági Márton főtitkár írt alá, de Csányi Sándor elnökkel is egyeztettek. A levélben az áll, hogy a győri önkormányzat az MLSZ-től kért segítséget az ETO alacsonyabb osztályú csapatainak (NB III és a korosztályos utánpótlás csapatok) megmentéséhez. Ezek létét ugyanis az első csapathoz hasonlóan fenyegeti a – jelenleg a Quaestor-ügy miatt csődvédelem alatt álló – Győri ETO FC Kft. egyelőre le nem járt köztartozása.

A többi klub pénzéből adnának kölcsön

Az MLSZ hitelt adna a tartozás rendezésére, mégpedig a központi marketingbevételből, ami állítólag a tévéközvetítésekért befolyó jogdíjat és az NB I szponzori támogatásait jelenti, ily módon az élvonalbeli klubokat illeti. A levélben az áll, hogy a 150 milliós kiesés nem befolyásolná a kifizetéseket, ennek likviditási kezelését az MLSZ vállalja, vagyis valamilyen más forrásból pótolja majd a pénzt.

A hároméves lejáratú, jegybanki alapkamaton ketyegő hitelt a javaslat szerint az érintett csapatokat átvevő és jövőben működtető ETO Futsal Kft. kapná meg, és a cégnek kezességet kellene vállalnia. Ez a kft. működteti a teremlabdarúgó-bajnokság tabelláját jelenleg vezető Rába ETO-t.

Az MLSZ hangsúlyozza, hogy nem a felnőtt csapat, illetve az azt működtető kft. pénzügyi helyzetének javításáról, hanem az évek óta épített utánpótlásképzés megmentéséről van szó, amelynek sorsa több száz gyermeket érint. Ez igaz, bár Győr honlapja szerint másik kilenc olyan egyesület is működik a városban, amelyben focizni (is) lehet. A lényeg alighanem az, hogy a manőverrel a Győri ETO második csapatát is megmentenék, ahol már nem gyerekek, hanem többnyire 20-22 éves focisták játszanak.

Erről a fejleményről az MLSZ hivatalos honlapja is beszámolthétfő este, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ezt egy hitelügylettel próbálja megoldani.

Újrakezdés a harmadik vonalban

A tulajdonos cégcsoport összeomlása miatt csődhelyzetbe kerülő ETO futballcsapata – hacsak nem veszi meg egy befektető – az NB I-es indulás anyagi feltételeit a következő szezonra aligha tudja teljesíteni. A harmadik vonalét viszont igen, amennyiben a köztartozást sikerül rendezni. Így pedig a 111 éves ETO nem a megyei harmadosztályból, hanem a második csapat révén az NB III-ból kezdhetné újra. Vagyis a MOB-elnök Borkai Zsolt városának legfontosabb klubja nem tűnne el a futballtérképről.

Mindez már azt is megmagyarázza, miért bízott abban Borkai Zsolt, Győr polgármestere, hogy egy jogi kiskaput kihasználva, a futsal klub közbeiktatásával elkerülhető a győri futball megszűnése, bár amikor erről beszélt, nem pont az MLSZ által kidolgozott módszert vázolta fel.

Virtuális fedezet

A kölcsön fedezete mindenesetre virtuális: az MLSZ szerint az ETO Futsal Kft. által átveendő amatőr NB III-as focicsapat a hitel futamideje alatt visszajuthat az NB II-be, sőt esetlegesen az NB I-be, így a marketingbevételek ráeső hányada szolgálhat fedezetül a törlesztésre. A csapat nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen áll az NB III Nyugati-csoportjában, két pontra a feljutóhelytől.

Drucskó Zoltánt, a Rába ETO Futsal Club tulajdonos-ügyvezetőjét (nem mellesleg az MLSZ futsal bizottságának elnökét) Portugáliában, a teremlabdarúgó Bajnokok Ligája négyes döntőjének helyszínén érte el telefonon az origo.hu. Azt mondta, már jó ideje tárgyalnak arról, hogyan tudnak segíteni, és a jelenleg vázolt lehetőség tűnik a legesélyesebbnek.