NB I

„Nem félek a haláltól!” – mondta a bundakirály

Megjelent Wilson Raj Perumal könyve; a legjobb tippje az, hogy mindenki tartsa távol magát a fogadásoktól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda délelőtt egy budapesti luxusszálloda különtermében bemutatták a nemzetközi bundaügy magyarországi büntetőeljárásának koronatanúja, a szingapúri Wilson Raj Perumal könyvét, amely a Twister Media gondozásában jelenik meg. Az eseményen a hazai sportújságírás krémjén kívül megjelent Andrew J. Vajna filmproducer, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, aki elárulta, hogy az egyik barátja megszerezte a bundasztori jogait, vagyis hamarosan filmre viszik a történetet.

A könyvet az Alessandro Righi, Emanuele Piano olasz szerzőpáros, a magyar fordítást pedig Hegedűs Henrik jegyzi, természetesen ők is eljöttek. Perumal a folyamatban lévő büntetőeljárásokkal kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt. A szerzők eleinte e-mailben tartották a kapcsolatot az akkoriban egy finnországi börtönben ülő férfival, aki később hazánkba költözött. Eleinte a világ egyetlen kiadója sem vállalta, hogy nyomtatásban megjelenteti a könyvet, mert konkrétan említenek benne országos szövetségeket, játékosokat, ezért saját kiadásban, az interneten terjesztették. A világ szinte minden jelentős médiuma – például a CNN, a The Guardian – átvett részleteket a műből, de Magyarországon jelenik meg először a nyomtatott változat, a Twister Media hozta meg először azt a bátor döntést, hogy belevág és vállalja a kiadást. Több országban jelenleg is zajlanak a tárgyalások a megjelenésről.

Az egyik szerző elmondta, hogy bár korábban indultak vizsgálatok és eljárások a fogadási csalásokkal kapcsolatban Németországban, Olaszországban, Finnországban és Magyarországon is, de meglepő, hogy egy ideje – például a könyv internetes megjelenése óta – lanyhult a hatóságok lendülete, az újabb áttörés várat magára. A kötet elkészítése során a szerzők ellenőrizték a Perumal által elmondottak hitelességét, utánamentek történeteknek, neveknek, szereplőknek, illetve abból indultak ki, hogy a nyomozóhatóságok is tényként fogadják el az általa elmondottakat. Igaz történetről van szó, amely nem visszavágás, tehát nem mások ellen szól.

Perumal elmondta, hogy egyrészt természetesen pénzt kap a könyvért, másrészt viszont szeretné elmondani az igazságot, szeretné nyilvánosságra hozni, milyen széleskörű, hány országot érint a bundabotrány. Egyébként nagyon jól érzi magát Magyarországon, ha tudta volna, hogy ilyen jó hely, és ilyen kedvesek az emberek, már húsz éve hazánkba költözött volna, egyedül a magyar konyha áll távol tőle.

Állítása szerint Tan Seet Engnek, a szindikátus vezetőjének voltak konkrét magyarországi kapcsolatai, neki soha. Hazánkban közvetlen kapcsolatban nem állt senkivel, vezetővel, játékossal, játékvezetővel. Nem igazán követi a magyar futballt, ezért arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy manapság is jellemző-e a fogadási csalás a hazai meccsekre (a bírósági büntetőeljárás másik vádalkus koronatanúja, Lengyel Kolos ezt állítja). A Facebookon többször visszaéltek a nevével, de most ismét kijelentette, hogy soha nem adott tippet senkinek az interneten (erről korábban a Blikk írt).

A szingapúri bundakirály szerint a labdarúgás elsősorban a résztvevők szeretetére, rajongására épít, ugyanakkor mindenhol arra törekednek, hogy profitot termeljen, megéljenek belőle, de ez nem sikerülhet minden esetben. A szegényebb régiókban működő kluboknak meg kell hozniuk bizonyos döntéseket, ezért a mai napig részt vesznek fogadási csalásokban, mert rá vannak kényszerítve.

Az egyik szerző úgy fogalmazott, Perumal csak a saját maga által szervezett bundameccseket ismeri pontosan – ehhez képest a Fővárosi Törvényszéken zajló tárgyalások során azt derült ki a közelmúltban, hogy a tanúvallomását számos alkalommal csak hallomásokra alapozta. Hangsúlyozta: a futball csúcsán nagyon nehéz dolog befolyásolni a meccseket, vannak sokkal könnyebb utak is. A nagy nemzetközi szervezetek korábban nem tettek valami sokat a bundázás visszaszorításáért, de a FIFA és az UEFA a közelmúltban felállított olyan rendszereket, szoftveres programokat, amelyek figyelik, hogy érkezik-e kiemelt jelentőségű fogadás ugyanarra a mérkőzésre. Konkrét lépéseket tettek a fogadási csalások ellen, és ezek működnek is. Teljesen megszüntetni nem lehet, mert Ázsiában a fogadás nagyon mélyen gyökerezik az emberek kultúrájában. Ez az internettel áttevődött Európába, és a folyamat megállíthatatlan, Amerikába is várható a felbukkanása. A központ változhat, de ha egy helyen visszaszorítják, felbukkan máshol.

A szingapúri úgy fogalmazott, manapság forró a talaj a csalók lába alatt az eljárások, vizsgálatok miatt, ezért – ha még foglalkozna ilyesmivel – most nem próbálkozna Magyarországon bundázni. Ázsiában egy magyar bajnoki meccsre néhány évvel ezelőtt 250 ezer eurót lehetett feltenni, öt játékost kellett bevonni a csalásba, hogy biztosra lehessen menni, ők fejenként 5-10 ezer eurót kaptak. Perumal egyébként manapság is fogad meccsekre – elmondása szerint szurkolóként, és nem fogadásszervezőként.

Az egyik szerző szerint a futball igazi rákfenéje az online fogadás lehetősége, hiszen nem szorul vissza, sőt folyamatosan növekszik a fogadható események, és a fogadóirodák száma is. Felső összeghatárra lenne szükség, vagy alsó határra azzal kapcsolatban, hogy milyen osztályú találkozókra lehessen fogadni. A 49 éves Perumal szerint az, hogy az online fogadóirodák támogatnak bizonyos klubokat, nem jelenti azt, hogy befolyásolnák az adott csapatok meccseit. Az európai fogadóirodák ott követik el a hibát, hogy direkt fals szorzókkal kínálnak bizonyos mérkőzéseket, ezáltal Ázsiában sokkal több pénzt lehet keresni. Minimum 10-15 százalék a különbség, ami egy eseménynél nem tétel, de aki rendszeresen fogad, annak iszonyú nagy differenciát jelent. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy utánpótlásmeccsekre ne lehessen fogadni.

Még nem fordult elő, hogy egy fogadóiroda kártérítési eljárást indított volna ellene a vallomásai alapján, és nem is számít rá, hogy ilyesmi előfordulhat. Ha valaki bosszút akar állni, az bosszút fog állni rajta, nem fél a haláltól. Finnországban a korábbi partnerei dobták fel, ők juttatták börtönbe, tehát megkapta a büntetését, cserébe ő is börtönbe juttatta a többieket, akik Szingapúrban 5-7 évig ülnek. A családi életére vonatkozó kérdésekre nem válaszolt, de azt tudni lehet, hogy magyar feleségével immár nem Debrecenben, hanem Budapesten nevelik ikergyermekeiket.

Valaki próbált tőle tuti tippet kérni egy hétvégi NB I-es meccsre, de szerinte a legjobb tipp az, hogy senki ne kezdjen fogadni, mindenki tartsa távol magát tőle.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik