Hírek

Ez a Mátyás nem az a Mátyás?

A szingapúri koronatanú, Wilson Raj Perumal folytatta részletes vallomását a bundaügy nyári szünete előtt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Az ebédszünet után az ügyész a fogadási mechanizmusokról, szokásokról kérdezte Perumalt, aki elárulta: néha saját maga is fogadott bundameccsekre, Tan Seet Eng bevonása nélkül, mert a főnököt nem mindig érezte őszintének. Azt nem tudta megerősíteni, hogy a bolíviai tornán is részt vettek magyarok. Amikor már a Salvador–Haiti meccs is szóba került, többet a végüket járták a teremben, pedig állítólag a bundafőnök megkérte Zolit, hogy utazzon oda, és ellenőrizze, minden rendben van-e.

Mielőtt Finnországban elfogták Perumalt, egy kubai játékossal váltott e-maileket az Egyesült Államokban rendezett Arany Kupa meccseinek bundázásáról, de a szingapúri tanú szivarbizniszről kezdett beszélni, nem meccsmanipulálásról. Az ügyészi kérdések egyébként bizonyára azért nyúltak ilyen rétestészta-hosszúságúra, mert az elsőrendű vádlottat, Tan Seet Enget nyilván csak Perumal terhelő vallomása alapján lehet elítélni…

A kérdések 13:45-kor elfogytak, a szingapúri pedig megígérte, hogy a nyári szünet után, szeptemberben is megjelenik a bíróság előtt, sőt kijelentette: Magyarországon fog letelepedni!

A tárgyalássorozat szeptember 8. helyett 10-én, 12-én, 15-én, majd 17-én kezdődik. Az első és a második őszi alkalommal biztosan Perumal kerül sorra. Az egyik védőügyvéd reményét fejezte ki, hogy addig nem változik a vonatmenetrend…

Olyan volt ez a mai tárgyalás, mint az utolsó tanítási nap az iskolában, amikor már csak a v-betű hiányzik a vakáció feliratból. Néha már az abszurd határait súrolták az elhangzottak, tehát a nyári szünetben nyugodtan turnézhatna a Monty Phyton, a L’art pour L’art Társulat vagy a Holló Színház helyett ez a kompánia…

Korábban írtuk:

Péntek délelőtt folytatódott a bundaügy nemzetközi vonalának büntetőeljárása a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyalás ismét nem kezdődött pontosan, mert a szingapúri koronatanú, Wilson Raj Perumal késve érkezett. A bíró kérdésére elmondta, hogy ilyenkor az állandó lakcíméről, Debrecenből érkezik, a vonat 8:45-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra. A bíró ezért megígérte, hogy legközelebb hozzá igazítják a tárgyalás kezdetét.

A tanú a szerdai tárgyalás végén elmondta, hogy a Lics becenévre hallgató Schultz László nem volt tagja a bűnszervezetnek, de az ügyész most felidézte a nyomozás során tett vallomását, amelyben azt mondta, hogy az egykori játékos Kenesei Zoltán (Zoli) és Tan Seet Eng (Dan Tan) utasítására pénzt szállított. A szingapúri fenntartotta korábbi vallomását, megerősítette, hogy kétszer találkozott Schultz Lászlóval, Finnországban.

Az egyik finn meccsről elhangzott, hogy zambiai és grúz játékosok vettek részt a manipulálásban. Az ügyész megkérdezte, milyen poszton játszott az egyik bundázó, és milyen színű haja volt. Arra nem volt kíváncsi, hogy hány lyukas foga volt, pedig ezután már csak ez következhetett volna… Rendszerint kacifántos kérdésekkel próbált eljutni odáig, hogy kihúzzon egy-egy terhelő mondatot a másod- és a negyedrendű vádlottat kapcsolatban, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A tanú szerint a VPS–RoPS (3-0) bundameccs előtti megbeszélésen Kenesei is ott volt, de érdemben nem szólt hozzá, de ő hozta a pénzt, és a felét ő osztotta szét. Schultz is ott volt a helyszínen, de egy távoli sarokban ült, nem volt aktív részese a találkozónak, ahogy máskor sem. Tan Seet Eng kifejezett kérése volt, hogy 4-0 legyen a meccs vége, de mivel egy góllal kevesebb született, visszavették a pénzt – ahogy erről az előző tárgyaláson már szó volt.

Az ügyész és a tanú párbeszéde úgy hangzott, mintha az ügy még nyomozati szakaszban tartana – vagy pedig továbbra is olyan kérdéseket tett fel, amelyekre tudta a választ, hiszen a nyomozás során már érintették ezeket a témákat (ezt az ún. közvetlenség elvén kívül már nem indokolta). Erre a finn meccsre egyébként kb. 300 ezer eurót tettek, és 200-250 ezer euró lett volna a profit, de nem vesztettek, mert a hendikepes fogadásukkal nyertek. A tolmács továbbra sem volt tisztában a labdarúgás és a sportfogadás szakkifejezéseivel (de országnevekkel is meggyűlt a baja), ezért is fordulhatott elő, hogy ezúttal is rendkívül vontatottan zajlott a tárgyalás.

A RoPS–Jaro (2-5) mérkőzés következett, Perumal elismerte, hogy ezt is befolyásolták. Korábban azt mondta, hogy Schultz is ott volt, most viszont azt, hogy nem, majd úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik. Ennek ellenére ügyészi kérdésre azt válaszolta, a korábbi vallomását tartja fenn. Azt állította, hogy csak a második félidőre akartak fogadni, de egy kiállítás miatt végül ez is elmaradt.

A félórás szünetben az egyik sportújságíró dedikáltatott egy bundázásról szóló könyvet a szingapúrival, amin a teremben tartózkodók jót mosolyogtak, Perumal pedig egy papírt adott át a vádlottak baráti körének…

A tanú felidézett két alkalmat, amikor Pori városába mentek, de ekkor nem volt szó bundázásról. A Tampere csapatával kapcsolatban elhangzott, hogy évi egymillió euróval támogatták volna, és ők biztosították volna a – csalásra hajlandó futballistákból álló – játékoskeretet, így biztosítva a bundázások sikerességét. A klubelnöknek hamis néven mutatkozott be, mert volt egy hamis útlevele.

Ekkor került szóba először egy Mátyás keresztnevű személy, aki állítólag játékosügynök volt, és magyar labdarúgókat szerettek volna a segítségével Finnországba szerződtetni, de a vádlottak közül egyikükkel sem tudta azonosítani őt, tehát Lázár Mátyással sem. Elhangzott, hogy Horváth Gábort is szerették volna ehhez a klubhoz vinni.

Ezt követően a törökországi meccsek kerültek terítékre. Perumal állítólag nem tudta, hogy az Észtország–Bulgária és a Lettország–Bolívia meccsen bunda lesz, de a tapasztalata segítségével megérezte. Hogy magyarok is érintettek a dologban – ők vezették a bolgár-észt találkozót –, számára csak utólag derült ki. Ezt Kenesei sem mondta neki, csak arról beszélt, hogy szerinte a tizenegyesek jogosak voltak. Tan Seet Eng fogadott erre a meccsre, és Perumal is kapott utána egy bizonyos összeget. Az ügyész részéről elhangzott, hogy a magyar rendőrség nem sokkal később elkezdte vizsgálni a magyar játékvezetők tevékenységét a meccsel kapcsolatban.

A bíró egyórás szünetet rendelt el.

Olvasói sztorik