Hírek

Bizonyítékokkal szolgáltak

Repülőgépek utaslistájából idézett a bíró és az ügyész, de a vádlottak tagadták, hogy együtt utaztak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda délelőtt folytatódott a nemzetközi bundaügy hazai büntetőeljárása a Fővárosi Törvényszéken. Ezúttal az egykori partjelző, Selmeczi Krisztián, valamint két játékos, a harmincadik születésnapját két héttel ezelőtt ünneplő Dányi Márk, és a 21 éves Budás Gergő meghallgatására került sor.

A tárgyalás elején az ügyészek jelezték, hogy további kérdéseket szeretnének feltenni M. Tamásnak. Elhangzott, hogy 2010 októberében Venezuelában járt, meccseket vezettek, és a végén ezer dollárt kapott érte, mi szintén szerepel az adóbevallásában. Mivel idegennyelveket nem beszéltnek, mutogatással és papír segítségével kommunikáltak a szervezővel. Elmesélte azt is, hogy találkoztak egy zarándokkal, vele tört magyarsággal beszéltek, mert magyar zarándokoktól úgy-ahogy megtanulta a nyelvünket.

Selmeczi Krisztián következett, aki ezúttal nem tett vallomást, ezért a nyomozati szakaszban tett nyilatkozatát olvasták fel. A szóban forgó mérkőzésekkel kapcsoltban elismerte, hogy azokon asszisztensként közreműködött, de egyiknek az eredményét sem manipulálta, a legjobb tudása szerint járt el. A törökországi Bulgária–Észtország meccs után ők is beszélgettek arról, hogy furcsa jelenetek játszódtak le a találkozón, de mind a négy tizenegyest jogosnak tartja, sőt szerinte még kettőt meg lehetett volna ítélni.

Az argentínai meccsről elmondta, valóban sokáig tartott, de azt is figyelembe kell venni, hogy a második félidő során ki kellett üríteni az egyik szektort rendbontás miatt, illetve sok csere is volt, és az ivószünet során Lengyel Kolos megállította az óráját.

A nyomozóhatóság kérdésre válaszolva korábban elmondta, hogy nem ismeri Kenesei Zoltánt és Lázár Mátyást, tőlük pénzt nem kapott, és annak ellenére sem találkozott velük, hogy ők is ott voltak az argentínai meccseken.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága előtt Cs. János 2011-ben elmondta, hogy a gyanúsításban – és később a vádiratban – szereplő Footy Media nevű cég szervezte a kiutazásukat, ezt M. Tamás ismét tagadta.

Ezután az egyik ügyész megkérte a bírót, hogy ismertessen részleteket a nyomozati anyagokból, tehát végre-valahára, hosszú hónapok, évek után megismerhettük a bizonyítékok egy részét!

Az egyik külföldi utazás esetében a repülőgép utaslistája bizonyítja, hogy a három játékvezetővel együtt utazott Kenesei és Lázár is Budapesttől Madridig, illetve vissza. Érdekesség, hogy a légitársaságok közül a Malév segítette a nyomozók munkáját, a WizzAir viszont nem, arra hivatkozva, hogy nincs kapacitásuk visszaellenőrizni az utaslistákat. M. Tamás elmondta, hogy ő nem emlékszik Keneseire, aki pedig hangsúlyozta, hogy ő nem is utazott ezen a gépen.

Ezután behívták Dányi Márkot, aki nem tett vallomást, ezért az ő esetében is a nyomozati szakaszban tett nyilatkozata hangzott el. Ez előtt tanúvallomás, majd gyanúsítotti vallomás volt. Előbb önként jelentkezett, és elmondta, hogy baráti viszonyban volt a bundaügy hazai vonalának koronatanújával, Horváth Gáborral. Állítása szerint ő szervezte be a meccsek manipulálásába. Dányi az ominózus Békéscsaba–MTK U19-es mérkőzés előtt beszervezte az egyik csapattársát, Nagy Richárd kapust – érdekes, hogy ő nem vádlott az ügyben… –, aki további fiatalokat vett rá a csalásra (például Budás Gergőt, és a másik kapust, Könyves Lászlót), de utána megbánták, amit tettek, és mivel Horváth átverte őt anyagilag, megszakította vele a kapcsolatot.

Dr. Zamecsnik Péter ügyvéd azt mondta, hogy érdekes ügyészi ígéretekről lehet hallani, amelyek erősen megkérdőjelezik a vallomás befolyásoltságtól mentességét.

A bíró ezt követően Budás Gergőt szólította a terembe, aki ugyancsak nem kívánt vallomást tenni, ezért az ügyészségi tett nyilatkozatát olvasták fel. Ő említette Könyves László beszervezését, illetve azt, hogy Nagy Richárd ezen a találkozón nem játszott. Elhangzott, hogy az MTK élcsapat volt, ezért egyébként sem lett volna esélyük ellene, ezt a mérkőzés képe igazolta is. Azért tettek vallomást, mert a nyomozóhatóság azt kommunikálta, hogy aki önként jelentkezik, az mentességet élvez.

Folytatódott a repülőjegyekkel kapcsolatos adatok ismertetése, amely során kiderült, hogy az egyik utazáson Gabala Krisztián is részt vett. Ezután véget ért a szerdai tárgyalás. Folytatás további vádlotti meghallgatásokkal június 11-én, 13-án, 25-én, majd 27-én. Ezután a tanúk meghallgatására kerül majd sor, a bíró jelezte, hogy Wilson Raj Perumalt is szeretné meghallgatni.

Miért játszhat a vádlott?

Az MLSZ versenyszabályzatának 2012. március 1-én hatályba lépett módosítása szerint „az a sportszakember, továbbá labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, az MLSZ versenyrendszerében semmilyen tevékenységet nem folytathat az eljárás jogerős befejezéséig, megszüntetéséig”.

Ehhez képest Budás Gergő a mai napig futballozik a Békés megyei III. osztály A-csoportjában szereplő Nagybánhegyesi Rákóczi SE csapatában, legutóbb április 26-án, vagyis múlt szombaton lépett pályára. Hogyan lehetséges ez? Erre mi is nagyon kíváncsiak voltunk, megkérdeztük az MLSZ-től és a Békés megyei igazgatóságtól, de választ (egyelőre?) nem kaptunk…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik