Hírek

Rövid volt a Kenesei-nap

Egy nappal korábbi vallomását olvasta fel a másodrendű vádlott, ezért hamar véget ért a tárgyalás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán, a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a bundaper. Ezúttal az úgynevezett nemzetközi vonal tárgyalására került sor.

A vádlottak közül most kizárólag a másodrendűt, vagyis Kenesei Zoltánt idézték be, aki már korábban jelezte, hogy vallomást kíván tenni, de kérdésekre nem válaszol. A vallomása szó szerint megegyezett a keddivel, ugyanazt a néhány oldalt olvasta fel.

„A vádat és az abban foglaltakat megértettem, azonban a bűnösségemet nem ismerem el. Vallomást kívánok tenni, de a későbbiekben részletezett okok miatt jelenleg csak saját magam kívánom összefoglalni álláspontomat, kérdésekre nem kívánok válaszolni. Bár nem tartozik szorosan a jelen ügy tényállásához, de a felkészülésemet jelentősen befolyásolta, ezért mindenekelőtt el szeretném mondani, úgy érzem, a tisztelt ügyészség boszorkányüldözésének áldozata vagyok. Olyan büntetőeljárásban vagyok a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt, amelyet egyrészt nem követtem el, másrészt az előzetes letartóztatásban töltött idő több mint amit hasonló ügyben az ügyészség kiszabni kért rám. Arra viszont tökéletesen alkalmas ez az eljárás, hogy megakadályozza érdemi felkészülésemet a legnagyobb jelentőséggel bíró, legsúlyosabb büntetési tétellel fenyegető ügyben.”

Kenesei hozzátette: még normális körülmények között is óriási feladat lenne a védekezésre való felkészülés, de a családjától, és a kommunikáció érdemi lehetőségeitől megfosztva ezt ellehetetlenítik. Ismét elhangzott, hogy az ügyet boszorkányüldözésnek, elkeseredett bűncselekmény-keresésnek tartja. Újfent feltette a költői kérdést: hogyan lettek gyanúsítottakból néhányan egyszerre tanúk, és miként frissült fel hirtelen bizonyos emberek memóriája.

A bíró felidézte, hogy Kenesei korábban, a nyomozás során is úgy nyilatkozott: nem követett el bűncselekményeket, és a gyanúsítás ellen panasszal élt. Idézte továbbá a vádlott egyik korábbi nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a nyomozás egy nemzetközi sportfogadó-hálózat ellen zajlott, mégis egész Európában egyedül őt és Lázár Mátyást tartják hosszú hónapok óta előzetes letartóztatásban, külföldön ilyesmire nincs példa.

Mivel több teendője nem volt a bíróságnak, a bíró az ülést rövid úton berekesztette.

Zamecsnik Péter ügyvéd a tárgyalás szünetében elmondta, hogy az ügy elsőrendű – szingapúri – vádlottját nagyon nehéz idehaza bevonni az ügyben, mert bár hazájában előzetes letartóztatásban van – egy teljesen más ügyből kifolyólag –, de az ázsiai országban ez a kényszerintézkedés maximum egy évig tarthat. Magyarországra valószínűleg csak az írásbeli, vagy a videóra rögzített vallomása juthat el, mert kiadatás nincs, és amit a vád szerint elkövetett, az Szingapúrban nem számít bűnnek.

Kiderült, hogy Keneseinek minden tárgyalási napon hajnali 4-kor kell kelnie a Venyige utcai fegyintézetben, mert először a Nagy Ignác utcába szállítják, és csak utána hozzák a Markó utcába, a Fővárosi Törvényszék épületébe. A visszaút ugyanígy néz ki, ezért este csak 11 órakor tud elaludni. Emiatt ügyvédei közvetlen szállítást kérvényeztek.

A tárgyalássorozat csütörtökön – a keddi vonalon – folytatódik, a mai vonal következő tárgyalása pedig Lázár Mátyás meghallgatásával április 18-án és 25-én lesz.

Olvasói sztorik