Hírek

Recseg-ropog a bundavád

Horváth Gábor koronatanú két fontos megjegyzést is tett a keddi tárgyaláson.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Az ebédszünet után a Siófok korábbi csapatkapitánya, Tusori Richárd következett, aki nem ismerte el a bűnösségét, és vallomást tett. Kifejtette, hogy pénzt nem fogadott el, illetve semmilyen manipulációban nem vett részt. Korábbi vallomását fenntartotta. A jövedelmüket két szerződés alapján, két forrásból kapták, részére minden pénzt átutaltak. Azt hallották annak idején, hogy Horváth Gábor, Andruskó Attila és Sütő László is kapott havonta százezres nagyságrendű pluszpénzt magánszemélyektől, mert őket preferált, jó játékosoknak tartották.

Aczél Zoltánról elmondta, hogy szakmailag rendkívül felkészült, emberileg korrekt edző volt, aki kiválóan motiválta a játékosokat. A ZTE elleni találkozó előtt nem kereste meg senki manipulációs céllal, és nem ajánlottak neki pénzt. Ezen a találkozón visszaemlékezése szerint hasonlóan állt fel a csapat, mint általában. Sütő Lászlót szerinte is sérülés miatt kellett lecserélni a szünetben, a helyére középhátvédnek visszarendelt Andruskó Attila pedig korábban már játszott azon a poszton.

Az 5-3-as vereséggel megpecsételődött a Siófok sorsa, eldőlt a kiesése. Az öltözőben szóvá tette, hogy többen is kirívóan gyenge teljesítményt nyújtottak, például Sütő László és Horváth Gábor. Vélekedése szerint ők ketten azért sározták be, mert attól tartottak, hogy a nyomozás során szólni fog az emlékezetesen rossz teljesítményükről. Ügyvédi kérdésre elmondta, hogy Kugyela Zsoltot nem ismeri, és nem is hallott róla. Aczél Zoltán a meccs előtt, illetve a szünetben nem adott olyan utasítást, amely eltérő lett volna az ő edzői koncepciójától.

Tusori felidézte, hogy a Sütővel történt szembesítés során meglehetősen távol ültették az ügyvédjétől, miközben egykori csapattársa a jogi képviselője mellett foglalhatott helyet, illetve Sütő mögött szorosan ott állt két nyomozó… Horváth G. és Sütő az első kihallgatások során nem vallottak Tusori Richárdra, csak később gondolták meg magukat, mint Aczél esetében.

A Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, Lippai Ákos következett, de a teremmel szomszédos helységben elkezdtek fúrni a munkások. Elég abszurd helyzet volt, amit a játékos azzal mentett meg, hogy nem kívánt vallomást tenni. A bírónő felidézte, hogy korábban büntetőeljárás volt Lippaival szemben ittas járművezetés miatt. Jelenleg egy alacsonyabb osztályú szlovák csapatban játékos-edzőként tevékenykedik. Korábbi vallomását olvasták fel, amelyben tagadta bűnösségét, és elmondta: Horváth Gábor többször is megkereste bundázás miatt.

Ezt követően Horváth felállt, és közölte: szeretné visszavonni a diósgyőri meccsekkel kapcsolatos vallomását.

Korábban írtuk:

Kedd délelőtt folytatódott a hazai bundaügy büntetőeljárása a Fővárosi Törvényszéken. Mivel a Markó utcai épületben felújításokat végeznek, ezúttal egy sokkal szűkebb terembe kellett összezsúfolódniuk a vádlottaknak, az ügyvédeknek, a tudósítóknak, illetve a hallgatóságnak, ráadásul a folyosóról kalapálás, fúrás hangja hallatszott. A bírónő negyed órát késett…

Aczél Zoltán meghallgatásával kezdődött a keddi tárgyalás. Tagadta bűnösségét, majd papírról felolvasta a vallomását. Elmondta: az ügyész már a letartóztatása estéjén, Székesfehérvár és Budapest között az autóban kijelentette, hogy véget ért az edzői karrierje. Sérelmezte az ellene zajló médiahadjáratot és az MLSZ gyakorlatát, amellyel eltiltották a munkától, csupán a gyanúsítás alapján. Feltette a költői kérdést: miért csupán két mérkőzés manipulálásához volt szükség arra, hogy ő belenyúljon csapata összeállításába, ezt szakmai nonszensznek minősítette. Szerinte ennyi erővel Josep Guardiolát is fel lehetne jelenteni, hiszen nála is előfordul, hogy szabad posztok vannak, tehát a védő támad, illetve a csatár védekezik.

Bevallotta, hogy annak idején többször is feltűntek neki gyanús dolgok a mérkőzések során, és ezeket sokszor szóvá is tette. Úgy fogalmazott: a bundaügy reklámarcaként használják, és hangsúlyozta: példát akartak vele statuálni, azért hurcolták meg. Hozzátette: a REAC mérkőzéseit vezetői parancsra csalták el a játékosok. Újabb költői kérdés: siófoki elődje a nyomozóhatóság szerint nem kellett a csaláshoz, ő igen, pedig több pontot szerzett a csapattal? Sérelmezte, hogy senki sem állt mellé erkölcsileg, és mondandójából az is kiderült: a külföldi bundaügy kulcsfigurája, Ante Sapina több magyar edzőre is terhelő vallomást tett, de az ő neve nem vetődött fel, nem is ismeri.

Aczél végül elmondta: soha nem volt csaló, és a magyar foci azután sem tisztult meg, és jobb eredmények sem születtek, miután az irányított média két évvel ezelőtt elkezdte bűnözőként beállítani.

A Siófok–Kaposvár mérkőzés előtt az egyik játékosa elmondta neki, hogy hallott egy kis „okosságról”, de ő azt válaszolta, hogy ezt gyorsan felejtsék el, hagyják békén őt ezzel, és nem nagyon szeretne gyanús dolgokat látni. A megyei rangadó végül teljesítményben és hozzáállásban is több „érdekességet” hozott, Horváth Gábor és Sütő László részéről is – később ők tettek terhelő vallomást az edzőre. A magyar átlagnál jobb futballistának tartotta, így is kezelte őket, és így is teljesítettek. A bírónő kérdésére elmondta: csak ezen az egy meccsen látott tőlük gyanús dolgokat, több alkalommal nem.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy Aczél Zoltán észlelte-e, hogy Horváth Gábor kábítószert fogyasztott. „Hatásos lenne, ha azt mondanám: esett-kelt a kokaintól, de nem vettem észre rajta, hogy ilyesmit használt” – válaszolta az egykori tréner. Ezekben a percekben a mondandója többször ragadtatta nevetésre a hallgatóságot.

Elmondta, hogy Kenesei Zoltán fiatalkori haverja, akivel sokszor fociztak együtt, ezt nem tudja megtagadni, ezért nem örül, ha őt bilincsben látja.

A Honvéd–Siófok kupaelődöntőről elmondta: egyetlen problémája volt azon a meccsen, az pedig Bede Ferenc játékvezető volt. Manipulálási szándékkal nem keresték meg és pénzt sem kapott senkitől.

Az említett, Kaposvár elleni meccs után nem vett részt a csapatvacsorán, mert sok dolog nem tetszett neki, amit látott… Az egyik játékosa felhívta, amikor Székesfehérváron egyedül tankolt és vacsorázott, majd Horváth Gábor és Sütő László megjelent, és mentegették magukat.

Sportfogadásokat nem kötött, és úgy vélekedett, hogy Horváth Gábor bundarajzára utólag került a neve.

Az ügyészek kérdései következtek. A válaszok között elhangzott, hogy siófokon félmillió forint volt a havi fizetése, amit kisebb csúszásokkal mindig megkapott, és a játékosok sem panaszkodtak neki, hogy komoly elmaradások lennének. A prémiumrendszer úgy volt meghatározva, hogy csak bennmaradás esetén kapta volna meg a pluszpénzt. Azt mondta, olykor voltak adósságai, és gyakran járt kaszinóba, mert reklámmunkája volt ott, reprezentatív feladatokat látott el. Kizárólag a budapesti Pólus Centerben lévő kaszinót látogatta, Szombathelyen és Miskolcon nem.

A csapat összeállítása mindig a saját döntése volt, a siófoki kezdőcsapatban csak eltiltás, sérülés, betegség vagy taktikai okok miatt váltott, de szinte mindig ugyanúgy játszottak.

A folytatásban Aczél ügyvédje, Czeglédy Csaba kérdéseit hallhattuk. Kiderült, hogy a kispesti kupaelődöntőn Nagy Lajos azért nem kezdett, mert egész héten sérült volt, Milinte Árpád pedig hányt, beteg volt, ezért került be Szalma Pál és Andruskó Attila. „A csapat csodálatosan játszott, csak a játékvezetőnek köszönhettük, hogy nem játszhattunk kupadöntőt” – mondta az egykori edző. Hozzátette: a fináléba jutás anyagilag és a szakmai előmenetele szempontjából is fontos lett volna. A visszavágó előtt senki nem kereste meg manipulációs szándékkal.

A Zalaegerszeg elleni bajnoki meccsen Andruskó azért kezdett, mert egy fordulóval korábban Hegedűs Gyulát kiállították.

A többi védőügyvéd kérdései jöttek ezután. A diósgyőri időszakról volt szó, amikor az egykori edző a jelenleg Felcsúton védő Somodi Bencéről elmondta: bajnoki meccseken esett-kelt, dobálta maga mögé a labdákat. A Ligakupa egyébként soha nem érdekelte Aczél aktuális csapatait a szűkös játékoskeret miatt.

Aczél szerint a bundaellenes hozzáállása annak idején több ember szemét szúrta, ezért nyomást gyakoroltak a meccsek manipulálásában résztvevő játékosokra, hogy keverjék bele őt az ügybe. Elmondása szerint ő azért rúgta ki a szerbeket, azért küldte el a színes bőrű légiósokat, mert ők azért jöttek Magyarországra, hogy „érdekes dolgokat” produkáljanak…

A bírónő tíz perc szünetet rendelt el.

A szünet után a bírónő felolvasta Aczél Zoltán és Sütő László ügyészségi szembesítési jegyzőkönyvét. A játékos annak idején azt mondta, hogy az edző kereste meg őt a kupaelődöntő manipulálásának lehetőségével, Aczél ezt már akkor is tagadta. A zalaegerszegi találkozóról Sütő azt vallotta, hogy ő szervezte be a trénert, Aczél ezúttal is tagadott. „Tönkretettétek az életemet ezzel az aljassággal” – mondta az edző, aki szerint azért sározták be őt egykori játékosai, mert elszámolták magukat a pénzzel. A Honvéd–Siófok találkozóról már a szembesítés során elhangzott, hogy a kezdés előtt a megbízók lemondták az eredmény manipulációját.

Sütő elmondta, hogy a tavaszi utolsó három hónap fizetését még mindig nem kapták meg azok a játékosok, akik a kiesés után távoztak Siófokról.

Aczél emlékeztetett rá – nem a szembesítés során, hanem most –, hogy Ante Sapina elmondása szerint a kupaelődöntő előtt a szervezők nem a siófoki, hanem a kispesti játékosokat keresték meg.

A Horváth Gábor kontra Aczél Zoltán szembesítés felidézése következett. A korábbi játékos elmondta, hogy egykori edzőjének annyi volt a szerepe a bundázásban, hogy tudott róla, mert rávették, de nem manipulálta az összeállítást. A mai tárgyaláson Horváth ismét megerősítette, hogy Aczélnak nem volt köze a manipuláláshoz.

Ezt követően egy videót vetítettek le, amelyben Aczél Zoltán elmondta, hogy egykori siófoki játékosai szerint már 2008 őszén is manipulálták a meccseiket. Felvetette: abban a periódusban nyolc pontot szerzett a csapat, de a szakmai stáb nem kellett a bundázáshoz – hiszen az akkori edző nem volt meggyanúsítva, illetve nincs megvádolva –, egyébként pedig szerinte az elődje kimondottan jó munkát végzett. Az ő lelkiismerete tiszta, hiszen mindig a lehető legjobb csapatot állította össze.

A videofelvételen Aczél részletesen beszélt a Honvéd elleni Magyar Kupa-elődöntőről, a csapat összeállításáról, a körülményekről. Hangsúlyozta, hogy azért küldött a pályára számos támadójátékost, mert nyeri akart. Ismét leszögezte, hogy a játékvezető csúnyán belenyúlt a meccsbe, miatta nem jutott tovább akkori csapata, amelynek aznapi játékával maximálisan elégedett. A zalaegerszegi mérkőzéssel kapcsolatban hangsúlyozta, ha nyernek idegenben, komoly lépést tettek volna a bennmaradás felé. Horváth Gáborral kapcsolatban felvetette: ha benne volt a bundában, miért szerzett gólt a negyedik percben?

Sütő Lászlót lecserélte a szünetben a gyenge teljesítménye miatt, de a videón felvetette: ha a játékos benne volt a bundázásban, ezzel a húzással a manipuláció esélyeit rontotta… Ennek nem lett volna értelme, ha ő is be volt szervezve. A felvétel végén Aczél felszólította az ügyészséget, hogy állítsanak össze jobb csapatot az akkori siófoki keretből!

A bírónő kérdésére elmondta: télen tízpontos hátrányban vette át a csapatot, és egy disznóvágáson közölte a játékosokkal, hogy tisztességes, becsületes hozzáállást vár.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik