NB I

A Barcelona BL-meccsét is megbundázták

A katalán sztárcsapat törökországi mérkőzésén direkt vágták el a stadion kábeleit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kora délután:

Korábbi e-mailek – Tan Seet Eng, Perumal, partnereik levelezésének – felidézésével folytatódott a tárgyalás az ebédszünet után, ezt követően ismét a koronatanú régebbi vallomásait olvasta fel a bíró. Ebben szerepel, hogy a vádiratban olvasható Crownet fogadási oldal csak egy becenév, Kenesei Zoltán erre úgy reagált, hogy ezek szerint ő ezt a céget meg sem károsíthatta – ahogyan a vádiratban írják –, hiszen ilyen nem is létezik.

A bíró megkérte Perumalt, hogy a szóban forgó találkozók közül mondjon egyet, amellyel kapcsolatban pontosan tudja, mennyivel fogadtak rá. A tanú szerint ezt Tan Seet Eng intézte, tehát nincs információja a pontos összegekről és a nyereményekről. A hangfelvételek egyelőre nem állnak rendelkezésre, mert Nyilas Levente szerint elkallódott az ügyészség és a bíróság között félúton. Az ügyész jelezte, hogy ezt már tavaly a törvényszék rendelkezésére bocsátották, de a bíró elárulta, hogy nem találják…

Dányi Szilárd kérdésére Perumal elmondta, hogy Cs. Jánost nem ismeri, tehát nem tudja, hogy kapott-e pénzt mérkőzések manipulálásáért (tőle biztosan nem, és ilyesminek szemtanúja sem volt), illetve részt vett-e manipulált meccseken. A szingapúri azt mondta, magyar meccs eredményének befolyásolására soha nem adott pénzt, és szemtanúja sem volt ilyesminek. Ez a közelmúltbeli Debrecen–Ferencváros rangadóra is vonatkozik, ilyesmi azért jelenhetett meg az interneten, mert valaki visszaélt a nevével. Érdekesség, hogy a Blikknek nyilatkozva nemrégiben még mást mondott…

Késő délelőtt:

Perumal korábbi tanúvallomásában szerepel, hogy Tan Seet Eng szervezte meg 2001-ben, hogy a Fenerbahce–Barcelona Bajnokok Ligája-mérkőzésen, illetve négy angol Premier League-találkozón vágják el a stadion világításának kábeleit. Felbéreltek embereket, mert ha a második félidő elkezdődik, de technikai problémák miatt véget ér, akkor az aktuális állás szerepel végeredményként a fogadóirodáknál, de bukták a nagy pénzt, mert volt egy tartalékgenerátor…

Szó volt egy manipulált Siófok-meccsről is, amelynek a fogadását Kenesei állítólag majdnem elvesztette, de Horváth Gábor „bátor hibája miatt” végül mégis összejött a kívánt végeredmény. Perumal elmondása szerint Tan Seet Engnek volt egy magyarországi játékvezetői csapata, amely Argentínában, Bolíviában és Törökországban is közreműködött. Schultz Lászlót ebben a vallomásában is pénzfutárként emlegette.

Kenesei Zoltán kérdésre a szingapúri tanú úgy felelt: nincs rá bizonyítéka, hogy a másodrendű vádlott tagja volt a szindikátusnak. Korábban azért vallotta, hogy az volt, mert Tan Seet Eng sokszor említette a nevét. Meccsmanipulációról nem beszéltek, és nincs információja, hogy Kenesei adott volna instrukciókat játékvezetőnek, játékosnak.

Perumal a 2011-es Arany Kupával kapcsolatban elmondta, hogy Kuba válogatottjának minden meccse meg volt bundázva. Most ezt annyival finomította, hogy akkoriban egy finnországi börtönben ült, ezért amit elmondott, az feltételezés volt.

Kora délelőtt:

Péntek délelőtt folytatódott a nemzetközi bundaügy tárgyalássorozata a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak közül ezúttal csak Rónaszéki Zsuzsanna hiányzott, betegség miatt.

Bérdi Zsolt kérdéseivel kezdődött a nap, az ügyvéd arra volt kíváncsi, hogy Wilson Raj Perumal ismerte-e korábban védenceit, Dányi Márkot és Budás Gergőt, a szingapúri koronatanú határozott nemmel válaszolt. A védő ezt kérte, hogy a továbbiakban a két vádlott távollétében tárgyalják az ügyet. Budás elmesélte, hogy egy ideje alkalmi munkákból él Békéscsabán az édesapjával, havonta mintegy százezer forintból, ezért a rendszeres utazás komoly nehézségeket okot számára.

Perumal korábbi tanúvallomásának felolvasásával folytatta a bíró, ezúttal a finnországi bundameccseket idézte fel. A tanú némileg módosított a korábban általa elmondottakon: már nem emlékszik pontosan, hogy találkozott először az általa Lics becenéven emlegetett Schultz Lászlóval, de szerinte Rovaniemiben. Hozzátette: 80 ezer eurót átvett Kenesei Zoltántól, és továbbadta a játékosoknak. A másodrendű vádlott felszólalt, és hangsúlyozta, hogy nem találkozott a szingapúrival Helsinkiben, nem vett részt semmilyen találkozón játékosokkal, nem adott pénzt nekik és Perumalnak sem, illetve Skype-on nem beszélt senkivel. Schultz annyit mondott, hogy nem vett részt semmilyen megbeszélésen, ami manipulációról szólt.

Az olaszországi meccsek kerültek terítékre, és ezek az oldalak azt is tartalmazzák, hogy rendelkezésre állnak telefonlehallgatások az elsőrendű vádlott, Tan Seet Eng, illetve Kenesei Zoltán között. Szó esett a magyar játékvezetőkről, illetve a bolíviai tornáról és az Arany Kupáról is. Perumal megjegyezte: nincs bizonyítéka, hogy Schultz pénzt szállított volna Panamába, ez csak feltételezés volt részéről (akkoriban még nem is ismerte őt). Kenesei indítványozta, hogy ha itt lesz az ideje, akkor minden hangfelvételt meg szeretne hallgatni. Schultz úgy fogalmazott: Kenesei soha nem kérte tőle, hogy szállítson pénzt.

Selmeczi Krisztiánnak feltűnt, hogy Perumal elmondása szerint a Bulgária–Észtország mérkőzésen voltak beszervezett bundázó játékosok (ezzel a meccsel is vádolják a játékvezetőket). A tanú úgy reagált, hogy a telefonbeszélgetés meghallgatása után tud erről nyilatkozni. A Budapesten élő szingapúri férfi korábban arról is mesélt, hogy manapság már arra is lehet fogadni Ázsiában, hogy melyik csapat kezdi a mérkőzést. Ennek befolyásolására egy speciális érmét használnak, amelynek mindkét oldala ugyanolyan.

Amikor Kenesei megkérdezte, miért állítja róla, hogy a bűnszervezet tagja volt, hiszen szinte nem is ismerte, azt válaszolta, hogy ez csupán feltételezésre alapult részéről, mert Tan Seet Eng gyakran emlegette a nevét, de nem tudja, hogy mennyi pénzt kapott.

Olvasói sztorik