NB I

Szanyó Károlyt szorongatták a bundaügyben

Érdekfeszítő párbeszéd zajlott a bíróságon a tanúként beidézett Vasas-edző és a bírónő között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Egy rövid szünet után, néhány perccel 11 óra előtt folytatódott a tárgyalás. Újabb Szanyó-Cvrtak telefonbeszélgetés, valamint németországi kihallgatási jegyzőkönyvek felidézése következett. Cvrtak azt mondta, hogy Carlo körülbelül 175 centi magas, és hullámos haja van, ami azért furcsa, mert ő ennél sokkal magasabb és a haja sem ilyen. A fotót egyébként bemutatta a bírónő, és valóban Szanyó van rajta. A horvát férfi egyébként Kenesei és Polekszics képét is felismerni vélte fotó alapján, illetve a Siófok csapatkapitányát is. Őt is bemutatták most a bíróságon, Milinte Árpád fotója volt, amit Szanyó annak idején személyesen bemutatott Cvrtaknak. A horvát kijelentette, hogy Poleksziccsel is fel kívánta venni a kapcsolatot meccsek manipulálása miatt.

A hangfelvételek lejátszásáról elhangzott, hogy ezúttal nem kerülhet rá sor, mivel Lippai Ákos hiányzik, márpedig őt is érintenék az elhangzottak. Ekkor Horváth Gábor jelezte, hogy vallomást kíván tenni, de erre sem volt lehetőség, mert Tusori Richárd sem volt jelen. Vizteleki János és Sütő László azt kérte, hogy a továbbiakban a távollétükben folytassák az eljárást, ezt a bírónő engedélyezte.

A tárgyalássorozat február 5-én, 10-én és 12-én folytatódik Kovacsics Károly, Németh Gábor, Márton István és Somorjai Tamás tanúmeghallgatásával. A bírónő szerint a bizonyítási eljárás vége felé közelednek az ügyben. Márciusban és áprilisban nem lesz tárgyalás a hazai ügyben, májusban pedig perbeszéd várható.

Dányi Szilárd felvetésével zárult a nap. Mivel elhangzott, hogy horvát nyelvű telefonlehallgatások is rendelkezésre állnak Szanyó Károllyal kapcsolatban, márpedig ő – a saját bevallása szerint – nem beszél horvátul, az ügyvéd szükségesnek tartja tisztázni, hogy valójában Szanyó hangja hallgató-e a felvételen, de erre értelemszerűen már csak jövőre kerülhet sor.

Mivel ezen a vonalon ez volt az idei utolsó tárgyalás, nem árt rögzíteni, hogy az első és a másodrendű vádlottat már több mint három éve fogták el, hiszen a botrány 2011 nyarán robbant ki.

Korábban írtuk:

A vádlottak akár fürdőnadrágban is jöhettek volna a hazai bundaügy csütörtöki tárgyalására, a Fővárosi Törvényszék épületében annyira meleg volt, pedig a szokatlanul enyhe ősz nem indokolja, hogy ennyire befűtsenek a folyosókon. A vádlottak közül Tusori Richárd szalagszakadással küszködik, Lippai Ákos, Karakó Ferenc és Giák Tamás pedig beteg.

Az NB II-es Vasas vezetőedzője, Szanyó Károly tanúkénti meghallgatása volt a délelőtti program. A vádlottakat kivétel nélkül ismeri a futballberkekből, Kenesei Zoltánt gyerekkora óta, hiszen együtt kezdtek focizni. Azt nem tudta, hogy lehet nála és Lázár Mátyásnál fogadni a meccsekre, erről nem is hallott, ahogyan arról sem, hogy állítólag meccsek manipulációjával is foglalkoznak.

Mario Cvrtak két alkalommal is meglátogatta Szanyót a XI. kerületi kávézójában, illetve hetente néhányszor beszéltek telefonon, a téma edzőkérdés és játékosok közvetítése volt. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés során az Újpest korábbi csatára azt mondta: „Van egy kis probléma, rendőrség!” Megijedt, hiszen autóvezetés közben tilos telefonálni. Ezt a momentumot a bírónő érthetetlenül meglovagolta, és hosszú percekig kérdezősködött ezzel kapcsolatban. Nyilván Szanyót is zavarba akarta hozni, elbizonytalanítani, de nem járt sikerrel.

A külföldi férfivel folytatott 2009-es telefonbeszélgetés során Kenesei Zoltánról és Lázár Mátyásról azt mondta, hogy „csinálhatták ezt a futballmanipulációs tevékenységet”, hogy ezt honnan vette a botrány kirobbanása előtt két évvel, arra nem tudott magyarázatot adni. Cvrtak soha nem beszélt neki arról, hogy meg akar bundázni magyarországi meccseket. A bírónő tovább izzasztotta a Vasas edzőjét, idézett egy 2012-es ügyészségi vallomásából. Akkor azt mondta, nem tudott Kenesei és Lázár tevékenységéről, de a futballberkekben szállóige volt, hogy mivel foglalkoznak. Cvrtak fel kívánta térképezni a magyarországi piacot, érdeklődött a két vádlottról. Gimesi Ágnes leszögezte, hogy a két évvel ezelőtti és a mostani tanvallomása jelentősen különbözik, mert ő a 2012-es mondataiból egy siófoki meccs megbundázásának konkrét szándékát olvasta ki.

Szanyó megőrizte higgadtságát, pedig a bírónő mindent megtett ez ellen, úgy bánt vele, mintha vádlott lenne – pedig nem az, ahogyan Mario Cvrtak sem, úgyhogy teljesen érhetetlen volt ez a verbális csata. Később kiderült, a német hatóságoktól kapták a horvát férfi és Szanyó telefonjának lehallgatási anyagát annak idején. A bírónő stílusa illetve hangja, hanglejtése, hangsúlyozása már önmagában is feszültséget teremt, ezért nincs könnyű dolga, akinek beszélgetnie kell vele. Néhány perccel később végre kiderült, miért szekálja ilyen kitartóan és parttalanul az edzőt: Keneseire és Lázárra nézve terhelő vallomásként tekint a 2012-es ügyészségi mondataira… Ez is azt támasztja alá, hogy meglehetősen gyenge lábakon áll a vád, ha ilyesmibe is mindenképpen bele kell kapaszkodnia a bíróságnak. A nyomozati iratokban másodosztályú meccsek manipulációjáról volt szó, a tanú viszont most többször is hangsúlyozta, hogy csak játékosokról beszélgettek.

Szanyó jelezte, hogy fenntartja a nyomozati vallomását, de a bírónő ebbe is belekötött, és megkérdezte, hogy a mai vallomását az motiválta-e, nehogy manipuláció gyanújába keverje magát, esetleg nem meri megismételni a korábbi kijelentéseit a vádlottak jelenlétében. Az angyalföldiek trénere azt válaszolta, hogy nem szeret ilyen helyekre járni, mint az ügyészség és a bíróság; vélhetően két évvel ezelőtt nem volt elég figyelmes, és nem olvasta át alaposan a nyomozati vallomását. A bírónő persze ezt sem hagyta kommentár nélkül, tovább szorongatta a tanút.

Ezután újra nekifutottak a 2012-es tanúkihallgatása anyagának. Akkor azt mondta, hogy futballmérkőzések manipulációjáról soha nem beszélt Cvtrakkal, és nem tud róla, hogy a horvát férfi felvette a kapcsolatot Keneseivel és Lázárral. Ezt most fenntartotta, de a bírónő tovább rágta a csontot. Mivel egymást követő napokon rendezik a hazai és a nemzetközi bundaügy tárgyalásait, nagy a kontraszt a két bíró között. Gimesi Ágnes kötözködő, feszültségteremtől, Nyilas Levente viszont problémamegoldó stílust képvisel. A folytatásban ismét előkerült a hamis tanúzással kapcsolatos figyelmeztetés, ezt már kedden, Milinte Árpáddal szemben is elsütötte a bírónő.

Néhány perccel délelőtt 10 előtt eljutottak odáig, hogy volt olyan részük a telefonbeszélgetéseknek, amelyek futballmanipulációs tevékenységről szóltak, másodosztályú meccsek eredményeinek befolyásolásáról is. Ekkor úgy nézett ki, a bírónő áttörést ért el a párbeszédben, de nem sokkal ezután „átpasszolta” a tanút az ügyészeknek.

Szanyó elmondta: nem hallott róla, hogy Kenesei és Lázár játékosok közvetítésével foglalkozik – a két vádlott korábban azt mondta, ilyen indíttatásból utaztak több alkalommal külföldre, és ezért tartották a kapcsolatot számos labdarúgóval. Arra nem tudott választ adni, miért nem utasította vissza a manipulációs felvetést, amikor Cvtrak említette.

Aczél Zoltán védője, Czeglédy Csaba felidézte, hogy Cvrtak a kihallgatása során fényképről felismerte Szanyó Károlyt, és találkozott vele Budapesten. A találkozás tényét a tanú tagadta. Kenesei Zoltán kijelentette, hogy Mario Cvtrakot nem ismeri.

Ezt követően jöttek a telefonlehallgatások leiratainak ismertetése. Visszatérő téma volt a bírónő és Szanyó mostani párbeszédében a probléma és a rendőrautó. A Vasas edzője világosan és érthetően elmondta, hogy észrevett egy rendőrautót, amely az út szélén állt, a bírónő viszont folyamatosan azt emlegette, hogy egy rendőrautó ment Szanyó kocsija után… Ezt a tanú egyszer kijavította, többször nem. Kenesei Zoltán felszólalt, és megkérdezte, hogy a Szanyó-Cvrtak párbeszédben kiről volt szó tulajdonképpen, hiszen csak a Kenesei szó hangzik el, márpedig az nem biztos, hogy ő, lehet akár az öccse, Krisztián is. Lázár Mátyás azt észrevételezte, hogy az ő neve nem hangzott el az idézett beszélgetésben, csak a nyomozóügyészi kérdések tartalmazzák.

Olvasói sztorik