Foci vb 2014

Bizonyítékot kér a FIFA a bundaügyben

„A cikk a vébé meccseinek becsületességét kérdőjelezi meg, ami nagyon súlyos vád” – mondta a biztonsági vezető.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség arra kéri a német Der Spiegel lapot, hogy juttassa el hozzá azokat a dokumentumokat, amelyek alapján az újság azt állította, hogy a kameruni válogatott csoportmérkőzéseit manipulálhatták a brazíliai világbajnokságon.

A Der Spiegel azt állította, hogy a több bundabotrányban – köztük a magyarban is – érintett, jelenleg Magyarországon tartózkodó Wilson Raj Perumal jelentette ki, hogy a kameruniak csoportmeccseit néhány játékos manipulálja, és még a Horvátország elleni találkozó előtt megjósolta, hogy nagy különbségű vereséget szenved majd az afrikai csapat, egyik játékosukat pedig még az első félidőben kiállítják.

Perumal később közleményben határozottan cáfolta a lap kijelentéseit, hozzátéve, hogy a Kamerun–Horvátország mérkőzésről ő három nappal a találkozó után beszélt, és nem előtte.

A FIFA biztonsági vezetője, Ralf Mutschke szerdán elmondta, hogy a szövetség valamennyi vébé-mérkőzést figyeli, de nem talált bundázásra utaló jeleket. A lap állításait pedig súlyos vádaknak aposztrofálta, hozzátéve, hogy a FIFA-nak komoly fenntartásai vannak azokkal kapcsolatban. Ezért is kérik az újságot bizonyítékaik bemutatására.

– A cikk a világbajnokság meccseinek becsületességét kérdőjelezi meg, ami nagyon súlyos vád – mondta Mutschke.

Perumal életrajzírói juttatták el a brit Telegraphnakazt a közleményt, amelyben a szingapúri leszögezi: nem jósolt meg semmilyen később bekövetkező eseményt, nem sugallt olyasmit, hogy bizonyítéka lenne a manipulációra, és nem is tudta, hogy az ominózus üzenetváltás nyilvánosságra kerül.

A Telegraph cikke ugyanakkor megjegyzi: Perumal tényleg hangsúlyozta, hogy nincsenek bizonyítékai, de mindhárom kameruni mérkőzéssel kapcsolatban manipulációt gyanított, szándékos vereségről írt, és előbb hét, majd öt-hét „rohadt almát” vélelmezett a csapatban.

Kamerun mindhárom csoportmérkőzését elvesztette a brazíliai tornán, előbb a mexikóiaktól 1-0-ra, majd a horvátoktól 4-0-ra, végül pedig a házigazda braziloktól 4-1-re kapott ki Volker Finke együttese.

Olvasói sztorik