Ez nem bajnoki döntő

Tiber László szerint itt az ideje, hogy támadjanak a fehérváriak, Gyarmati András egységesebbnek tartja a DVSC-t.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap rendezik a Videoton–Debrecen meccset, az élvonal csúcsrangadóját. A hazaiak hat nyeretlen bajnoki után az elmúlt fordulóban újra győztek, a vendégek pedig két sikerrel, illetve két döntetlennel kezdték a tavaszt. Sokan előrehozott bajnoki döntőnek aposztrofálják ezt a meccset, de vajon miről dönt valójában, illetve mi dönthet a két csapat között? A Rangadó.hu erről kérdezett három székesfehérvári és három debreceni kötődésű szakembert, akik kivétel nélkül izgatottan várják a vasárnap délutáni összecsapást.

Tiber László

a Videoton egykori válogatott játékosa, a Rangadó.hu állandó szakértője

– Ha győz a Videoton, akkor még nyílt a bajnokság kimenetele, ha döntetlent vagy debreceni győzelmet hoz a rangadót, akkor a lefújás után oda lehet adni az aranyérmet a DVSC-nek. A tabella jelenlegi állásából adódón a Debrecen szerintem kontrákra fog játszani, nem nyílik ki, mert neki a döntetlen is jó, hiszen akkor megmaradna a hétpontos előnye, és az üldözői nem olyan stabilak, kiegyensúlyozottak, hogy ez ne lenne elég. Ha a fehérváriak komolyan gondolják még a bajnoki címet, és nem csak beszélnek róla, akkor egyértelműen győzelemre kell játszaniuk, stabil védőjátékból kiindulva racionális támadópotenciállal rendelkező futballt kell produkálniuk. Olyan középpályásokat kell szerepeltetniük, akik hatékonyan segítik a támadásokat. Ha ezt a mérkőzést nem nyeri meg a Vidi, akkor szerintem kérdésessé válik a dobogós helyezése is.

Gyarmati András

a DVSC-DEAC vezetőedzője, a Rangadó.hu szakértője

– Butaság kijelenteni, hogy debreceni siker esetén eldőlne a bajnokság. Nem tartom helyesnek ezt a megközelítést, szerintem ilyen szempontból nincs nagy jelentősége a vasárnapi meccsnek. Annyiból van, hogy a Videoton kapaszkodhat, ha nyer. A DVSC kétségtelenül nagy lépést tenne egy győzelemmel, de sok van még hátra a bajnokságból, és bármi előfordulhat, esetleg egy peches sorozat, tehát a riválisok utol tudnák érni a listavezetőt. Debreceni szempontból nem jó, hogy a fehérváriak végre nyerni tudtak, emiatt talán egy pici előnyük lehet, ez pluszenergiát, lendületet adhat, felszabadíthatja a gátakat, ha görcsben voltak. Ugyanakkor tartom olyan erősnek és egységesnek a DVSC-t, hogy mindenkivel fel tudja venni a versenyt. A csapat stabilitását dicséri, hogy rendszeresen tudja hozni magát, az elmúlt időszakban nincsenek hullámzásai, a teljesítménye nem ingadozó. Persze, a szerencsefaktornak óriási szerepe lesz! Ki tud esetleg gólt szerezni az elején? Ki akarja hamarabb eldönteni? A Videotonnak jönnie kell, mert csak egy célja lehet, a győzelem. A támadásokban benne van a kontraveszély, amit a debreceniek elég jól csinálnak, de biztos vagyok benne, hogy szervezett lesz a Videoton.

Hartyáni Gábor

a Videoton korábbi játékosa, majd edzője, a Rangadó.hu szakértője

– Rá kell nézni a tabellára: ha netán a Debrecen győz, akkor tíz pontra növeli az előnyét, az már nagyon sok lenne. Ez azt jelentené, hogy a Videotonnak legalább három-négy meccset kéne nyernie úgy, hogy közben a Loki ugyanannyi vereséget szenved. Viszont ha a Videoton megnyerné a mérkőzést, akkor négy pontra megközelítené a DVSC-t, amitől újra nyílt lenne a bajnokság. A hárompontos rendszerben a Debrecen hétpontos előnye tetemesnek számít, de nem behozhatatlan. Pont ezért nagyon fontos az egymás elleni mérkőzés eredménye. Egyelőre úgy fest, hogy a Debrecen egy jó átlagot nyújt, és nem botlik. Akkor is nyer, amikor nem nyújt szemet gyönyörködtető játékot. Ez az egyik legfontosabb szempont, amikor bajnokságot akar nyerni egy csapat. Eddig hozta a pontokat a kötelező meccseken, és nincs problémája a kilengésekkel. A Videotonnál viszont pont ilyen probléma van, hiszen olyan mérkőzéseken vesztett pontokat, amik nem férnek bele, ha bajnokságot akar nyerni. Ez a legnagyobb különbség a két csapat között. Sok függ attól, hogy a Debrecen tudja-e tartani az állandósult formáját, vagy pedig a Videoton kirukkol egy jobb teljesítménnyel. Abban biztos vagyok, hogy az eddiginél jobb teljesítményre lesz szükség, ha nyerni akar. Az eredményre nem tudok tippelni. Ha tudnék, akkor én lennék a Videoton edzője. Két egyforma képességű csapat találkozóján apróságok döntenek: helyzetfelismerés, improvizáció, egy-egy kapu előtti hiba. Szerintem huzamosabb ideig egyik csapat sem tud a másik fölé nőni, így a pillanatnyi forma lesz a döntő.

Herczeg András

a DVSC korábbi vezetőedzője, jelenleg a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője

– Nagyon fontos mérkőzésnek tartom, hiszen ha sikerülne nyerni, akkor tíz pont előnyünk lenne már a bajnokságban. Ha kikapnánk, akkor a Videoton feljönne, ezért mindenképpen kiemelt mérkőzés a csapat szempontjából. Debreceni győzelem esetén sem mondanánk ki, hogy bajnokok vagyunk, mert ez nem a mi stílusunk. Nem dőlhetnénk hátra kényelmesen, de nyilván a tíz pont előny megnyugtató lenne. A mieink jó játékot játszanak. Sok kreatív labdarúgó van a keretben. A Videoton nagyon kemény ellenfél, a legnagyobb riválisunk. Hazai pályán biztosan megpróbálja majd irányítani a mérkőzést, de a mieink is szeretnek dominálni. Érdekes kilencven percet várok. A szezon mérkőzésén bármi megtörténhet, de reménykedem benne, hogy sikerül elhoznunk a három pontot.

Csucsánszky Zoltán

a Videoton egykori válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője

– Abból a szempont fontos ez a találkozó a Videoton számára, hogy győzelem esetén még lenne esélye a bajnoki címre. Ha döntetlen lesz, vagy a DVSC nyer, véglegesen eldőlt, hogy az aranyérem már csak a debreceniek nyakába kerülhet. A vendégek nyugodtabbak készülhetnek, mert vereség esetén is előnyben lesznek a tabellán. A nagyobb tét mindenképpen a fehérváriakat nyomja. Mindkét oldalon vannak olyan egyéniségek, akik képesek eldönteni egy ilyen meccset. Az eddigiek alapján a debreceniek játéka volt jobb, a de a Videoton bármikor képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Nüanszok fognak dönteni vasárnap, ahogy korábban is, az elmúlt mérkőzéseken. Nem csak a mezőnymunka és a labdabirtoklás lesz a fontos, hanem az egyéni megmozdulások, a bravúrok, a hibák is, gondoljunk csak Bozsovics kapus két évvel ezelőtti esetére, amikor odapasszolta a labdát Coulibaly-nak.

Pajkos János

a DVSC korábbi vezetőedzője, jelenleg az NB II-es Balmazújváros szakmai igazgatója

– Szerintem ez a találkozó nem lesz bajnoki döntő. Két nagyon jó vidéki csapat fog játszani, amelyek esélyesek a bajnoki címre. Úgy gondolom, hogy a Debrecen már csak elveszteni tudná az idei bajnokságot. Úgy érzem, hogy a Loki fogja nyerni a bajnoki címet, mert egységes jó csapat, és erről nem a Videoton elleni rangadó dönt. A Debrecen győzelme esetén sem lehetne kimondani, hogy megnyerte a bajnokságot, de nem is hiszem, hogy ebbe a hibába esne bárki. Mindig a következő meccsre kell koncentrálni. A Lokinak nagyon fontos a Magyar Kupa és a Ligakupa is, mert ha megnyeri a bajnokságot, akkor ezekkel a mérkőzésekkel tud a legjobban készülni a Bajnokok Ligája-főtáblára jutásra. Szerintem a Debrecen be fogja kényszeríteni a játékot a középső zónába, és a gyors emberei révén megpróbál majd réseket találni. Ezen a mérkőzésen a Videotonnak van veszítenivalója, és ezt a Debrecen taktikusan ki is fogja használni. A két csapat között talán az egységesség dönthet. Én úgy látom, hogy a Videotonnál sok kérdőjel van taktikában, emberállományban és fegyelmezettségben is. A Debrecennél ezek a kérdések nem vetődhetnek fel. Most nagyon egységesnek tűnik a Loki, és szerintem ezt az előnyt ki is fogja használni. A Debrecen győzelmére több százalékot mondanék.