NB I

Nem válaszolnak Gomesnek?

Továbbra sem lehet tudni, hogy Csányi Sándor és Pintér Attila reagál-e a fehérváriak portugál edzőjének kérésére.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

José Gomes, a Videoton FC vezetőedzője vasárnap este, a Győri ETO elleni mérkőzés után (0-1) a következőt nyilatkozta a televíziónak:

– Szeretném megkérni a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Csányi Sándort, és a magyar válogatott szövetségi kapitányát, Pintér Attilát, hogy mondjuk el a véleményüket a bíráskodásról. Itt voltak, mert a vendégeink voltak ezen a mérkőzésen. Kíváncsi vagyok, hogy ők hogy látták a mai meccset. Nulla-nullás állásnál volt egy tizenegyes, amit nem kaptunk meg, ellenben a Győr a másik oldalon megkapta. Vad II István volt az a játékvezető, aki a debreceni mérkőzésünket is vezette, és akkor is voltak hibák a játékvezetésben. Én vagyok a Videoton arca, ezért nekem kell erről beszélnem, de nagyon sok ember munkája van mögöttem. Az ő nevükben is kérném a szövetségi kapitányt és az MLSZ elnök urat – mondta a székesfehérváriak portugál edzője.

Már hétfői cikkünkben is jeleztük, hogy a Rangadó.hu az MLSz-hez fordult tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy Csányi Sándor és Pintér Attila foglalkozik-e érdemben José Gomes kérésével, véleményt nyilvánítanak-e akár négyszemközt, akár nyilvánosan a vasárnapi játékvezetői tevékenységgel kapcsolatban. Ha igen, milyen formában? Ha nem, akkor miért nem?

Megérkezett az MLSZ válasza:

Aki követi az OTP Bank Liga mérkőzéseit, legyen szó szurkolóról, vagy csak a labdarúgást, mint sportot kedvelőről, van saját véleménye a mérkőzéseken látottakról. Természetesen az elnök úrnak is van véleménye az általa látott mérkőzésekről, játékvezetői döntésekről, ám úgy gondolja, hogy az MLSZ vezetőjeként hiba lenne nyilvánosan állást foglalnia egy-egy konkrét mérkőzéssel vagy játékvezetői ítélettel kapcsolatban.

A mérkőzéseken tevékenykedő játékvezetők értékelésére létezik egy nemzetközileg egyezményes ellenőri és minősítési rendszer, ami minden lényeges momentumra kiterjed, és természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség is ezt a rendszert alkalmazza. Ennek fontos része az értékeléshez kapcsolódó következményrendszer is. A klubok és a szurkolók jogos elvárása a minél jobb minőségű és elfogulatlan játékvezetés, ezért a játékvezetők kötelessége az erre való törekvés. A mi felelősségünk az, hogy megfelelő képzést biztosítsunk részükre, utánpótlásukról gondoskodjunk.

Az MLSZ elkötelezett azon a téren, hogy látványosan javítsa az élvonalbeli játékvezetés színvonalát, ezért a tavalyi esztendő során a jobb játékvezetői teljesítmény érdekében – az UEFA ajánlását támogatva és elfogadva – döntött a gólvonali játékvezetők alkalmazásáról az OTP Bank Liga 2013–2014-es idényétől. Ezzel párhuzamosan kialakítottunk a játékvezetői kereten belül egy 12 fős, hivatásosokból álló állományt.

Az MLSZ, az UEFA és a FIFA álláspontja azonos: általánosan kell biztosítani a játékvezetők működésének függetlenségét, valamint az ellenőrzési és következményrendszerét.

Az is vitathatatlan, hogy a napjainkban a felgyorsult játék okán a világ minden labdarúgópályáján előfordulnak játékvezetői tévedések, de az MLSZ meggyőződése szerint ezek a hibák nem tendenciózusak, nem szándékosak, és a sport természetéből adódóan már rövid távon is kiegyenlítik egymást.

A legfontosabb, hogy a játékosok és a csapatok teljesítményéhez hasonlóan mindenki – szurkoló, klub, újságíró – higgadtan és sportszerűen értékelje a játékvezetők teljesítményét, olyankor is, ha esetleg hibás döntést hoznak egy-egy mérkőzésen.

Üdvözlettel: Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője

Negyedválasz

Aki figyelmesen végigolvassa a kérdésünket, majd a szövetség válaszának érdemi részét, az láthatja, hogy érdeklődésünknek mindössze a negyedrészére reagáltak. A levélből kiderül, hogy Csányi Sándor nyilvánosan nem foglal állást az ügyben, de azt továbbra sem tudjuk, személyesen beszélnek-e José Gomessel az ügyről, illetve Pintér Attiláról egy szó sincs az MLSZ válaszában…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik