NB I

A magyarok nem bírják a kritikát

Ricardo Moniz szerint rendkívül negatív a szakemberek hozzáállása, és sokakból hiányzik a kellő becsvágy.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazai klubvezetők türelmetlensége, és az edzők felé szuggerált eredménykényszer komoly hátrányt jelent a magyar csapatoknak – véli Ricardo Moniz. A Ferencváros távozó edzője a klubbal történt vasárnapi szakítását követően hosszan beszélt az mno.hu-nak Akeem Adams tragédiájáról, de végül úgy döntött, nem kíván a sajtón keresztül reagálni a Fradi orvosainak keddi közleményére.

A magyar futballról részletesen kifejtette véleményét, és elmondta, ha a negatív hozzáállást és a motiválatlanságot sikerülne száműzni a hazai közegből, három év alatt kilábalhatna a mélységből labdarúgásunk.

Akeem Adams tragédiájával kapcsolatban elmondta, hogy szerinte az orvosi infrastruktúra és a doktorok hozzáállása nem megfelelő hazánkban, de a futballszakmai szempontokról is beszélt.

– A magyar futballnak korábban ott volt Kubala, Puskás, amikor én fiatal voltam, akkor meg Kiprich, Détári és még sokan, akikre mindig fel lehetett nézni. Ennek a sportágnak tehát nagyon komoly hagyományai vannak Magyarországon – vélekedett Ricardo Moniz. – A klubok viszont türelmetlenek a trénerekkel szemben, eredménykényszer alatt dolgoznak az edzők, sok támadás, kritika éri őket. Ez nem a legjobb út. Engem nagyon megbecsültek az ittlétem alatt, rendkívül boldog vagyok, hogy itt dolgozhattam, soha nem fogom elfelejteni ezt az időszakot. A zöld-fehér szurkolótábor is fantasztikus volt, így pozitív élményekkel távozom. Köszönöm, hogy megkaptam a lehetőséget. A magyar közegben rendkívül negatív a szakemberek hozzáállása, és sokakból hiányzik a kellő becsvágy, annak dacára, hogy elképesztő hagyományokkal büszkélkedhet az ország. Ausztria csak álmodik ilyen múltról. Ugyanakkor ami Ausztriában vagy Hollandiában alapvető, azért Magyarországon megharagszanak: itt senki sem bírja a kritikát. Nem mernek belenézni a tükörbe, és elutasítják az építő jellegű hozzászólásokat. Hollandiának nagyszerű labdarúgói vannak, de ők is egyre csak jobbak akarnak lenni. Ehhez elengedhetetlen, hogy az ember szembenézzen a hibáival. Ausztriában pozitívabban látják a dolgokat az emberek, és nagyobb eltökéltséggel látnak munkához. Ha a fantasztikus hagyományokhoz társítani lehetne ezt a pozitív hozzáállást és az ambíciót, akkor véleményem szerint három éven belül kilábalhatna a magyar futball a hullámvölgyből.

A holland edző azt mondta, nem voltak konfliktusai a ferencvárosi klubvezetőséggel, még a rosszabbul sikerült átigazolások kapcsán sem, pedig hallani lehetett ilyen híreket.

– Nem volt összeütközésem senkivel. A csapatot viszont elég nehezen tudtuk felépíteni. Martin Klein sajnos nem tudott gyökeret verni, Vaalporttól és Tuijptól pedig többet várt mindenki. De ott van Besics vagy Leonardo, akik viszont magas szintű teljesítményt nyújtanak. Holman Dávid rendkívül ígéretes tehetség, de neki is időre van szüksége, ahogyan a többi ifjú titánnak, akik a kezdőcsapat közelébe kerültek – folytatta Moniz. – A Ferencvárossal mindig támadófutballt kívántunk játszani, de ez a magyar bajnokságban szinte lehetetlennek bizonyult. Az ellenfelek jó része úgy ment fel a pályára, hogy kilenc emberrel védekezett. A Pécs elleni meccsünkön ez tökéletesen látszott. A támadófoci felvállalásával belesétáltunk néhány vereségbe. Nekem még lett volna türelmem a folytatáshoz, de a klub másképp döntött.

A cikkből kiderül, hogy Moniz még mindig Magyarországon van, de a napokban összecsomagol, és hazatér Hollandiába.

Olvasói sztorik