NB I

Meglepődött Moniz menesztésén

László Csaba nem zárkózik el attól, hogy leüljön tárgyalni a vezetőkkel a Fradi kispadjáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ferencváros holland vezetőedzője, Ricardo Moniz vasárnap esti menesztése országszerte nagy port kavart, és rengetegen megszólaltak már a döntés apropóján. A sajtó a történtek óta attól hangos, hogy jogosan intettek-e búcsút a tavalyi szezon legjobb edzőjének, és vajon ki követi Monizt a kispadon. Lothar Matthäus és Horváth Ferenc neve is felvetődött, de napvilágot látott olyan vélekedés is, miszerint a korábbi tréner, a Skóciában is elismert László Csaba térjen vissza a zöld-fehérekhez. A Rangadó.hu éppen Skóciában érte utol a legutóbb Litvánia válogatottját irányító trénert, aki elmondta: sajnálja, hogy szerződést bontottak Monizzal.

– Soha nem jó dolog, ha egy edzőnek mennie kell. Edző vagyok én is, és tudom, hogy nem egy kellemes dolog. Mint kolléga, sajnálom a történteket – kezdte László Csaba. – A szezon elején a bajnokság megnyeréséről beszélt a Ferencváros, sokat erősítettek a nyáron, megpróbálták a csapatot stabillá tenni az NB I-ben, hogy ott legyenek az első háromban, de a tabella most nem ezt mutatja. A Fradi kispadján az elvárások mindig magasak, és úgy éreztem, hogy azért több volt ebben a csapatban. Kívülről nem szeretnék megítélni semmit. Nagyon szeretem a Ferencvárost, és őszintén mondom, hogy sajnálom a történteket, de az utóbbi időben nagyon bukdácsolt a csapat. Láttam az utolsó két mérkőzésüket, az Újpest elleni kupameccs sem volt egy túl jó produkció, valamint a Pécs elleni mérkőzés is gyengére sikeredett. Nem az én dolgom megítélni, hogy mi történik a csapaton belül. Ha jól tudom, Moniznak kétezer-tizenhatig volt szerződése. Emberként és edzőként mondom, hogy mindig nagyon rossz dolog, ha egy edzőnek idő előtt távoznia kell.

László Csaba azt is elárulta, hogy bár nem ismeri személyesen a holland trénert, de szimpatikus volt számára a munkája.

– Nem ismerem őt, nem tudok semmi pozitívat vagy negatívat mondani róla. Amikor átvette a Ferencvárost, akkor volt egy igazi fellendülés, mindenki elismerte a munkáját, megválasztották az év edzőjének is. Minden úgy festett, hogy lesz előrelépés, és én is nagy örömmel konstatáltam, hogy nem csak új stadion, hanem új csapat is épül – folytatta László Csaba. – A nyáron nagyon sok játékost igazoltak, és itt ki kell mondani őszintén, hogy azért volt egy-két félrenyúlás. Ezek a labdarúgók nem mindig tudták azt a szintet hozni, amit Fradi-szurkolók és az egész magyar futballközeg elvárt. Ezek tények, ezzel nem lehet vitatkozni. Követtem az eseményeket, és az Újpest elleni bajnoki mérkőzésig úgy tűnt, hogy minden rendben van. Nem is tudom, hogy mikor volt utoljára ilyen nagyszámú közönség Fradi–Újpest meccsen. Akkor egy jó hangulatú mérkőzésen sikerült megverniük a lilákat, de utána mintha valami elszakadt volna. Nagyon sajnálom, ami Adams-szel történt. A klubot, a csapatot, a szurkolókat és az edzőket biztosan nagyon megfogta ez a szörnyűség, de sok forduló eltelt azóta, és nem javult a gárda játéka. Az elején nagyon sokan erre próbálták visszavezetni a gyengébb szereplést, és ez tényleg egy tragédia, de nem tudom megítélni, hogy mennyire törte meg a labdarúgókat. Érzésem szerint lehet, hogy nem csak ez játszott közre. Ricardo Monizt nem ismerem személyesen, soha nem beszéltünk, de nekem szimpatikus volt a munkája. Pláne az elején, amikor egy bukdácsoló csapatot átvett, és minden Ferencváros-érzelmű emberben valami megragadt, hogy most valami elindulhat. Ez a szakadás szerintem mindenkiben nagyon mélyen elgondolkodtató dolgokat hagyott maga után, és ezért is jöhetett ez a váltás. Én egy picit meglepődtem, mert meg voltam győződve, hogy van hátra két meccs, amit megvárnak, és utána leülnek beszélgetni a felek, hogy milyen lehetőségek vannak.

A skót Hearts csapatánál sikeresen dolgozó tréner azonban megdöbbent azon, hogy kezdetét vette az egymásra mutogatás Akeem Adams tragédiája kapcsán.

– Nagyon furcsa számomra, hogy szegény Adams tragédiájából most sárdobálás lett. Ezt nem vártam volna, mert ennek a szegény fiúnak nem csak a sportkarrierje, de az élete is annyira megroncsolódott, hogy inkább segítségre van szüksége, nem pedig arra, hogy felette összecsapjanak a hullámok. Nem tartom jó dolognak, hogy a médián keresztül egymásra mutogatnak, hogy kinek, hol és milyen formában volt igaza. Megdöbbentem, mert ezzel most Moniz is olyan vizekre evezett, ami már nem az ő szakmája.

Korábban beszámoltunk róla, hogy skót élvonal meglepéscsapata, az Inverness érdeklődik László Csaba iránt, és már meg is kezdték a tárgyalásokat is a felek.

– Most egy picit leálltunk, én várom a válaszukat. Itt vagyok Skóciában, megbeszéltük, hogy ezen a héten eldöntik, pontosan mit akarnak – magyarázta az edző. – A klub elnöke több mint tizenöt év után most lemondott. Lehet, hogy ezzel az én esélyeim is rosszabbak lettek egy picit, mert eddig vele tárgyaltam, vele beszéltem. Most minden egy kicsit elakadt, ez az igazság, nem köntörfalazok. Kijöttem, mert ezen a héten eldöntik, hogy a jelöltek közül kik szimpatikusak. Ehhez az Inverness-témához többet nem tudok hozzáfűzni, ezen a héten mindenképpen eldőlnek ezek a dolgok.

László Csaba végezetül elmondta, hogy nem zárkózna el a tárgyalásoktól, ha korábbi klubja a Ferencváros vezetői megkeresnék.

– Mindig is hangsúlyoztam, hogy szeretem a Ferencvárost, és soha nem zárkózom el attól, hogy leüljek újra a vezetőséggel. Ez egy olyan dolog, hogy a két fél leül, megbeszélik a dolgokat, és utána mindenki okosabb. Egyszer már beszéltem Kubatov úrral, de akkor nem jutottunk egyezségre – mesélte László Csaba. – Már akkor is megtisztelő volt, hogy újra szívesen láttak volna a Ferencváros kispadján. Azóta eltelt már két és fél év, de ha megkeresnek, akkor biztosan nem zárkózom el a lehetőség elől, hogy leüljünk tárgyalni és megbeszéljük a dolgokat. Ugyanezt tettem az Inverness-szel, ők kértek meg, hogy küldjem el a dolgaimat, és hivatalosan is tegyem nyilvánossá, hogy érdekel a feladat. Ugyanezt teszem más csapatokkal is, most még van egy lehetőség, ahol fogok tárgyalni. Futballedző vagyok, ebből élek, és ha valahol felkérnek, megkeresnek, akkor azt szívesen meghallgatom, és utána majd lehet dönteni.

Olvasói sztorik