NB I

Védés és visszavágás Adams-ügyben

Az orvoscsoport vezetője szerint a vádaskodó Ricardo Moniz tudta, hogy a trinidadi játékos beteg.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ricardo Moniz elmondta: szégyennek tartja, hogy a szívinfarktuson, majd amputáción átesett Akeem Adamset kezelő orvos nem beszél vele, és sajtóból kell értesülnie egykori játékosa állapotáról. Az FTC távozó edzője szerint gyógyszeres kezeléssel megmenthető lett volna a védő lába.

Moniz a Pécs elleni vereséget követő sajtótájékoztatón kifakadt, mert szerinte senki nem beszél arról, hogy javítani kellene az orvosi háttéren, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, mint Akeem Adamsé, akiről azt állapították meg, hogy terhelhető, később pedig infarktust kapott. Szerinte egy terheléses vizsgálat elvégzése kiderítette volna a problémát, de erre nem került sor.

Moniz nem volt jó véleménnyel az orvosokról, mert szerinte az Adams érfalain talált lerakódást gyógyszerrel lehetett volna kezelni, és akkor nem lett volna szükség a játékos bal lábának amputációjára.

Az edző nehezményezte, hogy a játékost kezelő kardiológus nem beszél vele, és így a tévéből kell megtudnia, milyen állapotban van Adams. Moniz furcsának és szégyenteljesnek neveztek, hogy arrogánsan viselkedik vele az orvos – írja az origo.hu.

Moniz tudta, hogy Adams beteg

A Ferencváros távozó edzője tehát az orvosi stábot tette felelőssé Adams amputációja miatt, holott a Blikk birtokába jutott információk szerint a holland szakember tudott arról, a focistának ugyan nem szív- és érrendszeri, de komolyabb egészségügyi problémái vannak.

– A játékos nyáron átesett egy orvosi vizsgálaton, majd kiderült, nem terhelhető, mert lerakódás van az érrendszerében. Ezt gyógyszeres kezeléssel meg lehetett volna szüntetni – mondta a Pécs elleni meccset követően Moniz, majd kritizálta és arrogánsnak nevezte dr. Szelid Zsoltot, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársát, az FTC stábjának a tagját, s megjegyezte, nem kap semmiféle felvilágosítást a labdarúgó állapotáról.

A Blikk megkereste Szelid Zsoltot, aki megdöbbent a tréner szavain.

– Megértem, hogy a szakembert sokkolta, ami a játékossal történt, de ez nem magyarázat a kifakadására. Ricardo Moniz naponta többször meglátogatja a futballistát, rendszeres tájékoztatást kap Adams állapotáról – nyilatkozta Szelid Zsolt. – Amikor a focista Budapestre érkezett, a kardiológiai és sportorvosi vizsgálata megfelelő eredménnyel zárult, de a mozgásszervi vizsgálatok problémákat vetettek fel, így az orvosi stáb nem támogatta a leigazolását. Azért került a Ferencvároshoz, mert a kérésünk ellenére Moniz ragaszkodott hozzá. Sőt a holland tréner tudott róla, hogy a labdarúgónak az édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, de nem tartotta fontosnak, hogy ezt megossza velünk, ahogy erről a sportoló sem beszélt.

Adams már a szeptember 25-i edzésen rosszul volt.

– Megtudtuk, hogy a védő azon a napon, amikor kórházba került, már a tréningen sem volt jól – folytatta Szelid doktor. – Erről sem tájékoztatta Moniz az orvosi stábot. Amikor Akeem este telefonált a csapattársának, már kritikus volt az állapota. Kizárólag a városmajori szívklinika dolgozói heroikus küzdelmének köszönhető, hogy még él.

A 22 éves Adams idén nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában szívinfarktust kapott, és kórházba szállították. A kilencszeres trinidadi válogatott ezt követően több műtéten is átesett, s mivel szíve nem vette át azokat a funkciókat, amelyeket el kellene látnia, műszívre kapcsolták. Októberben a közvetlen életveszély elhárítása érdekében amputálni kellett a bal lábát.

Olvasói sztorik