Hírek

Mindegy, ki lesz a kapitány

László Csaba szerint nagyon jó szakember kell a válogatott élére, aki nemzetközi szinten is tapasztalt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A litván válogatott szövetségi kapitányi posztjáról önszántából leköszönő László Csaba ismét Skóciában dolgozhat, ahol a Hearts együttesével harmadik lett, és az év menedzserévé választották. Ezúttal a Hibernian által elcsábított Terry Butcher irányításával második helyen álló meglepetéscsapat, az Inverness gondolkodik a személyében.

A Digi Sport televízió péntek reggeli adásában László Csaba úgy vélekedett, abba kell hagyni a mellébeszélést, mert a válogatottnak mindenképpen ki kell jutnia a 2016-os Európa-bajnokságra.

– Mennyire ismeri az Inverness csapatát?
– Ellenfélként ismerem őket. Amikor a Hearts-nál voltam, akkor kiestek, ezért sok közöm nem volt hozzájuk, de később a menedzser, Terry Butcher nagyon jó munkát végzett, és nagy dolog, hogy második helyre felhozta ezt a gárdát – mondta László Csaba. – Egy felföldi, kemény és erőszakos csapatról van szó. Az egész városnak Loch Ness-i atmoszférája van. Nem rossz ott a tengerpart mellett játszani. Mindig hideg van, fúj a szél. Nagyjából ismerem őket, tudom, hogy miről van szó. Erdélyben voltam, amikor megkerestek. Kérdezték, hogy érdekel-e az ajánlat, mondtam, hogy igen, és most tárgyalásban állunk.

– Mikorra dőlnek el ezek a dolgok?
– Szerintem a jövő héten, de azt is megjegyzem, hogy nem én vagyok az egyetlen jelölt. Megtisztelő, hogy felhívtak, és megkérdezték, hogy érdekel-e, és ha igen, akkor milyen formában tudunk asztalhoz ülni. Ez nem titok, az újságok is megírták. Terry Butcher elment, most szabad az út.

– A Hearts-hoz képest ez könnyebb vagy nehezebb feladat lenne?
– A Hearts sem volt könnyű, de szerintem ez nehezebb. A második helyet megtartani egy ilyen kis csapatnak a skót bajnokságban nem egyszerű feladat. Tavaly már nagyon közel voltak, hogy Európa Liga-szereplést tudjanak kivívni, idén pedig még jobban teljesítenek. Ilyen esetben azért rizikós átvenni egy csapatot, de megtisztelő, hogy nem a kiesőhelyen, hanem a második pozícióban kell átvenni egy alakulatot. Ez azt is mutatja, hogy azért valamennyire tisztelnek Skóciában.

– Terry Butchert, az egykori híres mészárost ismerve ez egy elég defenzív csapat lehet…
– Azért nyerni kell mérkőzéseket ahhoz, hogy a második helyen álljon egy csapat. Van két jó csatáruk, akik elég sok gólt rúgnak. Az Inverness mindig is arról volt híres, hogy kemények, rombolnak, ütnek és zúznak, és egyet elől valahogy benyomnak. Az a céljuk, hogy elérjék az Európa Liga-induláshoz szükséges helyezést.

– Volt szó a Bundesligában és a Bundesliga kettőben szereplő érdeklődőről is. Hogyan állnak ezek az ügyek?
– Ötven-ötven százalék. A német másodosztályban is van képben lehetőség.

– Magyar ajánlatot nem kapott?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem beszéltem magyar vezetőkkel, de egész más vonalon. Pár nappal ezelőtt egy elég hosszú beszélgetésem volt az egyik legjobb magyar csapat tulajdonosával, de nem a vezetőedzői posztról, hanem fiatalokról, és az utánpótlás-válogatottról beszélgettünk. Egy bizonyos segítséget kért, amit meg is szeretnék tenni neki.

– Skóciában mennyire gyakori a külföldi edzők alkalmazása?
– Ha az Inverness összejön, akkor azt hiszem, én leszek az első szigeten kívüli, nem brit edző a csapatnál. Meg vagyok győződve, ha nem Romanov a Hearts tulajdonosa, akkor László Csaba soha nem kerül Skóciába, mert van egy bizonyos visszatartóerő náluk. Nagyon nehéz visszakerülni is, ezért tényleg meglepődtem, hogy rám gondoltak, és nagyon nagy dolog, hogy felhívtak. Már az is nagy dolog, hogy az év menedzserének választottak az első évemben külföldiként. Ez nem csak megtisztelő, hanem azt is jelenti, hogy elfogadták és elismerik a munkámat. Nem zárom ki azt sem, hogy a magyar futballban dolgozzak vezetőedzőként. Futballedző vagyok, ebből élek, és mindig is hangsúlyoztam, hogy Magyarországról indultam, és sokat köszönhetek a magyar futballnak. Itt lettem profi edző, és bármilyen pillanatban képes vagyok arra, hogy újra vállaljak egy magyar csapatot. Már csak azért is, mert magyar emberként ennyi köszönet és tisztelet jár, és ilyen esetben bárhol, bármikor lehet segíteni. Nem megalázó, hogy visszajövök Magyarországra. Nekem az megtisztelő, hogy külföldről keresnek, és külföldön is forog a nevem, pláne Nyugat-Európában.

– A Fradi-szurkolók is nosztalgiával tekintenek önre…
– Én is mindig nosztalgiával tekintek a Ferencvárosra. Ha szükséges, bármikor segítem a Fradit. Nem csak a vezetőedzői posztra gondolok. Ha bármilyen gondjuk van, én szívesen segítek. Ha Magyarországon vagyok, akkor az első utam mindig a Fradihoz vezet. Ugyanúgy megvan a kapcsolatom a Ferencvárossal, és meg is fog maradni. Tisztelet minden magyar klubnak, de nem lenne egészséges dolog, ha László Csaba kijelentené, hogy az Újpest edzője akar lenni.

– Külföldi vagy magyar szövetségi kapitány legyen? Fontos kérdés ez?
– Szerintem nem. Adott egy játékosállomány, adott a játékosok képessége, és ebből ki kell hozni a legjobbat. Ha iksz-ipszilon megjelenik a magyar válogatott kispadján, akkor ő is csak abból az anyagból tud dolgozni, ami van, az egy másik kérdés, hogy ebből mit tud kihozni. Tegyük félre az egész mendemondát, Egervári Sándor irányításával a magyar válogatott az utolsó előtti mérkőzésig harcban volt a második helyért, és ez volt egy reális esély, amit a hollandok mögött el lehetett volna érni. A nyolc-egy és a három-null természetesen nagyon fájó, és ebbe bukott bele. Ha itthon megverjük a románokat, akkor Magyarország játssza a pótselejtezőt, és akkor ma mindenki azt mondja, hogy a magyar edzői kar és Egervári Sándor szenzációs, és nagyszerűen teljesítettünk. Én azt mondom, hogy gondolják át a dolgokat, mert Egervárival a Csank-korszak óta a legjobb eredményt érte el a válogatott. A másik oldalon azonban a legnagyobb vereséget is, amit tényleg nagyon fájó.

– Akármi is történt, a második kalapba kerültünk a sorsolásnál. Mekkora esély van kijutni a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra?
– Akkor ez nem szenzációs és előrelépés? Úgy kell kezelni ezt a dolgot, ahogy az előbb elmondtam. Biztosan nagyon nehéz lesz, de ez a második kalap egy nagy előrelépés. A második kalap után is vannak olyan együttesek, amelyek azért nagy gondot tudnak okozni bármelyik európai válogatottnak, amelyik a második kalapban van. Én nem is akarok ehhez már hozzászólni, számomra már az is megtisztelő volt, hogy felvetődött a nevem, mint a magyar válogatott szövetségi kapitány. Akik ezt eldöntik, azoknak kell vállalniuk a felelősséget, hogy kit, miért és milyen feltételekkel fognak szerződtetni. Szerintem olyan mindegy, hogy ki a szövetségi kapitány, egy cél van, ki kell jutni a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra.

– Vásárra vinné a bőrét? Vállalná ezt a feladatot?
– Szerintem a magyar válogatottal ötven-ötven százalék a vásárra vitel. A képességeken nem tudsz változtatni három nap alatt, de edzőként nagyon sokat hozzá lehet tenni. Egy olyan edző, akinek van tapasztalata, van elképzelése, ismeri a magyar játékosokat, az nagyon sokat hozzá tudna tenni. Fontos a felkészülés, és igaz, hogy egy nagyon jó szakember kell a válogatott élére, aki nemzetközi szinten is tapasztalt. A minőséget azonban nem tudod megváltoztatni. Hagyjuk már a fiatalokat, hogy majd öt-hat év múlva jönnek. Itt nincs öt-hat év, a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra ki kell jutni és kész, ennyi. Hatalmas súly lesz a vállán a szövetségi kapitánynak, mert itt most nem lehet mellébeszélni. Mindenki azt várja, hogy ez most könnyű és megfelelő nekünk, és ide ki kell jutni. Ha engem kérdeznek, én eddig szinte mindenhol rizikóztam és a kihívásokat kerestem.

Olvasói sztorik