NB I

„Moniz menesztése jogos”

Telek András szerint Horváth Ferenc vagy László Csaba legyen a Fradi új vezetőedzője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Menesztették a Ferencváros holland edzőjét, Ricardo Monizt, miután csapata a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 0-0-t játszott az Újpest ellen, majd az NB I 16. fordulójában kikapott a Pécstől 2-1-re.

Ráadásul a mérkőzés után Moniz nagyon kemény hangon nyilatkozott a szívinfarktust kapó Akeem Adams orvosi kezeléséről, a vezetők viszont róla állítottak ki elégtelent az utolsó nyolc meccs 25 százalékos mutatója miatt. Telek András, az FTC korábbi védője a Digi Sport televízió hétfő reggeli műsorában értékelte a kialakult helyzetet.

Magyar és Fradi-érzelmű edzőt látna legszívesebben Moniz utódjaként az FTC kispadján a klub korábbi válogatott középhátvédje, aki elmondta, ennyi türelmet egyik tréner sem kapott, viszont a csapat szerkezete állandóan változott, a labdák felívelése pedig nem Fradi-stílus. Telek légiósok sorának távozását jósolja, Besicshez és Diallóhoz ragaszkodna, edzőjelöltje pedig Horváth Ferenc vagy László Csaba.

– Moniz utódjaként magyar és Fradi-érzelmű edzőt szeretnék: el tudnám képzelni a kispadon Horváth Ferencet, aki kreatív, támadóstílust képvisel már csak egykori csatárként is – kezdte Telek András. – László Csabának úgyszintén tudnék örülni, mert felkészült, jó szakember. A most helyettesítő Máté Csaba jól ismeri a társaságot, ennyi előnye lehet, de nem lesz könnyű dolga, mert meg kell találnia a kupavisszavágón az Újpest gyengéit. A télen minden csapatrészbe kreatív focistákat kell igazolni, szélső hátvédekben gyenge a helyzet. Abban biztos vagyok, hogy a Moniz által idehozott külföldiek többségétől elköszönnek. Én Besicshez ragaszkodnék, Diallo játéka is tetszik, Jenner is maradhatna, ha hajlandó többet védekezni.

A Ferencváros egykori játékosa szerint már várható volt Moniz menesztése, hiszen hallani lehetett a pletykákat arról, hogy nem túl jó a csapat megítélése a klubon, a vezetésen belül.

– Ha csak az Újpest elleni kupaderbit elemezzük, hát meglehetősen kényelmes, sétálós volt a teljesítmény. Aztán Moniz orvosokat illető, Akeem Adams félrekezelésével kapcsolatos kemény nyilatkozata már előre jelezte, hogy itt hárítás folyik, másokra, a klubra kezdte kenni a felelősséget, nehogy az ő munkájáról essen szó. Moniz olyan szakterületről beszélt, amihez semmi köze, itt már szerintem inkább az elkeseredettség beszélt belőle. Közben a csapat viszont hetek óta semmi jelét nem adta, hogy képes kijönni a hullámvölgyből – értékelte a váltást a korábbi Fradi-hátvéd.

Telek elismeri, hogy Moniz reggeltől-estig a Fradi szolgálatában állt, rengeteget dolgozott a klubért, de nem találta meg azt a stabil csapatot, amely hétről-hétre játszhatott volna.

– Nagyon sokat váltogatta a posztokat, felcserélte az összeállítást. Ez azért mutatta, hogy nincs minden rendben. Így a csapat nem tudott karakteres játékot játszani. Nem alakult ki a Fradi-stílus, nem láttuk, mit akar az edző, mert az azért kevés, hogy íveljük előre a labdát, Böde Dániel meg majd csak csinál valamit. Pedig tavaly már sokkal látványosabban játszott a társaság, de mostanában úgy tűnt, ehhez nincs meg az erő sem. Nem tudom, a csapaton belül mennyire volt klikkesedés, a pályán ilyesféle ellentéteket nem vettem észre – jelezte Telek András.

A 43 éves egykori játékos szerint ha a Pécs elleni meccs meglett volna, nincs menesztés, a türelem biztosan tovább tartott volna még Moniz felé.

– A hátralévő két téli mérkőzés roppant fontos lesz, mert a győzelmek reményt adhatnának a tavaszi nemzetközi kupaszerepléses hely kiharcolására. Hogy én kitartottam volna-e Moniz mellett? Ennyi időt korábbi edzők nem kaptak, senkinek nem adtak még ennyi lehetőséget, a korábbiaknál sokszoros költségvetéssel. Mindenki látja, hogy mellényúlt igazolásokkal is, ráadásul a légiósok nem váltották be a reményeket. Nekem sokkal szimpatikusabb a Paks vagy a Haladás játéka és útja, amelyek fiatal magyar játékosokkal, kevesebb pénzből eredményesek. És így már nehezebb elfogadni a külföldiek tömeges ide hozatalát… Több magyar kellene a Fradiba – vallja a korábbi válogatott söprögető.

Olvasói sztorik