NB I

Megvannak a Fradi jelöltjei

A klubvezetők már felvették a kapcsolatot néhány edzővel, de még nem lehet tudni, ki lesz Moniz utódja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ulloi129.hu szurkolói oldal megszólította az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját, Orosz Pált. A klubvezető Ricardo Moniz távozásáról, a kialakult helyzetről, és a csapat premizálási rendszeréről is beszélt. Orosz Pál kijelentette a Fradinál most olyan feltételek, körülmények vannak, mint kevés magyar klubnál, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy középcsapat legyenek. Azt is elárulta, hogy már felvették a kapcsolatot az edzőjelöltekkel, de egyelőre bizonytalan, mikor jelenthetik be a holland tréner utódját.

– Nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, mi a legvégsőbbig támogattuk Ricardót, személyesen sem volt vele soha problémám. Sőt, biztos vagyok benne, ha nem kap infarktust Akeem Adams, ma is Ricardo Moniz lenne a Ferencváros edzője. De ez az eset, ahogy az eredmények, s a mutatott produkció is bizonyítja – huszonöt százalékos teljesítmény, s a sokszor kilátástalan játék az elmúlt nyolc meccsen a Ferencvárosnál nem elfogadható –, eltört valamit. Amikor tavaly nyáron először beszéltünk Monizzal arról, hogy amit ő gondol a fociról, mennyire egyezik a Fradi filozófiájával, azt hittük, évekre meglesz az edzőnk, nem véletlenül hosszabbítottunk vele a nyáron. De senki nem lehet fontosabb, mint a Fradi, nekünk a Ferencváros érdekeit kell védenünk – kezdte Orosz Pál.

Adams tragikus infarktusa óta nem lehetett három mondatnál többet beszélni Ricardóval anélkül, hogy ne kerüljön szóba Akeem. Ez emberileg természetesen érthető, de sajnos azt kell mondanom, a Ferencváros látta ennek a kárát. Úgy érzem, mindent megtettünk, amit lehetett. Idehoztuk Akeem családját, a legjobb ellátást kapja, kapta. Ricardo Moniz szabadon látogathatja, naponta kapott tájékoztatást, rendszeresen konzultált a Városmajori klinika igazgatójával, Dr. Merkely Bélával. De Adams tragédiáját nem tudta elengedni Ricardo, s így a csapat sem.

A Fradi nagyon sokat köszönhet Ricardo Moniznak, sokat tanultunk tőle, s a kapcsolatain keresztül kiváló játékosokat tudtunk leigazolni (ők nem mennek sehova, természetesen). De úgy gondolom Ricardo is sokat köszönhet a Fradinak. Ő amolyan angol típusú edző volt nálunk, menedzser, egyáltalán nem szóltunk bele a munkájába. Azt igazoltuk le, akit ő kért, s nem erőltettünk rá senkit. Utólag úgy érzem, ebben hibáztunk, ezért a következő, minden bizonnyal külföldi edző aligha kap majd ekkora szabadságot. Már kapcsolatba léptünk több szakemberrel, de azt nem tudom megmondani, hogy mikor tudjuk bejelenteni. Az biztos, hogy a felkészülést már az új edzővel kezdjük.

Tudom, hogy vannak, akik szerint meg kellett volna várni az utolsó két meccset, de mi úgy éreztük, új impulzusra van szükség a csapatnál, nagyon fontos lenne, hogy talpon maradjunk a kupában, s ne távolodjunk el jobban a dobogótól. Azt is hozzá kell tennem, hogy ha vártunk volna, s hozzuk a heti meccseket, a meglévő problémák ugyanúgy megmaradtak volna. Még egyszer: szeptember huszonkettedike óta huszonöt százalékos teljesítményt nyújtottunk. Alighanem ez semmilyen munkahelyen, munkakörben nem lenne elfogadható.

A Fradinál most olyan feltételek, körülmények vannak, mint kevés magyar klubnál, nem engedhetjük meg magunknak, hogy középcsapat legyünk. Nem titok, a premizálási rend is erre utal. Pontpénzt kapnak a futballistáink, egy győzelem háromszor annyit ér, mint egy döntetlen. De nem mindegy, hol állunk. Más összeget kapnak a fiúk, ha az első két helyen állunk, ha harmadik-negyedikek, vagy ötödik-hatodik vagyunk. Ha az alatt állunk, akkor viszont nincs prémium. A Fradi nem állhat a tizedik helyen. Ahhoz, hogy ezt biztosítsuk, meg kellett hozni ezt a nehéz döntést – zárta szavait a vezérigazgató, Orosz Pál.

Olvasói sztorik