NB I

Ügyészségi feljelentés Fradi-ügyben

Feljelentésként kezeli a szurkolói transzparensre vonatkozó MSZP-s kérdést az ügyészség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A legfőbb ügyész feljelentésként továbbította a Fővárosi Főügyészséghez Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdését, amelyben az ellenzéki politikus azt tudakolta: folyik-e büntetőeljárás az Ferencváros–MTK mérkőzésen kifeszített „In memoriam Csatáry László” feliratú transzparens ügyében.

Polt Péter ezt a parlament honlapján csütörtökön elérhetővé vált írásos válaszában közölte, hangsúlyozva, Steiner Pál kérdése a közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentésként értékelhető.

A szocialista képviselő kérdésével pénteken fordult a legfőbb ügyészhez az augusztus 17-én tartott rangadón történtek miatt. Steiner Pál emlékeztetett, a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt benyújtott vádirata szerint Csatáry László 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését.

A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet – hangsúlyozza az ellenzéki politikus, aki szerint Csatáry közelmúltban történt haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

Az FTC a történtek után elnézést kért, a klub elnöksége szerint a hétvégi Ferencváros–MTK mérkőzésen politikai provokáció történt, amellyel a nézők egy maroknyi csoportja megsértette a Ferencvárosi Torna Club 114 éves szellemiségét, és minden jóérzésű szurkolóját.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága ezt követően 800 ezer forintra büntette a Ferencvárost szurkolói, mások méltóságát sértő transzparense miatt. A szervezet döntése meghozatalakor értékelte, hogy a Ferencváros vezetése a nyilvánosság előtt elhatárolódott a történtektől, és lépéseket tett a transzparenst kihelyezők azonosítására. Az üggyel összefüggésben ugyanakkor ismételten hangsúlyozták, a futballpályán nincs helye semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak.

A transzparens kifeszítését az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület is mélyen elítélte. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén felháborítónak tartja a történteket, a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ pedig az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult az ügyben. Utóbbi szervezet a Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók folyamatosan visszaeső magatartást tanúsítanak, Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a – hivatalosan betiltott, de még mindig aktív – félkatonai Magyar Gárda. A Jobbik erre reagálva magyarellenes uszításként értékelte a központ levelét és a szervezet betiltását követelte.

Olvasói sztorik