Hírek

Tovább gyűrűzik a Fradi-botrány

Az UEFA-hoz fordult a Simon Wiesenthal központ a ferencvárosi szurkolók magatartása miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európai Labdarúgó Szövetséghez intézett levelet a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ hétfőn amiatt, hogy az MTK elleni, augusztus 17-i bajnoki mérkőzésen Fradi-szurkolók egy csoportja „In memoriam Csatáry László” feliratot feszített ki a lelátón, a háborús bűntettekkel vádolt Csatáryra emlékezve.

Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében – amelyről szóló közleményét a központ az MTI-hez is eljuttatta – Shimon Samuels, a külkapcsolatokért felelős igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók folyamatosan visszaeső magatartást tanúsítanak, különösképpen az MTK elleni meccseken (amelyet ironikusan még mindig a világháború előtti zsidó támogatáshoz kapcsolódónak tekintenek).

A levél úgy fogalmazott, hogy a szurkolók korábban a szintén náci háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándorról is megemlékeztek, most pedig arról a Csatáry Lászlóról, akit 2011-ben a központ a legkeresettebb náci bűnösként jelölt meg, és akinek egyik áldozata egyébként az MTK egy korábbi, zsidó vezetője, Brüll Alfréd volt. Samuels további példákat is említ, köztük a tavalyi Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés előtt történteket, amelyek miatt az idei magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött rendezték.

A Simon Wiesenthal Központ szerint Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a – hivatalosan betiltott, de még mindig aktív – félkatonai Magyar Gárda. Az MLSZ pedig szerinte külső beavatkozás hiányában vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a futballpályákon.

A levél felszólítja az UEFA-t, hatékonyan lépjen fel annak érdekében, hogy az MLSZ zéró toleranciát tanúsítson valamennyi klubja esetében, élen a nemzeti válogatottal és a Ferencvárossal. „A magyar futballpályák nem lehetnek tovább tömeggyilkosok hőssé minősítését célzó, Hitlerjugend-típusú felvonulások, megfélemlítés és erőszakra ösztönzés területei” – idézte a levelet a közlemény.

Olvasói sztorik