NB I

Döntetlen a csúcsrangadón

Két gól három percen belül: Győri ETO – Videoton 1-1.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 23. forduló
Győri ETO FC – Videoton FC 1-1 (0-0)
Győr, 9400 néző. Játékvezető: Kassai
ETO: Sztevanovics – Tokody, Takács Á., Lipták, Völgyi – Trajkovics (Dudás, 63.), Kamber, Kronaveter – Varga R., Andrics (Pátkai, 49.), Kink (Koltai, 75.). Edző: Pintér Attila
Videoton: Bozsovics – Szolnoki, Caneira, Juhász R., Hector – Tóth I B., V. Gomes (Mitrovics, 72.) – Álvarez (Gyurcsó, 62.), Kovács I., Paraiba – Torghelle (N. Nikolics, 73.). Edző: José Gomes
Gólszerzők: Kamber (67.), illetve Tóth I B. (64.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét oldalon több váratlan húzással próbálkoztak az edzők. A hazaiaktól Strestík, a vendégektől Brachi hiányzott eltiltás miatt, a győri Svec pedig sérült. Meglepő volt, hogy Koltai és Pátkai is kimaradt a kezdőből, Tokody viszont bekerült. A fehérváriaknál Gyurcsóm, Mitrovics és Nikolics szorult a cserék közé, Torghelle Sándor pedig a kezdők között találta magát.

A negyedik percben Kovács István veszélyes lövését védte a kivetődő Sztevanovics. Ez is mutatja, hogy jól kezdte a mérkőzést a Videoton, amely kezdetben többet birtokolta a labdát. A hazaiak perceken keresztül beszorultak saját térfelükre, majd csökkent a nyomás, és kiegyenlítettebb lett a játék. A lendületesen induló találkozó pontatlan lövésekkel folytatódott, az iram pedig csökkent. A 24. percben jött az első komoly hazai ziccer: Trajkovics lesen kapta a labdát, az asszisztens emelte is a zászlaját, de ezt a légiós észrevette, és felemelt kézzel jelezte, hogy nem kíván játékba avatkozni. A továbbpattogó labda így Varga Roland elé került, aki bevezette a tizenhatoson belülre, majd elrontotta a nagy helyzetet, mert elrúgta keresztbe a kapu előtt.

Két perccel később Paraiba bombázott a kapu fölé 16 méterről. A 28. percben Álvarez került nagy helyzetbe, de addig cselezett, amíg a bevetődő Takács Ákos révén felszabadult a győri kapu. A 31. percben Torghelle könyökölte le Kambert, de Kassai játékvezető nem büntette a fehérváriak csatárát. A 36. percben Völgyi középre lőtt passzát Kamber nem érte el, mert Bozsovics felkapta előle a labdát. A 37. percben ismét Álvarez a tizenhatos vonala mentén végigcselezte magát a győri védelem tagjain, majd néhány arasszal a kapufa mellé lőtt.

A 38. percben újabb nagy Videoton-helyzet maradt ki: Paraiba kényszerítőzött Torghellével, de a visszakapott labdát nem túl erősen és pontatlanul lőtte el, így Sztevanovics hárítani tudott. Ezekben a percekben ismét nyomás alá került a győri csapat. Hazai oldalon Trajkovics fejese teremtett veszélyt, majd véget ért az első félidő. A fehérvári együttes remekül játszott, sok helyzetet alakított ki a hazai kapu előtt, de a gólszerzés nem jött össze.

A második félidő első veszélyes momentumaként Kamber fejelt a kapu fölé egy szöglet után. Az 54. percben Kamber távolról lőtt, mert észrevette, hogy Bozsovics nem a kapujában, hanem kint áll, de a hálóőr nagyot nyújtózott, és kipaskolta a labdát. Az 55. percben Torghelle hiába talált nullszögből az ETO kapujába, les miatt érvénytelen volt a gól. Pedig nem is volt les… Az ellentámadás végén Varga ismét becselezte magát a vendégkapu elé, de nagy helyzetben most sem találta el a kaput. Ez a játékrész is remek iramban, sok helyzettel és Videoton-fölénnyel kezdődött.

Az 58. percben Paraiba lövése egy hazai védő lábáról veszélyesen pattant kapu felé, de Sztevanovics a léc alól szögletre mentett. A cserék hatására kezdett egész normálisan kinézni a magyar és a külföldi játékosok aránya. Ennek megfelelően a 64. percben két magyar, a frissen beállt Gyurcsó Ádám, valamint a csapatkapitány, Tóth I Balázs jóvoltából szerezte meg a vezetést a székesfehérvári együtt: a fiatal játékos lefutotta a győrieket a szélen, középre passzolt labdája üresen várta rutinos csapattársát, aki könnyedén és pontosan helyezett a hálóba (0-1).

Mindössze három perc kellett az egyenlítéshez: Kronaveter hajszálpontos szabadrúgása középen teljesen egyedül találta Kambert, aki kapásból a hálóba lőtt (1-1). A 76. percben Tokody kapásból küldött kapura egy pontos ívelést, de néhány centit tévedett a látványos belsőzés során. A második gól után a hazaiak váltak aktívabbá. Négy perccel később Sztevanovics vetődve védte Gyurcsó 28 méterről elvégzett szabadrúgását. A 86. percben Kronaveter ígéretes helyzetben ellőtte a labdát a kapu előtt. A hajrában sem álltak vissza a csapatok, nem az egy pont őrzése, hanem a győzelem megszerzése volt a céljuk.

A 89. percben a 250. magyar élvonalbeli meccsén védő Szasa Sztevanovics rosszul számította ki a labda ívét, amely így átpattant felette, de a berobbanó Nikolics emelése a kapu fölé ment. A kilencvenedik percben Nikolics passzát Tóth Balázs 17 méterről a kapu mellé tekerte. Ez volt a meccs utolsó helyzete, maradt a döntetlen, amely inkább a győrieknek kedvező. Érdekesség, hogy a két csapat a Magyar Kupa elődöntőjében újra találkozik egymással.

A szombat délutáni csúcsmeccsről a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori kiváló játékosa készített részletes elemzést:

A bajnokság eddig legjobb mérkőzését láttuk! Nyugat-európai szintű találkozó volt, különösen az első félidő. Meggyőződésem, hogy a két legjobb magyar csapat futballozott ma délután egymás ellen. A Videoton a szünetben négy-egyre vagy öt-egyre vezethetett volna, de őrült nagy helyzeteket hagyott ki. A fehérváriak a letámadásukkal meglepték a Győrt, akik nem tudták, hogy kedd van vagy köd van. A nehézkesen mozgó védőket akkor cselezték ki, amikor akarták. A védelem mögé kerültek, parádés megoldásokat mutattak be, csak gól nem született. Félő volt, hogy egy kapott góllal elmehet a meccs, de csak Varga Rolandnak voltak momentumai.

A második félidőre feltolták a védekezésüket a hazaiak, több labdát szereztek a középpályán, a Videoton pedig már nem tudott úgy olyan letámadni, mert kevesebb labdát szerzett a középpályán. A vezetőgól után elég volt egy helyezkedési hiba az egyenlítéshez. Ahogy a Győr szabadrúgásánál elengedték az egyvonalas lest, úgy Torghelle góljánál is elengedhették volna, de erre nem hivatkozhatnak a vendégek, mert megvoltak a lehetőségeik ebben az időszakban is. Rendkívül szórakoztató meccs volt, sok ilyen kellene, hogy egyre többen kijöjjenek a stadionokba. A nagy tét ellenére sportszerű volt a találkozó, Kassai Viktor pedig kiválóan vezette. Nagyon élveztem, mert látszott a potenciál a csapatban. Úgy vélem, a Videotonban lényegesen jobb játékosok vannak, mint az ETO-ban, de ott olyanok futballoznak, akikbe a nemzetiségüknél fogva kódolva van a győzni akarás, kiegészítve egy olyan edzővel, aki szintén mindig nyerni akar. Várom a folytatást a kupában és a bajnokságban is!

Olvasói sztorik