NB I

Vízivilágban is nyert a Győr

Három kiállítás és két gól a bokáig érő vízben: Pécsen is győzött a Kevin Costner-stílusban játszó listavezető.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 22. forduló
Pécsi MFC-Matias – Győri ETO FC 0-2 (0-2)
Pécs, 2000 néző. Játékvezető: Bognár
PMFC: Dibusz – Lázár P., Csausics, Balogh B., Zseljkovics (Szatmári L., 69.) – Wittrédi (Horváth Zs., 79.), Akassou, Nagy O. (Gaál M., a szünetben), Uzoma, Koller K. – Simon A. Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Győr: Sztevanovics – Svec, Takács Á., Lipták, Völgyi – Trajkovics (Pilibaitis, 55.), Kamber, Kronaveter – Kink (Andrics, 73.), Strestík, Varga R. (Dudás Á., 85.). Edző: Pintér Attila
Gólszerzők: Trajkovics (12.), Kronaveter (29.)
Kiállítva: Balogh B. (33.), Akassou (70.), illetve Strestík (33.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az egész napos esőzés miatt nagy kiterjedésű tócsák álltak a pályán, amelynek a talaja meglehetősen mély, játékra alkalmatlan volt, de a televízió nyomása és a szövetség parancsa miatt szó sem lehetett a meccs elhalasztásáról. Az egyik oldalon Miroszlav Grumics, a másikon pedig Marián Had hiányzott.

Rögtön a kezdés után kapujához szegezte házigazdáját a listavezető, és sorra alakította ki a helyzeteket. Előbb Lipták, majd Trajkovics veszélyeztetett, az ETO sokkal lendületesebben és gyorsabban játszott. A 12. percben a szélről Kink lőtte középre a labdát, amely mindenki lába alatt, illetve előtt elsuhant, Trajkovics kivételével, aki közvetlen közelről a hálóba lőtt (0-1). Négy perccel később jött az első pécsi ziccer, de Simon Attila közeli lövését védte Sztevanovics. Az első gólveszélyes próbálkozást követte a többi, Akassou, majd Csausics lőtt, később Lázár Pál szépíthetett volna, sőt Zseljkovics kapufáig is eljutott.

Az egyenlítéshez a szünet előtt már két hazai gól kellett volna, mert a 29. percben ismét Kink viharzott el a baloldalon, a tizenhatos sarkáról lőtt, de Dibusz Dénes vetődve védett. Igen ám, de két győri érkezett vele szemben, közülük Kronaveter hat méterről a bal alsó sarokba gurított (0-2). A 33. percben Balogh Béla lerántotta Strestíket, aki a földön fekve megrúgta ellenfelét. Mindketten piros lapot kaptak. Sokkal kevésbé volt egyoldalú az első félidő, mint ahogyan az eredményből következtetni lehet. Remekül kezdett a Győr, a pécsiek viszont eleinte gyámoltalannak, bátortalannak tűntek, és bár később felpörögtek, veszélyes helyzeteket teremtettek, de egyiket sem váltották gólra.

A második félidőre alaposan leült a korábban pörgős, izgalmas meccs színvonala. Az első említésre érdemes momentum Akassou kiállítása volt: a hetvenedik percben kézzel szándékosan megakasztotta a vendégek támadását, ezért kapott piros lapot. A 82. percben a születésnapos Pilibaitis gólját les miatt nem adta meg a játékvezető.

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített elemzést a mérkőzésről:

Magyarország, te csodás… A Vízivilág című film jutott eszembe erről a meccsről. A győri játékosok a mérkőzés előtt kimentek, megnézték a pályát, és megpróbáltak alkalmazkodni a körülményekhez. Valószínűleg kopoltyút növesztettek, mint Kevin Costner a filmben, mert ezen a labdarúgásra teljesen alkalmatlan talajon is képesek voltak helyenként jól futballozni. Azon kéne elgondolkodni idehaza a stadionépítések mellett, hogy a Bayern München – Juventus Bajnokok Ligája-meccset is szakadó esőben játszották, az alácsövezett pálya miatt azonban ez senkinek nem tűnt fel. Lehet, hogy a Pécs sokkal jobb futballt tudott volna produkálni optimálisabb körülmények között.

A Győr lendületesen, agresszívabban, a körülményekhez jobban alkalmazkodva kezdett, támadólag lépett fel. Több lehetősége is volt, az első öt-tíz percben például öt szögletet rúgott. Egy álomgóllal szereztek vezetést a vendégek, Tarmo Kink játéka egyébként is nagyon tetszett, mert erőszakos volt, és kiválóan húzta meg a baloldalt, a gólszerző Trajkovics pedig hetek óta jól és eredményesen játszik. A második gól el is döntötte a meccset, mert ilyen talajon, ilyen Győr ellen – amely nagyon tudja azt játszani, hogy előbb dominál, majd visszaáll és kontrázik – nagyon nehéz lett volna egyenlíteni.

A Pécs talpra állt a folytatásban, kulturált futballt mutatott be, és meg is voltak a lehetőségei, de a kapufán és az átlövéseken kívül nem voltak helyzetei. Ha a kapufás lövés bemegy, a második felvonás is másként alakulhatott volna. Elsősorban azért, mert akkor a Győr maradt bent az öltözőben! Jó játékkal kezdett a PMFC, szinte labdához sem értek vendégek. Helyzetig nem jutottak a hazaiak, bár pontrúgásaik és jól felépített támadásaik voltak, komoly fölényben játszottak. Kicsit érthetetlen volt ekkor az ETO játéka, ettől függetlenül minden tiszteletem az övék. Az ember azt várná, hogy támadólag lép fel a listavezető, ehelyett visszaállt, és helyzetig sem jutott. Nem is volt náluk a labda. Akassou kiállítása után még jobban látszott a második félidő passzivitása, hiszen volt még hátra húsz perc, és egy lesgólon kívül nem volt helyzete a listavezetőnek.

A masszív, célfutballt játszó győriek megérdemelten nyertek egy alkalmatlan pályán. A pécsiek kulturált focit játszottak, fizikailag egyáltalán nem látok problémát, hiszen kilenc emberrel is tolták az ETO-t, amelyik szintén nincs rossz erőben, de a bajnokesélyesnek nem lehet tizenöt perc előnyt adni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik