Hírek

Pintér Attila tiszta lapot kér

A szövetségi kapitány szerint a mutatott játéka, illetve a küzdőszelleme alapján kell majd megítélni a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A válogatott új szövetségi kapitánya az első keretedzések után sajtótájékoztatót tartott Telkiben. Pintér Attila ismét elmondta, amit már a székfoglaló beszédében is hangsúlyozott: szerinte a magyar labdarúgás akkor volt eredményes, amikor sok összetartásra, edzőtáborra kerülhetett sor, és sokat játszott együtt a csapat. Kiemelte: nem foglalkozik azzal, hogy az elődei hogyan állították össze a válogatottat.

– Meg kell köszönnöm az összes klubnak, vezetőnek, illetve a magyar edzői karnak, hogy példaértékűen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar labdarúgás megpróbáljon elmozdulni, és előre tudjon lépni. Ehhez elengedhetetlenek ezek az összetartások – kezdte Pintér Attila. – Amikor összefogásról beszéltem, komolyan gondoltam. Megkértem a kollégákat, hogy ha bármilyen dolog van, ami a magyar labdarúgást segíti, akkor bátran hívjanak fel, beszéljük meg, és ha tolmácsolni kell az elnök úr, vagy a főtitkár felé, akkor én megteszem, hogy a magyar szakmaiság még jobban visszajöjjön. Szeretném, ha kéthavonta leülnénk, én is elmondanám a tapasztalataimat, hogy az összetartások alapján hogyan látom a játékosokat, és ők is elmondanák, hogyan látják a játékosaikat a klubjukban.

London helyett Telki

Az első keretedzéseken taktikai gyakorlatokat végzett a 32 játékosból álló csapat, elsősorban a védekezésre helyezték a hangsúlyt, és labdakihozatal is fontos szerepet kapott.

– A játékosok nagyon motiváltan, nagyon pozitív gondolkodással érkeztek az edzőtáborba. Hétfőn két edzéssel kezdtünk, az egymás melletti játékosok mozgását vettük át. A labdakihozatalt mindenképpen át kellett venni, délután megpróbáltuk erre helyezni a hangsúlyt. Legfőképpen az a fontos, hogy szakmailag úgy tudjuk felépíteni a csapatot, hogy ne érjen minket meglepetés, bárki az ellenfél. Olyan rendszerekben tudjunk mozogni, hogy ha nem is mi dominálunk az egész mérkőzés alatt, de meglegyenek azok a lehetőségeink, hogy mi hagyjuk el győztesen a pályát. Szakmailag nagyon nagy feladat hárul ránk.

Egy klub nélküli játékos, az orosz másodosztályból hazatérő Priskin Tamás is meghívót kapott a kétnapos összetartásra. Pintér Attila elmesélte, hogy a csatár egy családi kiruccanást mondott vissza a válogatott kedvéért.

– A múlt héten raktuk össze a keretet, és megtudtam, hogy Priskin Tamás itthon van, és nincs még csapata. Felhívtam, és mondta, hogy a szüleivel Londonba menne, de ha meghívót kap, akkor nem megy sehova, mert neki nagyon fontos a válogatott. Ez is mutatja, hogy a magyar labdarúgás a pozitív gondolkodás irányába megy – folytatta az új kapitány. – Amikor felkértek és kineveztek, az összefogásról beszéltem. Nagyon nagy pozitívum, ahogy a klubvezetők és az edzőink hozzáállnak a dolgokhoz. Persze, lehetett olvasni olyan dolgokat is, ami a mai Nemzeti Sportban megjelent… Azt gondolom, vérlázító, hogy egy ember, aki innen elmegy, utána ide dobálja a sarat, holott meg kellene kérdezni a játékosait, hogy milyen edzést tartott nekik? Száz métert sprinteltette az embereket labdával a hóna alatt, meg kellett érinteni a kapufát, majd száz métert visszafuttatott vele, és úgy kellett kapura rúgni. Ha ez a magyar futball, és a támadófutball, akkor el kell gondolkozni… Azon kell elgondolkozni, hogy egyes emberek hogy viselkednek a magyar edzőkkel szemben!

Vanczák nem jön

Három határon túli magyar szerepel a jelenlegi keretben: Priskin Tamás, Nemanja Nikolics és Predrag Bosnjak. Ezzel kapcsolatban érkezett egy újságírói kérdés, miszerint bővülhet-e ez a névsor, de a szövetségi kapitány diplomatikusan csak annyit mondott, hogy felmérték a lehetőségeket, és amikor eljön az ideje, mindenki tudomást fog szerezni az ezzel kapcsolatos terveikről. Itt bizonyára Eric Bicfalviról, illetve Székely Szabolcsról volt szó. Utóbbit a tavalyi naptári év legjobb romániai támadójátékosának választották.

Természetesen a hazai környezetben játszókról és a légiósokról is szó volt, illetve konkrét nevek is elhangzottak. A szövetségi kapitány elmondta, hogy Vanczák Vilmos biztosan nem vehet részt a törökországi edzőtáborban.

– Azt gondolom, hogy a védelmet nagyjából az itthoni játékosokból kell összerakni, illetve a középpályán és a csatársorban is lesz olyan játékos, aki itthon szerepel – magyarázta Pintér. – A februári, törökországi edzőtábor miatt már több játékossal beszéltem a külföldön játszók közül. Ahol nem megy a bajnokság, onnan nagy valószínűséggel négy-öt napra elengedik az embereket. Varga Józseftől, Bogdán Ádámtól még nem kaptam visszajelzést, Vanczák Vilmos viszont már jelezte, hogy nem fogják elengedni, mert nem FIFA-játéknap. Bízom benne, hogy az az öt-hat-hét játékos, aki külföldről érkezne, azt el fogják engedni. Akkor annak a harminc-negyven százaléknak, amely külföldről kapcsolódik be a munkába, sokkal könnyebb lenne, hiszen már tudnák, miről van szó, és könnyebben átvennék azokat az alapgyakorlatokat, azokat az elképzeléseket, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Nem titok: ugyanúgy, mint a klubjainknál, szeretném hogy több rendszerben tudjunk mozogni, hiszen eltérő erősségű csapatokkal fogunk játszani, és ennek megfelelően próbáljuk felépíteni a játékunkat. Egyet kérek: ezt a válogatottat úgy fogadják, hogy tiszta lappal tudjon indulni, és majd a mutatott játéka, illetve a küzdőszelleme alapján ítéljék meg.

Huszti sem jön

Ezúttal is megkerülhetetlen téma volt Huszti Szabolcs kérdése. A kapitány már a kinevezése utáni második vagy harmadik napon beszélt vele. A Németországban szereplő játékos nem akar többé a válogatottban játszani, de állítása szerint ez nem kapitánykérdés.

– Voltak olyan történések itthon, amiért ő így döntött. Én nagyon szeretném, és még most sem mondtam le róla, hogy még egyszer beszélek vele, és megpróbálom meggyőzni – folytatta Pintér Attila. – Nagyon határozott a döntése, úgyhogy nagyon nehéz doglom lesz, holott nagyon szeretném, ha segítene. Megértem, amit mondott, hogy a legjobb négy évében egyszer sem volt válogatott, amikor legtöbbet tudta volna segíteni. Nem szeretné, ha könyörögnének neki, azt kérte, fogadják el a döntését, de én mindent elkövetek annak érdekében be tudjam hívni. Megpróbáltunk milyen olyan játékost behívni, aki számításba jöhet, illetve volt négy-öt olyan, aki különböző okok miatt nem tudott bejönni, nyaralt, vagy temetésre ment, stb. Mindenki előtt, aki itt van, adott a lehetőség, ahogy mondtam: teljesítménnyel lehet bekerülni. Ezek az összetartások arra is jók, hogy lássuk, az adott feladatot az adott játékos hogy tudja megoldani. Mindenkinek nyitott a kezdő-tizenegy kapuja, de itt nem csak tizenegy emberre van szükség. Amikor legelőször találkoztam a játékosokkal, akkor is elmondtam, hogy ide csak az jöjjön, aki nem sértődik meg azért, mert nem kezdő, vagy netán még a kispadon sem ül. Nekünk mindenkire szükségünk van, mert hosszú a sorozat, lehetnek eltiltások, sérülések. A játékukkal, a hozzáállásukkal el fogják dönteni, hogy kik alkotják a válogatottat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik