NB I

Bogdán és Gulácsi jelenti a jövőt

Az egykori kiváló kapus, Brockhauser István hiányolja Kemenes Szabolcsot a válogatott bő keretéből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ha egyetlen szegmensét akarjuk kiemelni a magyar futballnak, ahol semmi gond nincs, az csak a kapusposzt lehet. A válogatottban szinte soha nem volt kapusprobléma, nem mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben Petry Zsolton, Sáfár Szabolcson, Király Gáboron vagy Babos Gáboron ment volna el az Európa- vagy a világbajnoki részvétel.

Az új szövetségi kapitány, Pintér Attila 32 fős keretet állított össze január 6-7-i válogatott összetartásra. A névsorban három kapus szerepel, mégpedig a nyíregyháziak NB II-es csapatából Balogh János, a debreceni Verpecz István, és a mezőkövesdi Horváth Tamás. Akik követik az NB I küzdelmeit, azok joggal tehetik fel a kérdést – anélkül, hogy kötözködnénk, vagy lebecsülnénk a jelenlegi keret imént említett három játékosát –, hogy hol van Kemenes Szabolcs, Dibusz Dénes, vagy Jova Levente?

A Rangadó.hu megkeresésére az Újpest FC technikai vezetője, a korábban Belgiumban védő, tízszeres magyar válogatott Brockhauser István mondta el a véleményét a nemzeti csapat kapuskérdéséről.

– Úgy tudom, hogy ez az összetartás most arra megy ki, hogy Pintér Attila felmérje a Magyarországon futballozó játékosokat – kezdte Brockhauser István. – Horváth Tamásról tudok bővebbet mondani, mert őt közelről láttam az Újpestben. Az utóbbi fél évben szerintem a Mezőkövesd egyik meghatározó egyénisége volt, és olyan teljesítményt nyújtott, amivel komolyan hozzájárult ahhoz, hogy Véber György csapata nagyon jó eredményeket ért el. Verpecz István a Debrecen csapatában megbízható, jó teljesítményt nyújtott. Sajnos a bajnokság végére kikerült a kapuból, de nem tudom, miért. Ez a debreceniek döntése volt, de gondolom Kondás Elemér játéklehetőséget akart biztosítani a sérülésből felépült Novakovicsnak is. Balogh János nekem kicsit zsákbamacska, de nem rossz értelemben, egyszerűen csak nem figyeltem az NB II-ben nyújtott teljesítményét, de nagyon jól szerepelnek, és lassan már NB I-es csapatnak is tekintethetjük a Nyíregyházát. Tudjuk róla, hogy van múltja, hiszen védett Debrecenben, megjárta Skóciát, és a nemzeti csapatban is bemutatkozott már.

A magyar futball legjobb kapusaiból bármikor ki lehetne állítani egy kezdőcsapatot, de azért furcsa, hogy Kemenes Szabolcs, Dibusz Dénes, vagy Jova Levente nem került be a keretbe.

– Számomra nagy meglepetés, hogy Kemenes Szabolcs nem fért be ebbe a körbe. Meghatározó egyénisége a Honvédnak, és fogalmam sincs, miért nincs ott a válogatott keretben. Én mindenképpen a behívott három kapus elé helyezem őt – folytatta a KRC Genk egykori hálóőre, aki idén ünnepli ötvenedik születésnapját.

Nemzetközi szinten Bogdán Ádám, Megyeri Balázs, Köteles László, Király Gábor és Gulácsi Péter védenek komoly, jegyzett bajnokságban.

– Bogdán Ádám teljesítményével maximálisan elégedett vagyok. Nekem nagyon nagy meglepetés volt, amikor bekerült a válogatottba, viszont pozitív volt az ott nyújtott teljesítménye. Tetszik a stílusa, és az, hogy nyugalmat áraszt. Mindenképpen benne látom a jövőt – magyarázta Brockhauser István. – Azt viszont sajnálom, hogy Köteles Lacit semmilyen szinten nem veszik számításba, pedig Genkben komoly eredményeket ér el. A mai napig tartom a belgákkal a kapcsolatot, és nagyon-nagyon jó véleménnyel vannak róla. Király Gáborról szerintem fölösleges szót ejteni, mert a pályafutása önmagáért beszél, de a jövő már nem róla fog szólni. Sok helyen olvastam, hogy ő a válogatottban is inkább apaszerepet töltött be már a fiatal kapusok életében. Nagy örömmel tölt el, hogy Gulácsi Péter végre talált egy olyan csapatot, ahol rendszeresen véd. Ha visszaemlékszünk az ifikorszakra, akkoriban ő egy jó nagy lépéssel Bogdán előtt járt, de Ádám megelőzte őt azzal, hogy bekerült a Boltonba, és rendszeresen tudott védeni. Gulácsinak biztosan jó tanulópénz volt a Liverpool, de a helyében ezt a döntést már hamarabb meghúztam volna.

A Bolton kapusának, Bogdán Ádámnak a helye biztosnak tűnik a magyar válogatottban, bár az elmúlt években nem volt komoly konkurenciája a kortársai közül, mivel Köteles Lászlóval nem számolnak, Megyeri Balázs pedig kispadra szorult az Olimpiakosz csapatában. Most Gulácsi rendszeresen véd Salzburgban, és tavasszal az Európa Ligában is bizonyíthat. Ebből akár konkurenciaharc is lehet…

– Szerintem mindenképpen összejöhet, és ezt lehetne keverni a válogatottnál még egy rutinos kapussal is. Mostanában Bogdán Ádámnak van egy picivel rosszabb periódusa, mert nem mindig volt stabil kezdő, így most Gulácsi feljöhet. Ők ketten a válogatottban hosszútávon is megkaphatják a stafétabotot, de Köteles Lászlóról akkor sem feledkeznék meg. Megyeri Balázs helyében, ha nem jön össze a következő félév, akkor azonnal keresnék másik csapatot, mert fiatal, és szüksége van a játékpercekre, mert ha fél évet, vagy egy évet a padon üldögél, az egy törés lehet a karrierjében – zárta a beszélgetést Brockhauser István.

Olvasói sztorik