NB I

A következő generáció

Dzsudzsák maradhat, Szalai és Gera kikerülhet; Radó és Kovács István állandó csapattag lehet a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pintér Attila decemberi kinevezése elég témát szolgáltatott, hogy a hosszú téli szünetben se unatkozzanak a magyar futball kedvelői. Sokan már most azt találgatják, hogy az új szövetségi kapitány milyen hadrendben fogja pályára küldeni csapatát, és persze az sem mellékes, hogy kik lesznek azok a futballisták, akik címeres mezben kifutnak majd a pályára.

„Annyi biztos, hogy nehéz dolga lesz, mert a válogatottban lassan kiöregszik egy generáció, és nem lehet egyik pillanatról a másikra csak fiatalokból ütőképes nemzeti csapatot csinálni” – mondta Nyilasi Tibor a Magyar Hírlapnak. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vizsgáltuk, kik lehetnek azok, akikre életkoruk miatt Pintér már nem számít, és kik léphetnek a helyükre a fiatalok közül.

A kapusposzton nem kell sokat gondolkodni, mert ezen a téren mindig jól állt a magyar futball. Bogdán Ádám helye megingathatatlannak tűnik, de mögötte ott van a 2009-es U20-világbajnokságon bronzérmet szerző csapat két játékosa. Az egyikük a 23 éves Gulácsi Péter, aki a Salzburgban véd rendszeresen, és tavasszal az Európa Ligában is találkozhatunk vele. A másik a sokak által még nagyobb tehetségnek tartott Megyeri Balázs, aki az Olimpiakoszban már volt a görög bajnokság legjobb kapusa is, de egy ideje a kispadra szorult.

A nemzeti tizenegyben évek óta a védelem jelenti a legfőbb problémát, márpedig Pintér Attila híres arról, hogy jól felépíti a csapata védekezését. Középső védő poszton Korcsmár Zsolt lehet az egyik alapember, a társa pedig – feltéve, ha a magyar válogatottat választja Nigéria helyett – Otigba Kenneth, az U21-válogatott védője, aki hétről-hétre kezdőként kap lehetőséget a holland első osztályban a Heerenveen együttesében.

Szélső védő poszton is évek óta komoly problémák vannak a válogatottnál, így a megoldást mi is keressük, de amíg nem robban beegy fiatal tehetség, addig a Győri ETO 26 éves játékosának, Völgyi Dánielnek szavaznánk bizalmat, akit sérülés esetén a jelenleg Olaszországban légióskodó 27 éves Laczkó Zsolt helyettesíthetne.

Jobbhátvéd poszton Varga József volt hosszú idő óta az első játékos, aki megbízható teljesítményt nyújtott. Vetélytársa a Videoton és az U21-válogatott védője, Szolnoki Roland lehet, aki mindkét együttesben alapembernek számít.

A védelem összetétele után nézzük, kik azok, akik a generációváltás áldozatai lehetnek:

Király Gábor a német 1860 München 37 éves hálóőre, aki az utóbbi években már inkább minőségi edzőpartnerként, kapusedzőként funkcionált a válogatottban, bár minden esztendőben megkapta a játéklehetőséget, hogy túlszárnyalhassa a legendás Grosics Gyula meccsrekordját.

Juhász Rolandnak még nyilván van egy-két éve a nemzeti csapatban, de a hosszú távú tervekben már kevés szerep hárulhat a Videoton harmincéves futballistájára.

Vanczák Vilmos volt a magyar válogatott egyik leggólerősebb futballistája az elmúlt években, bár ez a támadójáték kritikája is. A Svájcban szereplő védőről ugyanaz mondható el, mint Juhászról.

A védekező középpályás szerepkörében Pintér Ádám biztos pontnak tűnik a csapatban, ha éppen van klubja és rendszeres játéklehetőséget kap. A következő generáció szűrője a paksi színekben, kölcsönben szereplő 21 éves ETO-futballista, Windecker József lehet, aki az U21-es keretnek is állandó tagja.

Az irányító szerepkörében sokan már most is Kovács Istvánt, a Videoton 21 éves karmesterét látnák szívesen a válogatott kezdőjében. Mellette Holman Dávid, a Ferencváros húszéves futballistája kerülhet oda a jövőben, feltéve, ha a fejlődése töretlen lesz. Az utánpótlás-válogatottban és az NB I-ben már minkét játékos megvillantotta a tehetségét, de a felnőtt válogatottsághoz még stabilabban kell teljesíteniük. Végül érdemes megemlíteni az U19-es válogatott Kalmár Zsoltot. Az ETO futballistáját a hírek szerint már most több külföldi csapat vinné, de a győriek ragaszkodnak saját nevelésű játékosukhoz.

Dzsudzsák Balázs az egyik legértékesebb magyar futballista, így az ő helye a bal szélen biztosnak tűnik, de a válogatott ajtaján már dörömböl a Haladás és a magyar futball legfelkapottabb tehetsége, a húszéves Radó András. A szombathelyi futballistát jószerivel minden NB I-es klub szívesen látná, de nem lepődnénk meg, ha következő állomás a karrierjében egy külföldi csapat lenne. Fontos szerep hárulhat a Lech Poznan 25 éves szélsőjére, Lovrencsics Gergőre, aki gyorsaságával hasznára lehet Pintér Attila csapatának, az edző ugyanis kedveli a kontrajátékot és a gyors ellentámadásokat.

A Videoton 22 éves futballistájáról, Gyurcsó Ádámról sem szabad elfeledkezni, de a szélső az utóbbi időben nem számít alapembernek Székesfehérváron. Adorján Krisztián az U21-válogatott szélsője papíron a Liverpool futballistája, de jelenleg kölcsönben a holland Groningen csapatát erősíti, és mostani klubja ragaszkodik hozzá. Végül érdemes megemlíteni Varga Roland nevét, aki tagja volt az egyiptomi U20-as világbajnokságon bronzérmet szerző gárdának, ráadásul Győrben alapember volt Pintér Attila csapatában. Ha tartani tudja a formáját, bekerülhet a keretbe a 23 éves futballista.

A középpálya összetétele után nézzük meg, kik azok, akik a generációváltás áldozatai lehetnek:

Koman Vladimir az utóbbi évek legvitatottabb játékosa. Klubszinten keveset játszott, a válogatottban mégis mindig alapember volt, de semmi extrát nem nyújtott. Ez az állapot nem tartható. Mivel még csak 23 éves, így bármikor lehet válogatott, de ahhoz nagymértékben javulnia kéne.

Gera Zoltán valaha a magyar futball egyik legnagyobb kincsének számított, szép karriert futott be, de nemrég tért vissza egy újabb komoly térdsérülésből. Mivel már 34 éves, nem rá fog épülni a nemzeti csapat, de néhány mérkőzés talán még lehet a lábában.

A 32 éves Hajnal Tamás a német másodosztályban futballozik, de mostanában az FC Ingolstadt csapatából sem tud kiemelkedni, ha ez így megy tovább, valószínűleg a válogatottból is hamarosan kikerül.

A 28 éves Rudolf Gergely sokáig alapember volt a válogatottban, de a sérülései, és a diósgyőri góltalan időszak miatt kikerült. Fél éve Győrbe igazolt, ahol Pintér Attilával együtt dolgozott. Az edző dicsérte, és a magyar futball értékének nevezte, úgyhogy ő minden bizonnyal visszakerül.

Valószínűleg Németh Krisztián és Böde Dániel is marad a válogatottban, melléjük a csatárok közé a Videoton 25 éves gólkirálya, Nikolics Nemanja kerülhet be stabilan. Hollandiában mutatkozott be, Andorra ellen gólt is szerzett, a következő években a keret állandó tagja lehet.

A csatársor összetétele után nézzük meg, ki az, aki a generációváltás áldozata lehet:

Támadóposzton Szalai Ádám lehet az egyik vezéráldozat. A német Schalke 26 éves csatára az utóbbi időben alapember volt a válogatottban, de emlékezhetünk, hogy Pintér Attila kikérte magának a Szalai-beszédet, így a mester és a futballista kapcsolata találgatásokra adhat okot. Választ majd tavasszal kapunk…

A magyar válogatott következő mérkőzése márciusban lesz, így addig még sok minden történhet. Könnyen előfordulhat, hogy Pintér Attila az Egervári Sándor által kialakított keretet fogja használni, de ismerve a Fradi-kötődésű edző elveit, biztos fel fogja kavarni az állóvizet, és bőven lesznek meglepetések a keretben.

Olvasói sztorik