NB I

„A szakmai stábért is szoríthatunk”

Csank János szerint az új szövetségi kapitány nagyot nyerhet, de bukhat is a kibővített Európa-bajnoki mezőny miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pintér Attila lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A csütörtökön kinevezett szakember megbízatása 2016-ig szól, és elsődleges cél, hogy a csapat kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra. Azzal sokan egyetértenek, hogy az egyik legrátermettebb hazai edző kapta meg a bizalmat a szövetségtől, az elmúlt években elért eredményei is ezt bizonyítják.

Csank János is jó véleményt fogalmazott meg az új kapitányról. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, pozitívum, hogy magyar edző vette át a stafétát, hiszen így nem csak a csapatnak, hanem a szakmai stábnak is lehet szorítani a selejtezők során.

– Ön is meglepődött, hogy Pintér Attilát nevezték ki?
– Örülök, hogy magyar edző kapta meg a szövetségi kapitányi posztot. Így olyan szakember került a válogatott élére, akinek szívügye a magyar labdarúgás. Ráadásul így nem csak a csapatnak, hanem a kispadon ülő vezetőknek is szoríthatunk, hiszen mégsem egy külföldi edző, hanem egy magyar kollégánk foglal ott helyet. Pintér Attila végigjárta a szamárlétrát, alsóbb osztályból indulva lett élvonalbeli edző, így nyert bajnokságot és kupát. Ebből a szempontból mindenképpen alkalmas jelöltnek találom, gyakorlatilag így kell felépítenie a karrierjét egy jó kapitány-jelöltnek – vélekedett a nemzeti együttest 1996 és 1998 között irányító Csank János.

– Mennyiben lesz más dolga kapitányként, mint vezetőedzőként?
– Van, amiben hasonló, van, amiben más a nemzeti csapat irányítása. Nem kell naprakésznek lenni olyan szempontból, hogy nem hétről-hétre kell készülni a mérkőzésekre. Másabbak a hétköznapok, de így is van teendője bőven az embernek. Gyakorlatilag az összes magyar játékos az övé, figyelnie kell mind a légiósokat, mind a hazai labdarúgókat. A saját koncepciójához tudja kiválogatni a négy-ötszáz játékosból azt a harminc-negyven legalkalmasabb jelöltet, akik közül végül kikerülhetnek a kerettagok. Ő egy magyar szakember, jól ismeri tehát a hazai viszonyokat, így szerintem az is megtörténhet, hogy lecserél majd egy-két külföldön kevésbé foglalkoztatott légióst olyan hazai játékosokra, akik hétről-hétre bizonyítanak.

– Mik lehetnek a kapitányi poszt buktatói? Mire figyeljen az új szakvezető?
– A kapitányi feladatok is állandó feszültséget jelentenek, hol kisebb, hol nagyobb a nyomás. De ehhez ő már hozzászokhatott a klubcsapatánál, hiszen évről-évre a bajnoki címért kellett játszaniuk. Mindig elvárás a kapitánnyal szemben, hogy kijussunk az adott világeseményre. Ez most hatványozottan igaz, hiszen bővítették az Európa-bajnokság mezőnyét, így elméletileg közelebb került a kijutás is. Ez viszont veszélyes is lehet, hiszen ha így sem sikerül a kvalifikáció, akkor még keményebb kritikát fognak megfogalmazni vele szemben, mint az elődökkel. Bízom benne, hogy sikerül a továbbjutás, és akkor nem kell évtizedekig azt hallgatnunk, hogy csak külföldi edzővel lehet kijutni egy Európa- vagy világbajnokságra.

Kitüntették Csank Jánost

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága a megyeháza dísztermében ünnepélyes keretek között osztotta ki az 1997-ben alapított Pest megye labdarúgásáért kitüntetéseket. Az elnökség egyhangú döntése értelmében Csank János, a Vác FC vezetőedzője is részesült az elismerésben.

Olvasói sztorik