NB I

Öngólt lőtt az MLSZ

Csányi Sándor választása a lesajnált magyar edzői kar egyik képviselőjére esett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda este jött a hír a Magyar Labdarúgó Szövetségből, hogy csütörtökön délelőtt bemutatják a válogatott új szövetségi kapitányát. Érezni lehetett, hogy nagy dobás készülnek, de arra talán senki nem számított, hogy Pintér Attila lesz a sajtótájékoztató meglepetésvendége.

Persze, utólag lehet okoskodni, hogy várható volt, hiszen ha komoly külföldi szakember érkezett volna Magyarországra, akkor talán egy lesifotós már rég lekapta volna Sven-Göran Erikssont vagy Fred Ruttent a ferihegyi repülőtér valamelyik termináljánál, hiszen kicsi a világ, a technika meg fejlődik, és a sztárigazolások nem maradnak sokáig titokban.

Délelőtt az MLSZ elnöke, Csányi Sándor befejezte felkonferáló beszédét, és azt mondta: „Kérem, üdvözöljük együtt Pintér Attilát!”

A döntés meglepő volt, de mulatságosnak koránt sem neveznénk, mert Csányi ezzel a döntésével nagyon öngólt lőtt, mint Gyepes Gábor legszebb napjaiban.

„Hét-nyolc külföldi név van a jelöltek listáján, köztük három-négy olyan, aki európai topcsapatot vezetett már, vagy válogatottat. Valószínű, hogy külföldi lesz a kapitány, mert nem látom, hogy itthonról ki lenne most képes a feladat ellátására” – ezt Csányi Sándor mondta még, amikor elkezdődött a kapitány-kérdés.

Félreértés ne essék, nem tisztünk Pintér Attila munkásságát bírálni és Csányi Sándor döntését sem kifogásolnánk, csak az probléma, hogy az MLSZ már megint előbb tüzelt, és csak utána kezdett el célozni.

Nem vagyunk PR-szakemberek és a marketing sem a szakterületünk, de biztos, hogy ha egy elnök kimond valamit, az végleges. Miért kell beharangozni egy külföldi kapitányt, ha egyszer nem tudnak idehozni senkit? Miért kell két hónapon keresztül kígyót-békát kiabálni a hazai edzői szakmára, ha utána onnan választanak kapitányt?

Egy edzőnek a karrierje csúcsa, hogyha hazája válogatottját irányíthatja, így Pintér Attila valószínűleg örömmel vállalta a feladatot. Ki utasítaná ezt vissza? Valószínűleg senki.

A ferencvárosi kötődésű ex-győri edzőről nem szeretnék jót és rosszat sem írni. Itt most nem Pintér Attila a lényeg, de kívánjuk, hogy sikeres legyen a válogatottal, és gatyába rázzon egy-két olyan játékost, akinek már kijárna néhány tockos.

Ebben a történetben a legnagyobb probléma a hiteltelenség. Szalai Ádám szépen megfogalmazott beszéde után maga a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mondta, hogy külföldi edző fog érkezni. Egykori vagy jelenlegi válogatott futballisták tömkelegét kérdezték meg a kialakult helyzetről, és ők is egytől-egyig olyan szakembert akartak, aki más kultúrából érkezik. Ebben a szituációban valószínűleg a futballisták rátapadtak a videómegosztóra, és érdeklődve várták az új kapitányt. A végeredmény után biztosan küldözgették az üzeneteket egymásnak a meglepett focisták.

Fontos, hogy Pintér Attila hogyan fogadtatja el magát a játékosokkal. Ott van például Szalai Ádám, akinek a beszédét az akkor még Győrben dolgozó tréner kikérte magának.

Ismét egy magyaros történetet szemtanúi lehettünk. Kicsit olyan ez, mint amikor egy nagy mérkőzésre készül a válogatott, hetekig bizakodunk, és hallgatjuk a „győzni megyünk” típusú nyilatkozatokat, majd a mérkőzésen semmi nem valósul meg a fogadkozásokból. Lásd Bukarest és Amszterdam…

Most is ez történt. A PR megvolt. A beharangozás szintén. A várakozás két hónapig tartott, majd a végeredmény teljesen más lett, mint amire a szurkolók vártak. Annyiban szerencsésebb a dolog, hogy most még nem kaptunk ki, és Pintér Attila akár még csodát is tehet.

Viszont az MLSZ illetékesei lassan megtanulhatnák, hogy ne ígérjenek olyat, amit nem tudnak betartani, mert ezzel csak céltáblát festenek a saját homlokukra.

Olvasói sztorik