NB I

Ne nyaralni jöjjenek haza a légiósok

Csányi Sándor szerint a jövőben nem szerethető, hanem küzdő csapat felépítése a cél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön délelőtt Telkiben bemutatták a magyar válogatott új szövetségi kapitányát, Pintér Attilát. Az előzetes találgatások arról szóltak, hogy minden bizonnyal külföldi edző veszi át Egervári Sándor helyét. A bejelentés nagy meglepetést okozott, de Csányi Sándor, az MLSZ elnöke megmagyarázta, miért magyar szakvezetőt választottak.

Az elnök elmesélte, hogy eleinte csak olyan külföldi edzőben gondolkoztak, aki már kijuttatott valamilyen válogatottat egy világ- vagy Európa-bajnokságra. Fontos volt, hogy a magyar labdarúgás iránt alázatot és tiszteletet tanúsítson. Mivel az új kapitány feladata az utánpótlás felzárkóztatása, szempont volt, hogy ezen a területen is legyen múltja. Csányi hangsúlyozta: csak akkor akartak külföldi trénert választani, ha szakmailag újdonságot, és hozzáadott értéket garantál a személye, illetve meg tudja győzni az elnökséget, hogy ő a legalkalmasabb a tisztségre.

– Nagyon sok, több mint húsz jelölttel vettük fel a kapcsolatot, illetve jelentkeztek nálunk, és nem volt olyan, aki a felé támasztott alapkövetelményeket ne teljesítette volna – mesélte Csányi Sándor. – Volt közöttük néhány, aki nagy válogatottaknál is ért el sikereket, de áttekintettük a helyzetet. Szeptemberben már indul az Európa-bajnoki selejtezősorozat, és addigra készen kell állnia a csapatnak. A külföldi kapitányjelöltek zöme hosszabb időt kért az eredményességre, ami jogos is, hiszen aki nem ismeri a magyar futballt, annak az első néhány hónap az ismerkedéssel telik. Végiggondoltuk azt is, mi várható el egy szövetségi kapitánytól, hiszen ez teljesen más, mint klubedzőnek lenni. Abban a néhány napban, amit a FIFA rendelkezésre bocsát, komoly munkát nem lehet végezni, taktikai és motiválási szempontból viszont nagyon fontos. A kiválasztás szempontjából mindenképpen előnyös, ha egy jól képzett, magyar edző a szövetségi kapitány, aki látja azokat a játékosokat futballozni, akik potenciális kerettagok lehetnek. Az új edző komoly eredményeket ért el Magyarországon, és az ellenfelei, vagy az ellenségei is elismerik, hogy taktikailag az egyik legjobb magyar edző.

Csányi Sándor elárulta, hogy ő határozatlan idejű szerződést ajánlott Pintér Attilának, de az edző azt kérte, csak 2016-ig, az Európa-bajnoki selejtezősorozat végéig szóljon a megállapodás. Hozzátette: a jövőben nem szerethető, hanem küzdő válogatott felépítése a cél, s ehhez minden támogatást megadnak az új kapitánynak. Egy-egy napra szeretnék rendszeresen összetrombitálni a ligaválogatottat a bajnoki szezon közben is, amikor nem zavarja a klubok felkészülését, hogy a taktikai elemeket lehessen gyakorolni.

– Szeretek nagyon sokáig együtt dolgozni a kollégáimmal, remélem, Pintér Attila sikert sikerre halmoz, és nagyon sokáig lesz szövetségi kapitány – mondta Csányi. – Valóban én mondtam annak idején, hogy külföldi lesz a kapitány, nem tagadom, de higgadtabban végiggondoltam, és egy hete eldöntöttük, hogy a magyar megoldás felé indulunk, ezután pedig fél óra alatt eljutottunk Pintér Attilához, de azért aludtunk rá egyet-kettőt. Csütörtökön elküldtük a leveleket a külföldi edzőknek, amelyben értesítettük őket, hogy magyar kapitányt választottunk. Az ő hatáskörébe tartozik az U21-es és a felnőtt válogatott is.

A frissen kinevezett szövetségi kapitány az első sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden klubnak, játékosnak, edzőnek és vezetőnek komoly áldozatokat kell hoznia, hogy a magyar labdarúgás újra sikeres legyen.

– Tudom, hogy ez egy nagyon nagy felelősség. Eredményesek szeretnénk lenni, ehhez óriási akarat, fegyelmezett játék és jó stratégia kell. Azon leszünk, hogy ez sikerüljön – szögezte le Pintér Attila. – Itt minden klubnak, játékosnak, edzőnek, vezetőnek nagyon nagy áldozatokat kell hoznia annak érdekében, hogy a magyar labdarúgás újra sikeres legyen, hiszen huszonhét éve voltunk kint utoljára világversenyen. Mindig győzni szeretek, és mindig azt szeretem, ha a csapatom emelt fővel jöhet le a pályáról, ennek érdekében mindent el fogunk követni. Évek óta lehet látni, hogy egy egész ország szurkolótábora áll a csapat mögött, akik mindenhol mindent elkövettek, hogy ez a csapat sikeres legyen. A játékosainknak is át kell éreznie ezt, mert ez a közönség nagyon megérdemelné már, hogy ne csak részsikereknek tudjon örülni, hanem annak, hogy ki tudjunk lépni nemzetközi szintre, hogy egy Európa-bajnokságon szerepelhessünk. Hiszem, hogy a magyar labdarúgásban rendelkezünk olyan játékosokkal, akik ezt meg tudják valósítani.

Pintér szerint azzal, hogy magyar edzőt választottak szövetségi kapitánynak, a magyar edzőkön is van egyfajta felelősség, mert csak együtt lehetnek eredményesek.

– Ha visszamegyünk az időben, és megnézzük az eredményeket a Puskás-, vagy a Nyilasi-féle korszakban, akkor láthatjuk, hogy nagyon sok mérkőzést játszottak, és sokat voltak együtt. Olyan játékrendszereket kell elsajátítanunk és alkalmaznunk a mérkőzéseinken, hogy ki tudjuk használni az ellenfél hibáit, és ha rendszert kell váltatnunk, az is működőképes legyen. Rövid időn belül le fogok ülni a klubedzőkkel, hogy megadják a támogatást nekünk. Meg szeretném köszönni azoknak az embereknek, akik nélkül most nem ülhetnék itt, hiszen Antók Zoltán nagyon sokat tett azért, hogy belőlem jó edző váljon, mindig bízott bennem. Meg szeretném köszönni Tarsoly Csabának, aki a magyar labdarúgás érdekében meg tudott egyezni az elnök úrral, és elengedett, mert féléves szerződésem volt, úgyhogy nagyon hálás vagyok neki is. Hálás vagyok azoknak a játékosoknak, akik nélkül nem ülhetnék itt. Akik az egész pályafutásom során a kezem alatt dolgoztak. Nagyon köszönöm nekik, hogy hozzásegítettek mindig a jó eredményekhez és nem utolsó sorban a családomnak, akik nagyon nagy áldozatot hoztak azért, hogy ezzel a szép sportággal foglalkozhassak. És köszönöm a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy bízik bennem. Bízik egy magyar edzőben, és megadja azt a lehetőséget, hogy együtt bizonyíthassuk, hogy nem mindig azoknak az embereknek van igazuk, akik idejönnek, és a magyar futballt csak ugródeszkának kezelik. Mi itthon vagyunk, itthon akarunk sikereket elérni, és mindent el is fogunk érte követni.

Pintér Attila elmondta, hogy mivel neki is voltak válogatott játékosai Győrben, tudja, hogy a közelmúltban meglehetősen sok volt a széthúzás a csapatnál. Az újságírók faggatták a jövőbeli terveiről, és Huszti Szabolcs lehetséges visszatéréséről is.

– Azon leszünk, hogy minden mérkőzésen pontot szerezzünk, amennyit lehet, és hogy huszonhét év után újra részt vehessünk egy nagy tornán. Minden olyan magyar labdarúgóra, aki hasznára lehet a válogatottnak, nagy szükségünk van, és nem csak Huszti Szabolcsra gondolok – mondta az újdonsült kapitány. – Visszafelé sosem szoktam nézni, csak előre. Mindig azt mondom, hogy a múltból nem lehet megélni. A magyar futball legnagyobb problémája mindig az volt, hogy becsaptuk egymást. Egy győzelem után mindenki boldog volt, majd a vereség után mindenki letargiában esett. Sok volt a széthúzás, ezt én is tudom, mert nekem is voltak válogatott futballistáim. Összefogásra van szükség. Közösen sokkal könnyebb eredményesnek lenni. Biztos vagyok benne, hogy nem fog mindig jól játszani a csapat, de a lehetőséget meg kell adni nekünk. Ne nyaralni jöjjön haza egy futballista, hanem azért hogy boldoggá tegyen a teljesítményével mindenkit.

Az edzői pályafutása legnagyobb kihívása előtt álló Pintér Attila elmondta még, hogy a szakmai stábja nyolcvan százalékban már összeállt, a másodedzője Farkas József lesz, akivel már Győrben is együtt dolgozott. Szeretné a közeljövőben négy-öt napra összehívni a bő keretet, hogy ismertesse az elvárásokat, és felépítsék az alaptaktikát, hogy amikor újra találkoznak az első barátságos meccs előtt, akkor ne a nulláról induljon a csapat.

– A válogatottság nem korfüggő, és nem az határozza meg, hogy külföldön vagy itthon játszik az illető. Jó teljesítmény kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön, és vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelni. Nálam mindenki tiszta lappal indul, és majd az edzőtáborozás során kiderül, hogy emberileg lehet-e rá számítani – mondta Pintér Attila.

Vági Márton főtitkár elmondta, hogy a FIFA jelentősen csökkentette versenynaptárában a barátságos mérkőzések lehetőségét. Márciusban lesz egy edzőmeccs, illetve júniusban, a bajnokságok végeztével, a világbajnokság előtt lesz nyolc-tíz nap, amikor együtt lehet a válogatott, és játszhat felkészülési találkozókat, de ebben az időszakban nem lesz FIFA-játéknap, ami behatárolja a lehetőségeket az ellenfélkeresésben.

Olvasói sztorik